V luči obetavnih novic o učinkovitosti cepiva je tudi pri nas govora o možnostih prvih pošiljk cepiva proti covidu-19. Prav iz tega razloga nas zanima, koliko naših bralcev se bo cepilo proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno širši javnosti.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in Biontech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Ta teden se je oglasilo tudi ameriško podjetje Moderna, ki je sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna.

Finančni trgi so ponoreli, ravno tako se je prebudilo upanje, da bo vendarle kmalu konec z drastičnimi ukrepi in zapiranjem držav, čemur smo priča vse od pojava koronavirusa na naših tleh.

Takoj je reagirala tudi Evropska komisija, ki se je dogovorila za nakup 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Do prvih doz cepiva bi lahko prišli že v decembru

Da bi lahko že v decembru prišli do prvih doz cepiva proti koronavirusu, je med drugim dejal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Po teh napovedih bi lahko s cepljenjem začeli že v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah prav Pfizer.

Podobno je sporočila tudi sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič, ki pravi, da bo prvo cepivo dostopno predvidoma konec decembra, vendar bo prva pošiljka omejena.

Prav iz tega razloga tudi premier Janez Janša poudarja, da so obeti za cepivo pozitivni, vendar ni nujno, da bo cepivo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val.

Tako bo stroka odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Na začetku bodo cepili najbolj ranljive skupine prebivalcev, torej starejše in tiste s kroničnimi boleznimi ter zdravstvene delavce. Evropska unija je poskrbela, da bodo vse države dobile cepivo istočasno po enakovrednem ključu delitve.

Anketa o cepljenju proti novemu koronavirusu

Izum cepiv velja sicer za enega največjih medicinskih dosežkov v zgodovini, ki vsako leto prepreči milijone smrti zaradi bolezni kot so davica, tetanus, oslovski kašelj, gripa in ošpice. Prav zaradi tega nas zanima, ali se boste sami cepili proti novemu koronavirusu.

Ali se boste cepili proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo?

Da.
30% (535 glasov)
Ne.
57% (1035 glasov)
Še razmišljam.
13% (242 glasov)
Skupaj glasov: 1812

Anketa je popolnoma anonimna, rezultate pa bomo objavili v prihajajočih dneh.

Komentarji (8)

s_d_s (ni preverjeno)

NE HVALA NE BOM SE CEPIL KER TO SPLOH NE OBSTAJA EDINO KAR OBSTAJA JE POLITICNA MANIPULACIJA IN EDINO ZA NJO POTREBUJEMO ZDRAVILO

Heh (ni preverjeno)

Tvoje zdravilo je par klofut okoli glave. Izgleda, da si na ravni ljudi, ki verjamejo v ploščato Zemljo.

In reply to by s_d_s (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)

KO OMENJAŠ PLOŠČATO ZEMLJO, VEŠ KRETENČEK TUDI LETA 1600 JE SPLOŠNO VELJALO DA JE ZEMLJA PLOŠČATA KER SO PAČ URADNI ZNANSTVENIKI TAKO REKLI IN SO SE TAKŠNE NERAZGLEDANE OVČKE KOT SI TI POSMEHOVALI TISTIM KI SO PRAVLI DA JE OKROGLA, TAKO PA JE DANES KO MISLITE KAKO STE PAMETNI KER NOSITE MASKE AMPAK ŽAL NISTE, STE SAMO NEINTELIGENTNI ZMANIPULIRANI IDIOTI KI ŠE ZDAJ NISTE UGOTOVILI DA LAŽEJO S ŠTEVILKAMI IN DA JE VSE PRIREJENO TEMU DA PRIKAŽEJO VIRUS KOT NEKAJ UNIČUJOČEGA SAMO DA BI IMELI RAZLOG ZA PRISILNO CEPLJENJE IN POPOLN NADZOR PREBIVALSTVA, TO NI NOBENA TEORIJA ZAROTE OVČKA TO JE KRUTA REALNOST AMPAK BREZ SKRBI KOT SO TISTI SPREGLEDALI DA JE ZEMLJA VENDARLE OKROGLA TAKO BOSTE TUDI VI, SICER S PAR LETNO ZAMUDO, KO BOSTE 2022 RABLI ČIPE Z VSEMI VAŠIMI PODATKI IN ZDRAVSTVENIM STANJEM IN PREPUSTNICE DA BOSTE LAHKO VSTOPILI KAMORKOLI TUDI NA AVTOBUS ALI V HOFER, SPREGLEDALI DA JE BIL VSE NATEG ZA NADZOR LJUDI

In reply to by Heh (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)

NADZOR JE PRVI RAZLOG, DRUGI PA JE DRŽAT SVET V GOSPODARSKEM KAOSU, ČIMDLJE IMETI VSE ZAPRTO PREDEN PONUDIJO "REŠITEV" V OBLIKI ČIPOV OZ. KOT TEMU REČEJO "CEPIVO", DA ČIM VEČ LJUDI NIŽJEGA IN SREDNJEGA SLOJA PREPROSTO UMRE OZ KOMPLETNO OBUBOŽA OD FINANČNE ŠKODE KI BO NASTALA V NASLEDNJIH MESECIH, SREDNJI SLOJ NI ZAŽELJEN PRI ELITI ŠE MANJ PA NIŽJI SLOJ IN SE GA JE POTREBNO ZNEBIT, CILJ MILIJARDERJEV JE IMETI ŠE VEČ MILIJARD NE PA RAZVIJATI CEPIVO ZA VAS REVEŽE, IN DA JE 99,99% POPULACIJE REVNE TISTIH 0,1% PA SUPERBOGAT, TAKO DELUJE SVET IN PREJ KO BOSTE SPREGLEDALI LAŽJE VAM BO, PA NEHAJTE BRATI 24KUR IN OSTALIH KI SAMO MANIPULIRAJO Z VAMI OVČKAMI.

In reply to by dd (ni preverjeno)

Heh (ni preverjeno)

Ne. Ampak ne zato, ker ne verjamem v njega, temveč zato, ker mislim, da sem neuničljiv in moje zdravniško stanje preko vseh teh desetletij in 0 bolezni kljub temu, da sem pogosto podvržen ekstremnim razmeram samo podkrepuje moje mišljenje - številke so omejene, tako da naj ga raje dobi kakšen navadni smrtnik.
Ni potrebno, da se mi vsi zahvalite naenkrat.

dd (ni preverjeno)

NAJPREJ JE BILO REČENO DA CEPIVA PRED POLETJEM 2021 NE BO, SEDAJ PA V ROKU PAR DNI DVE FIRMI NAPOVESTA DA JE CEPIVO KAO TU IN DA JE TO REŠITEV, IN OBEMA ZRASTEJO DELNICE ZA 300% NA BORZI ČEZ NOČ, ZDAJ KDOR IMA KAJ PAMETI IN ZNA SEŠTETI 1+1 VE V ČEM JE FINTA, KDOR PA NE PA NAJ ŠE NAPREJ PRESTRAŠEN POSLUŠA DARJO ZGONC IN BEOVIĆKO NA 24KUR.

pištek555 (ni preverjeno)

Ovčke se lepo cepite v svojo ritko. Nas pa pustite pri miru.

Danvid (ni preverjeno)

anketa je polno zlagana"si upate cepit s tem na hitro skupaj zmetanim zvarkom,se sosedovega psa ne bi s tem cepil kaj še le otroke ali sebe,blagor vam ,ki si boste upali,

Starejše novice