Veste, kaj pomeni beseda ‘folklora’? Gre za skovanko dveh besed, in sicer ‘folk’, ki pomeni narod, ljudstvo, in ‘lore’, kar pomeni znanje oziroma vedenje. Folkloro tako lahko razložimo kot vedo o ljudstvu.

Nekaterih novih spoznanj o posameznih ljudstvih so bili preteklo soboto deležni tudi obiskovalci Europarka Maribor, saj se je po nakupovalnih ulicah sprehodila velika povorka folklornih skupin Folkart.

Folklorne skupine s celega sveta zavzele Europark

Obiskovalci Europarka so ponovno doživeli temperament in pisanost kultur z različnih celin našega planeta. V velikem mimohodu so se predstavili odločni Irci, ki so predstavili tipično keltsko glasbo ter plesne korake, člani skupine iz sončne Makedonije, ki so v največje nakupovalno središče severovzhodne Slovenije prinesli ljubkost, mehkobo in ponos, ter Ukrajinci, ki so predstavili barvito, živahno in nebrzdano razigranost svoje države.

Obiskovalci so se spogledovali z oddaljeno, častitljivo in mistično Kitajsko ter občudovali skrivnostno kulturo Majev ter Aztekov iz Mehike. Manjkal ni niti temperament divjih tartarskih in baškirskih nomadskih prednikov iz Baškortostana ter folklore z eksotičnega otoka Guam.

Svetovni folklorni festival Folkart

Mariborski Folkart, največji slovenski folklorni praznik, je sicer v lanskem letu praznoval že 30 let neprekinjenega delovanja ter je tudi letos navduševal številne Mariborčane ter obiskovalce iz drugih krajev in držav.

Starejše novice