Na nagradni natečaj Ali govoriš emoji? se je prijavilo okoli 70 mladih. Preverite, čigave zgodbe so bile najboljše.

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in Mladinski kulturni center Maribor sta marca razpisala že drugi nagradni natečaj za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji v slovenščino Ali govoriš emoji?.

Prijavljenih okoli 70 besedil

Na natečaj so se lahko prijavili mladi do 30 let. Letos se jih je prijavilo okoli 70. Vse, kar je za nagrado bilo potrebno narediti, je prevod iz sličic emoji znakov v besedilo.

Nagrada je znašala 100 evrov.

Emoji je digitalni piktogram, ki predstavlja vsakdanji pojem ali predmet. Beseda emoji je japonska skovanka iz besed ‘e’ (絵, slika) in ‘moji’ (文字, simbol). V digitalni dobi imajo ti simboli svoje mesto ob klasičnih besedah, predvsem v elektronski komunikaciji in komunikaciji na družabnih omrežjih.

Vsak simbol izraža določen pomen, z združevanjem različnih simbolov pa lahko izrazimo tudi bolj kompleksne misli.

Najboljši prevajalci 'emojščine'

Poslane prevode je ocenjevala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo pesnice in sodelavke festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, in sicer Kristina Kočan, Petra Kolmančič in Tonja Jelen.

Tretji najboljši prevod je po mnenju žirije napisal Dominik Škrinjar, ki je svojo pesem na Grajskem trgu v Mariboru prebral v nedeljo, na festivalu 20. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, in sicer na uradni svetovni dan knjige.

Drugi najboljši prevod je napisala Tina Pušauer.

Zmagovalka natečaja Ali govoriš emoji? pa je Helena Zemljič.

Literarni maraton ob 20. svetovnem dnevu knjige

Pred razglasitvijo zmagovalnih emoji prevodov so svoje pesmi brali tudi Sara Fabjan, Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Zdravko Kokanović Koki, Petra Kolmančič, Jože Kos Sine, Jernej Kusterle, Gregor Lozar, Petra Bauman, Nevenka Miklič Perne, Anja Novak, Radharani Pernarčič, Željko Perović, Barbara Pogačnik, Vesna Liponik, Breda Slavinec, Nežka Struc, Jan Šmarčan, Sara Špelec, Robert Titan Felix, Tom Veber, Anka Vidmar in drugi. 

 

Starejše novice