Foto: Jure Banfi
Folkart vsako leto v Maribor pripelje folklorne skupine in kulturno dediščino iz vseh koncev sveta. Letos kljub negotovemu stanju, koronavirus festivala ni odnesel. V manjši izvedbi se je ta kljub temu pričel.

»V času, ko svet pada s tečajev, je še kako potrebno ceniti in ohranjati kulturo, tradicijo ter drugačnost ... pa tudi lastne dosežke,« so zapisali organizatorji. 

Kulture z vsega sveta na odru Folkarta

Že več kot tri desetletja je Folkart prizorišče pisane palete neštetih barv svetovne ljudske tradicije. Maribor tako postane svet v malem in obiskovalcem pričara vpogled v bogato in barvito zgodovino.

V treh desetletjih so prišle skupine z večine celin in držav sveta. V Maribor so prinesle kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev tradicijske kulture.

Tokrat krajša različica festivala

Letošnji festival bo krajši, a kljub temu izredno zanimiv. Trajal bo le še jutri, 26. avgusta. Tik pred začetkom festivala so morali udeležbo odpovedati mladi Čehi, tako da so na otvoritvi nastopile le folklorne skupine iz Slovenije in skupina Bartina iz Madžarske. Njihov repertoar zajema tradicionalne plese iz bogate narodne zakladnice celotne Madžarske.

Kljub manjšemu številu eksotičnih skupin, je Folkart vreden ogleda. Ob Madžarih nastopajo odlične slovenske skupine: Akademska folklorna skupina Študent, folklorna skupina Tine Rožanc, Glasbeni sestav AFS Študent in Srpsko kulturno društvo Maribor.

Starejše novice