Gradbena dela so se že pričela (Foto: Spletni portal Novice.si - S. Skubic)
Ogenj je oktobra v celoti uničil domačijo družine Krznar z Zgornje Ložnice, s čimer je petčlanska družina ostala brez strehe nad glavo, a ob pomoči dobrih ljudi na starih temeljih že nastaja novo bivališče.

Bilo je konec oktobra, ko smo poročali o uničujočem požaru, ki je družini Krznar odnesel bivališče, in s tem pogoje za dostojno življenje. Požar je uničil ostrešje in zgornjo etažo objekta, zaradi poškodb, ki jih je povzročil požar, pa hiša ni bila več varna za nadaljnje bivanje. 

Socialne razmere petčlanske družine, mame samohranilke Bernarde Krznar in njenih štirih otrok, so bile težke že pred samo nesrečo. Zdaj so nastanjeni v občinskem stanovanju v Slovenski Bistrici, vendar si želijo čimprejšnje vrnitve nazaj na Zgornjo Ložnico, kjer skrbijo za manjšo kmetijo.

Letošnje leto je postavilo družino Krznar na res težko preizkušnjo. Poleg tega, da jim je ogenj uničil bivališče, se je v aprilu poslovil tudi Bernardin oče, prejšnji gospodar kmetije. Bernarda tako sedaj sama s svojimi otroki vodi kmetijo s 40 glavami živine. Dohodki petčlanski družini ne dopuščajo česa več od skromnega življenja.

Dobrodošla predvsem finančna pomoč, tudi gradbeni material

Območno združenje Rdečega križa Slovenska Bistrica s pomočjo dobrih Slovenk in Slovencev pomaga pri obnovi domačije, še pred zimo jim želijo zagotoviti najnujnejše bivalne pogoje.

Zaradi tega se za družino trenutno zbirajo denarna sredstva. Akcijo vodi odbor krajevne skupnosti Zgornja Ložnica in območno združenje Rdeči križ Slovenska Bistrica.

Upajo na hitro pomoč, saj želijo družini še pred zimo zagotoviti najnujnejše bivalne pogoje. »Dobrodošla je predvsem pomoč v denarju, pa tudi v gradbenem materialu,« poudarja Petra Hojnik, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica.

Petčlanska družina je ostala brez strehe nad glavo (Foto: Spletni portal Novice.si - S. Skubic)

Denar za petčlansko družino še lahko vedno darujete

Zbranega zneska Hojnikova ne želi dajati na veliki zvon, saj noče, da bi prišlo do obratnega učinka, kot sama pravi. »Je pa akcija zelo uspešna, definitivno pa bomo vse podatke ob koncu zbiranja objavili,« dodaja Hojnikova. 

Dela na hiši že potekajo, tako je bila konec prejšnjega tedna končana prva etaža oziroma pritličje hiše. Pri tem upajo, da bo vreme vztrajalo še naprej, saj želijo z gradbenimi deli nadaljevati in čim prej bivališče pokriti s streho. 

»Ravno v petek smo se pogovarjali z gospo Bernardo, ki je absolutno presenečena nad odzivom ljudi. Zelo je hvaležna, prav ne more verjeti, da znajo ljudje tako stopiti skupaj,« pravi Hojnikova.

Družina še vedno najbolj potrebuje finančna sredstva. Prostovoljne humanitarne prispevke lahko nakažete na transakcijski račun Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica pri Novi KBM:

  • Št. TRR: 04430-0000433025,
  • Namen nakazila:  »Humanitarna pomoč za Krznar«,
  • Sklicna številka: SI00 68193262.
Od hiše je ostalo bore malo (Foto: Spletni portal Novice.si - S. Skubic)
V požaru je družini zgorelo skoraj vse (Foto: Spletni portal Novice.si - S. Skubic)
Družina upa, da se bo lahko v novo domovanje vselila do konca leta (Foto: Spletni portal Novice.si - S. Skubic)

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

ded ki napravi 5 dece mora biti pravi žrebec

pri mej dus (nepreverjen)

Mati ni druga delala kot froce, treba ji je dve bajti zgradit.

božidar (nepreverjen)

sedaj pa po mastno zavarovalnino pa še kakšnega pujsa nabavit

In reply to by pri mej dus (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Dobroto je treba deliti samo tako bomo ostali ljudje .

Bugahsd (nepreverjen)

Zelo zaskrbljen nad negativnimi in sovražnimi komentarji.

Starejše novice