Dolga desetletja zamolčana skrivnost v Mariboru je, da se pod kompleksom nekdanje tovarne TAM skrivajo več kilometrov dolgi rovi.

V rovih pod kompleksom nekdanje tovarne TAM so v času druge svetovne vojne Nemci izdelovali dele letalskih motorjev, pred kratkim pa so rove odprli za javnost in tako je sedaj čakalna vrsta za ogled »mariborskega podzemlja« dolga kar mesec in pol.

Skrivnostne rove smo si ogledali tudi mi.

Ob zvokih sirene iz časa vojne stopimo po devetdesetih stopnicah 15 metrov globoko. Izmed štirih vhodov je ostal le eden, preostali so danes zasuti.

Sledi odkrivanje skrivnostne podzemne tovarne letalskih motorjev, ki so jo leta 1943 zgradili Nemci. Tako nas Milan Novak iz Cone Tezno šaljivo povpraša: »Kaj mislite, da so najbolj pogrešali v teh rovih? Kdo je reko prvo najprej? Luft, ja.«

Sodelavci Cone Tezno, ki skrbijo za infrastrukturo nekdanjega TAM-a, v uro in pol trajajočem ogledu podrobno predstavijo vsakdan v rovih, kjer termometer izmeri 12 stopinj Celzija.

Čeprav je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja Alfonz Tkalec delal v TAM-u, je v rovih prvič: »Mi nismo imeli vstop v rove. Samo tam, kjer so bili stroji. Drugače pa ni bilo vstopa, sploh ne.«

Na stene narisali tudi ženske akte

Pričevanja delavcev, ki so tudi med bombardiranjem v teh rovih delali in bivali, so redka. Voda jim je pogosto segala do kolen.

»Pa še prisilno po večini, tako da jaz se ne čudim, da ne govorijo o tem, ni jim bilo lepo,« doda Maja Vintar, ki pa tudi komentira stenske poslikave: »Seštevali so si komade, karkoli. Ponekod so še narisani. Delavci so si namreč med delom na stene marsikaj napisali in narisali, tudi ženske akte.

Obiskovalci čas vojne spoznajo tudi z ogledom kratkega filma, ki govori tudi o nastanku tovarne letalskih delov. Kako velik je bil takrat kompleks rovov, ni znano. Danes je na treh in pol kilometrih ohranjenih 8500 kvadratnih metrov. Upravljavcem rovov je pred kratkim uspelo pridobiti le del izvirnih načrtov.

»To pomeni, da je zgodba verjetno širša, kot jo danes mi vidimo. In da je to neka trenutna situacija,« pove Milan Novak.

Po govoricah sodeč naj bi del rovov segal celo do Kidričevega, kar pa verjetno nikoli ne bo potrjeno. Skrivnostna zgodovina rovov na ogled pritegne tudi številne mlade.

Tako nam zaupa Manja: »Da vidim malo, kak je zgledalo med vojno, kak so v bistvu naši Mariborčani živeli takrat.«

Bi si ogledali rove? Dajte se na čakalno listo. Čim prej!

Zanimanje za rove je izjemno. Prvi prosti termin za vodeni ogled je šele konec marca. Zato na Teznem želijo nadaljevati z raziskovanjem zgodovine.

»Zagotovo ne upamo zasaditi kakšne lopate ali pa narediti še kakšne dodatne luknje, da bi še odkrili kaj več. Trudimo se in iščemo, veliko materiala smo že dobili,« doda Vintarjeva.

Rovi tako vse bolj postajajo prepoznavna turistična točka Maribora.

Starejše novice