Gostilna Maribor tudi uradno odprla svoja vrata.

Po dolgi in po besedah lastnika tudi vznemirljivi poti prenavljanja je danes ob 11. uri gostilna Maribor odprla svoja vrata. Gre za premišljeno zasnovano gastronomsko in turistično vsebino, ki cilja predvsem na tiste goste, ki jih zanima pristen duh Maribora.

"Z namenom, da v mesto Maribor in širše regijsko okolje vrnemo občutek nostalgije po tradicionalnem, meščanskem in domačem, ki mu s kreativnim konceptom dodajamo svež, sodoben pridih, smo ustvarili gostilno in hotel Maribor," je ob odprtju povedal lastnik Saša Aleksander Arsenovič.

Domače kulinarične dobrote

Kot eden redkih se je odločil, da gostom ponudi pristno slovensko kulinariko v obliki goveje juhe, slivovih cmokov, domače pečenega kruha, pečene kokoši in nenazadnje tudi nepogrešljivega "esihflajša", ki ga v Mariboru pozna prav vsak. Šef kuhinje Gregor Jager vidi v teh jedeh še poseben izziv, saj znajo Mariborčani biti do "domačih" jedi precej kritični.

"Ve se, kje je bilo do zdaj v Mariboru moč dobiti najboljšo 'pohano kuro', zato so pričakovanja gostov visoka. Delamo na tem, da jih ne bomo razočarali, ampak z našo dovršenostjo pozitivno presenetili," je med pripravljanjem otvoritvenih prigrizkov povedal Jager. Še posebej se veseli peke domačega kruha in žemljic, iz katerih bodo pripravljali pristne domače sendviče. Priznava pa, da je domača kuhinja veliko večji izziv, kot kreiranje nekih novih kulinaričnih presežkov, kjer gosti še ne vedo kakšen okus pričakovati. Pri domači hrani je namreč vsem že vnaprej jasen okus, zato nekega eksperimentiranja tukaj ni. Pravzaprav eksperimentiranje v tem primeru sploh ni priporočeno, saj lahko goste le razočara in prepriča, da se k njim ne vrnejo več.

"Še dobro, da sem že od malega opazoval pripravo domačih jedi moje babice, kar je odlična podlaga za moje udejstvovanje v gostilni Maribor," pogovor zaključi šef kuhinje Jager, ki je z Arsenovičem sodeloval že v restavraciji Rožmarin.

Obnova lepih spominov

Saša Arsenovič na obnovo nima slabih spominov, zato o največjih preglavicah med obnovo ne želi govoriti. "Težko bi rekel, da nam je nek segment obnove delal še posebne preglavice. Je pa jasno, da so bile vse stene zaradi starosti in dotrajanosti potrebne dodatne ojačitve, kar je časovno še dodatno zamaknilo današnjo otvoritev. Spomini pa ostajajo prijetni, saj smo uspeli iz nečesa, kar so ustvarili že naši predhodniki, narediti novo zgodbo in to je največ kar šteje," z nasmehom doda Arsenovič. Je namreč človek, ki se ne strinja s filozofijo, da je potrebno venomer ustvariti in graditi nekaj novega. Prepričan je, da je potrebno ohranjati dediščino in iz tega črpati navdih za nove zgodbe, nove uspehe. Zagotovo je takšno razmišljanje eden glavnih razlogov za nostalgično noto gostilne in hotela Maribor.

Hotel Maribor

S hotelom, ki ima prostore v isti stavbi kot gostilna, ciljajo predvsem na manjše skupine gostov, saj premore le 40 ležišč, ki so vrhunsko opremljena. Gre torej za neko butično zgodbo, ki stavi predvsem na luksuz in izjemno kvaliteto bivanja. Hotel premore tudi manjši konferenčni center, ki bi naj zaradi centralne lege in celostne ponudbe nočitev ter hrane, privabljal "team building" različnih podjetij.

Svečane otvoritve, ki jo je ob 11. uri popestril Pihalni orkester Pošta Maribor, se je udeležil tudi župan Andrej Fištravec in s ponosom pozdravil Arsenovičev projekt. Dejal je, da so to zgodbe, ki na mariborsko klimo vplivajo izjemno dobro in izrazil upanje, da dajejo tudi novega zagona vsem občanom in občankam, ki so nad mestom morda obupali. Ob 19. uri bodo otvoritev popestrili še The Swing Tones.

 

Starejše novice