Prostor številka 4 - potem (vir: Mestna občina Maribor).
Mestna občina Maribor je prenovila pet prostorov, ki bodo v uporabi Umetnostne galerije Maribor.

Mestna občina Maribor je danes sporočila, da je z gradbenimi, obrtniškimi in instalacijskimi deli uredila pet prostorov, ki jih bo sedaj uporabljala Umetnostna galerija Maribor.

Kot so zapisali, so izvedli rušitvena dela z iznosom obstoječe, stare opreme, odstranili so talne obloge, očistili kleti in izvedli odbijanje razpokanih, votlih in namočenih ometov. 

V sklopu del so opravili tudi betonska in zidarska dela. Uredili so interno kanalizacijsko omrežje na obstoječih sanitarijah, namestili sanitarno opremo ter položili talno in stensko keramiko. 

V pisarniških prostorih so sanirali pode oziroma namestili nove. Ob razvodih elektroinštalacij so vgradili plinski kondezacijski kotel, uredili so ogrevanje po prostorih, ki so bili tudi prebeljeni. 

Dela je izvedlo podjetje Gabrič, in sicer v vrednosti 117.730 evrov z davkom na dodano vrednost, slednje je v celoti pokrila Mestna občina Maribor.

Prostori v pritličju in kleti so bili tudi očiščeni, odstranjene so bile smeti in odpadki prejšnjih uporabnikov.

Pet dotrajanih prostorov je sedaj na novo urejenih in bodo v uporabi Umetnostne galerije Maribor. Namenjeni bodo restavratorski delavnici, hrambi razstavne opreme ter umetnin iz zbirke Umetnostne galerije Maribor

Umetniška dela bodo lahko v teh prostorih varno čakala na izgraditev profesionalnih depojskih prostorov, so še zapisali in dodali: »Prenovljene sanitarije sedaj uporabnikom umetniških ateljejev omogočajo dostojne sanitarne pogoje.«

Mariborska občina je ob tem zapisala še, da je v zadnjih letih sanirala več kulturnih objektov – Sinagogo Maribor, Pokrajinski muzej Maribor in Čeligijev stolp, sedaj pa še tudi Umetnostno galerijo Maribor. 

Izvedli so razpis za oddajo umetniških ateljejev, vzpostavljena je nova vsebina na področju kulture – Muzej najstarejše trte na svetu, obnovljen in kulturi namenjen je Sodni stolp, v sklopu obnove Vojašniškega trga je bil obnovljen tudi objekt t. i. Tri babe, kjer je sedaj med drugim domuje tudi lutkovni muzej Lutkovnega gledališča Maribor. 

Na tem območju je zaživelo tudi novo kulturno središče, ki prepleta dogajanja in prostore, Kulturna četrt Minoriti

Daleč največji infrastrukturni projekt na področje kulturne v Mariboru pa je gradnja Centra Rotovž. 

Starejše novice