Foto: Almira Ćatović
Po sedmih letih in več kot 10 tisoč obiskovalcev se je MineralFest zgodil tudi v Mariboru. V okviru dvodnevnega dogodka v Festivalni dvorani Lent je 25. in 26. marca bila na ogledu razstava mineralov, fosilov in nakita.

Obiskovalci so lahko nakupovali med naborom številnih razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Več kot 30 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Srbije je sodelovalo v Festivalni dvorani Lent, kjer je bila pestra ponudba za zbiratelje, ustvarjalce, za ljubitelje nakita.

 

Bile so organizirane tudi različne delavnice, kot so izdelovanje nakita, izpiranje zlata in pogled preko mikroskopa v skrivnosti mineralov s Kobanskega. Na ogled sta pa bili še razstavni vitrini z najdbami mineralov in fosilov iz Podlehnika v Halozah in kobanskega področja.
 

»Letos smo prvič v Mariboru in smo zadovoljni z obiskovalci, ki so se odzvali v velikem številu. Hvaležni smo celotnemu področju Štajerske, Mariborčanom in okolici. Tudi razstavljali so presrečni, da lahko pokažejo svoje stvari tudi v tem koncu,« je dejala Marjana Zupan, organizatorka Mineralfesta. 

Dogodek je obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev, z obiskom pa so zadovoljni tudi razstavljali. Zaradi izjemnega odziva se bo sejem ponovil naslednje leto v marcu.

 

Na sejmu so potekale zanimive delavnice in razstave

Delavnica »Izpiranje zlata« je potekala v sodelovanju z Geološko-paleontološkim muzejom Pangea. Predstavljeno je bilo izpiranje zlata iz nanosov reke Drave iz okolice Zlatoličja, kar pomeni, da je zlate luske ki bodo odkrite na delavnici, nekoč tok Drave že prenesel skozi Maribor. Primarna nahajališča zlata obeh rek Drave in Mure, ki sta edini zlatonosni v Sloveniji so namreč v Avstrijskem delu Alp. Na delavnici si je bilo mogoče ogledati klasičen način izpiranja zlatih luskic.

 

Ustvarjalna delavnica »Izdelovanje nakita« je potekala v sodelovanju z Zlatarsko šolo Mengeš, ki je oblika neformalnega izobraževanja v zlatarskih tehnikah. Na delavnici so si obiskovalci oblikovali svoj kos nakita.

 

»Na celotnem območju Kobanskega sem našel veliko vrst mineralov, ki so jih lahko obiskovalci videli na razstavi v vitrini in pri meni pod mikroskopom, ter tako spoznali skrivnosti mineralov s Kobanskega,« meni Zmago Žorž, avtor razstave in delavnice »Skrivnosti mineralov s Kobanskega.«

 

Razstava »Minerali in fosili iz Podlehnika v Halozah« je potekala pod okriljem Geološko-paleontološkega muzej Pangea, kjer najdbe predvsem kremenovih kristalov spadajo med pomembnejša  v Sloveniji. 

Preberite še

Komentarji (1)

Leka (ni preverjeno)

Izračun cene vstopnic za 3 člane je predrago za Maribor.

Starejše novice