Težko pričakovana prenova Glavnega trga in Koroške ceste od Starega mosta do glavne tržnice na Vodnikovem trgu, ki je eden najstarejših delov mestnega jedra, se bliža koncu.

Na Glavnem trgu je že zraslo šest kandelabrov javne razsvetljave v višini petnajst metrov, kar se ujema s projektno dokumentacijo, ki jo je izdelal biro Multiplan arhitekti.

Na Mestni občini Maribor dodajajo, da je podoba prenovljenega trga usklajena z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in ustreza vsem njihovim zahtevam.

Na eni strani novi drogovi ulične razsvetljave žanjejo odzive navdušenja, na drugi pa nekaterim domačinom na Glavnem trgu niso po godu, odzive obeh strani smo zasledili tudi na družbenih omrežjih.

»Luči so enostavno grde in preveč skupaj. Verjamem, da so stvar okusa, eni pa pač imamo dober okus,« je zapisala ena izmed uporabnic družbenega omrežja Facebook, druga pa: »Zakaj že morajo biti luči podobne streham in fasadam? Lahko bi kaj bolj izvirnega napravili. In dejstvo je, da luči svetijo ponoči, čez dan pa, vsaj po moje, svetila ne bi rabila posebno izstopati. Meni bi bilo bolj všeč katerokoli drugo svetilo, ki bi bilo lepo tudi brez da gledamo na to, kam ga uvrstimo. Ker če na ta gledamo brez konteksta, so sila grda.«  

»Meni je všeč. Nova pridobitev za Maribor. Pozitivno naprej,« je zapisala tretja uporabnica, še ena pa je dodala: »Futuristično, fajn oblike, topla barva, ki se zlije s strehami. Všeč.« 

Odziv občinskega urbanista Tomaža Kanclerja glede postavitve novih svetil na Glavnem trgu objavljamo v celoti.

»Izbor svetil za ureditev Glavnega trga izhaja iz nagrajene natečajne rešitve in ga razumem kot del celovite rešitve. Kot vsak nov poseg v historično mestno tkivo, sprva predstavlja tujek, a prinaša s seboj dimenzijo časovnosti, nekega odmika. To pomeni, da je tovrstne posege potrebno ovrednotiti v smislu dokončne podobe in bodočega funkcioniranja prostora, ko bo ta v celoti zaživel. Tudi faktor 'navaditi se' nikakor ni zanemarljiv.

Reakcije nekaterih, ki jim pojavnost ni 'všeč' ali se jim zdijo svetila predimenzionirana, so zato lahko tudi upravičene, a so tudi v soodvisnosti od točke opazovanja. Ko svetila opazuješ v zornem kotu vzdolž trga, občutiš gostoto nanizanja in s tem močan element prostora. Ko jih opazuješ s strani Rotovža, pa se porazgubijo. 

Izbor barve in oblike pa govori tudi jezik historičnih okoliških form in streh, kar izbor arhitektov utemeljuje. Kakorkoli, ureditev Glavnega trga in Koroške ceste bo Mariboru v zadovoljstvo.«

Tomaž Kancler, občinski urbanist

Končni rok zaključka del in vrednost investicije še nista jasna

Nigrad, izvajalec del v konzorciju s Pomgradom in Komunalo Slovenske gorice, je konec preteklega tedna na občino kot investitorja naslovil vlogo za podaljšanje končnega roka izvedbe del, saj imajo po besedah Mestne občine Maribor zaradi posledic epidemije covid-19 težave z dobavo določenih elementov iz tujine, na primer podzemni smetarniki, svetila in tako dalje, kar onemogoča dokončno finalizacijo vseh del. 

»Nov aneks o podaljšanju končnega roka izvedbe del še ni bil sklenjen, zato o novih rokih še ne moremo govoriti,« dodajajo na Mestni občini Maribor. Po napovedi izvajalca naj bi bila dela na Glavnem trgu zaključena predvidoma v drugi polovici meseca junija.

V sklepni fazi del bo nameščena urbana oprema, urejena bo tudi ozelenitev na Koroški cesti in ob izteku Gosposke ulice: »Fontana bo predvidoma testirana ob zaključku vseh del in priključitvi objekta na elektroenergetsko omrežje ter pridobitvi uporabnega dovoljenja – nekje proti koncu junija.«

»O točni končni vrednosti celotne investicije še ne moremo govoriti, saj še niso opravljeni končni obračuni,« še dodajajo na občini. 

Prenova Koroške ceste še ni končana.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ami Miniti (nepreverjen)

Pri teh svetilkah dobim asociacijo na stole, ki so na Ptujski tržnici. Nič od nič.

saleksandar i… (nepreverjen)

te luči so do kurza
Kandelabri so v veliko napoto pri parkiranju

Haja (nepreverjen)

Čez mesec dni jih nihče niti opazil več ne bo!

Katja7 (nepreverjen)

Si je mafiarsović torej uredil infrastrukturo pred svojimi lokali na racun davkoplacevalskega denarja.Cccc.
No,arso hlapcki,cakam izbris mojega posta.

Pujs6 (nepreverjen)

Ponavljate se kot stara plošča. Dejstvo je, da se Maribor spreminja. Na bolje. Če župan dobi še en mandat, bo to super za Maribor.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Hoj hoj (nepreverjen)

Katja, ti maš osnovno šolo končano? Kake pa ti pišeš, sej se ti vsi smejijo. Naj ugibam, delas v skladiscu za 700 eur in si nezadovoljna sama s sabo. Eni so res večni nergači...

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

saleksandar i… (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeno biče ali samo takrat ko ti pride teta iz Čakovca na obisk in ti da zvečer po risanki polizat čokolado

In reply to by Hoj hoj (nepreverjen)

Hoj hoj (nepreverjen)

jaz sem vedno tak fuknjeno biće
najbolj pa sem fuknjeno biće
takrat ko mi pride teta iz Čakovca
in mi da po risanki zvečer polizat čokolado

In reply to by saleksandar i… (nepreverjen)

Starejše novice