Na Trgu svobode so pri Snagi danes ozaveščali o pomenu ponovne uporabe in izmenjave.

Danes obeležujemo svetovni dan Zemlje. Ob tej priložnosti so pri podjetju Snaga iz Skupine JHMB pripravili okoljsko obarvani dogodek na Trgu svobode, kjer opozarjajo na pomembnost ločevanja in recikliranja odpadkov ter ponovne uporabe.

»Dan Zemlje nas opominja na pomen ohranjanja okolja in trajnosti ter nas spodbuja, da stopimo skupaj in ukrepamo za bolj zdrav planet in svetlejšo prihodnost,« so zapisali pri Snagi.

Foto: Žan Osim

Poudarek na ponovni uporabi in izmenjavi

Med stojnicami najdemo tudi izmenjevalnico, kjer so na voljo knjige, igrače, družabne in miselne igre, manjši športni rekviziti, dekorativni predmeti, igrače in tako naprej. Izmenjevalnica poteka po preprostem principu, da vzameš, kar potrebuješ, in odložiš, česar več ne uporabljaš.

Dogodek je hkrati nosil tudi nalogo spodbujanja krožnega gospodarstva na področju električnih in elektronskih odpadkov, ki so bili razstavljeni v vozilu E-transformer 2.0 podjetja ZEOS.

Foto: Žan Osim

Pravilno ravnanje z odpadki

Zaposleni so med drugim na lokaciji opozarjali na odgovorno ravnanje z odpadki in bili obiskovalcem na voljo za vse potrebne nasvete glede ločevanja in recikliranja.

Za najmlajše je bila organizirana delavnica pod okriljem Ropotarnice, kjer so otroci spoznali prednosti in pomen ponovne uporabe.

»Vsi vemo, kako odpadki škodujejo okolju in zato je pomembno, da se ljudje zavedajo, da stvari, ki jih več ne potrebujejo, morda še niso odslužile svojemu namenu in jih lahko prinesejo k nam,« je povedala Nataša Vrhnjak iz Ropotarnice, ki z veseljem poudarja, da se tudi vse več mladih zanima za krožno gospodarstvo.

Izpostavlja, da Ropotarnica sprejema vse vrste predmetov – od električnih naprav, do gospodinjskih aparatov in posode ter dekorativnih predmetov.

Foto: Žan Osim

Stanje v Mariboru se izboljšuje

Trg svobode je obiskal tudi direktor Snage Franc Dover, ki pravi, da lahko Mariborčane pohvali, saj je slika vse boljša.

»V zadnjih treh letih in pol, kar sem na tem delovnem mestu, lahko trdim, da se stanje izboljšuje. Seveda ne s takšno hitrostjo, kot bi si želeli, a vendarle so spremembe zaznavne,« je povedal in dodal, da inšpektorji redno preverjajo, če občani z odpadki ravnajo pravilno.

Prostor za izboljšave je po besedah Doverja predvsem pri ravnanju s hrano, ki je zavržemo preprosto preveč, in pri nakupovanju novih predmetov. Pri tem še poudarja, da sam vse krivde ne želi zvaliti na potrošnike, saj je veliko odvisno tudi od zakonodaje.

Najboljše stanje je tako pri individualnih objektih, medtem ko glavni problem tiči v večstanovanjskih stavbah, kjer je kršitelja težje najti.

Komentarji (4)

N-rod kitajc (ni preverjeno)

https://youtu.be/UfRz4h7JCRg
https://youtu.be/m7gvRjJzbmw
bild de/regional/duesseldorf/drei-deutsche-festgenommen-china-spione-kassierten-zehntausende-euro-fuer-info-/
Diskriminacija zaradi neresnic. Uprimo se!

Markt der Freidom (ni preverjeno)

Freeheit - freidom - liberty - sloboda

Proti nesnagi (ni preverjeno)
Mb-11 (ni preverjeno)

Moj znanec je rekel, da bo svojo 'babo' tja peljal.😎

Starejše novice