Spominska slovesnost ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov (foto: Almira Ćatović).
Pred Izobraževalnim centrom Pekre je danes potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov.

Letos zaznamujemo 30 let od pekrskih dogodkov, ko je prišlo do incidenta med Jugoslovansko ljudsko armado in Teritorialno obrambo v Pekrah.

Državno proslavo je obeležil tudi spomin na prvo žrtev v osamosvojitvenem procesu, ko je pod kolesi transportnega vozila JLA umrl Josef Šimčik.

Pahor izpostavil pomen sodelovanja

Slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, je ob spominski slovesnosti izpostavil sodelovanje kot ključni temelj, ki je pred 30 leti utiral pot samostojnosti države in pri tem navezal pomembnost sodelovanja v današnjih časih. 

»Sodelovanje predpostavlja razlike med nami, te so legitimne in bogatijo naš demokratično-politični prostor. Bistvo sodelovanja ni v tem, da razlike zanikamo, temveč da jih presegamo, kolikor je to mogoče,« je dejal.

Foto: Almira Ćatović

»Prihodnji mesec bomo praznovali 30. obletnico ustanovitve samostojne države. Najbolj prelomnega dogodka v vsej naši narodni zgodovini. Tedaj sta bila odločilnega pomena politična in ljudska enotnost. Nihče ne pričakuje, da bi bilo mogoče ali potrebno tako enotnost vselej izpričevati. Moramo pa tudi za potrebe današnjega časa razumeti, da je bilo mogoče tako enotnost doseči tedaj le s sodelovanjem. Slovenci zmagujemo, če sodelujemo. To zmagovalno miselnost bomo letos ob obletnici pogrešali,« je dejal predsednik republike Borut Pahor.

Slovenci zmagujemo, če sodelujemo. To zmagovalno miselnost bomo letos ob obletnici pogrešali, je dejal predsednik republike Borut Pahor (foto: Almira Ćatović).

Politična nasprotovanja po mnenju Pahorja dobivajo nevarno razsežnost

Ob govoru se je dotaknil tudi trenutne politične klime in ob tem dejal: »Kot vaš predsednik sem dolžan opaziti, da dobivajo politična nasprotovanja, še eno zelo nevarno razsežnost, nestrpen govor o nasprotnikih je med lastnimi privrženci deležen večjega navdušenja, kot podarjanje svojih ciljev ali zamisli. Če se bomo glede tega, še naprej lahkomiselno prepuščali takemu toku, se bomo znašli v položaju, ko bo lažje oblikovati politiko proti kot politiko za. To pa bo poglabljalo razlike med nami in komurkoli zelo oteževalo vodenje državnih zadev, ki so pomembne za varnost in blaginjo vseh ljudi.«

Arsenovič: »Spomin na Pekrske dogodke nas navdihuje, daje pogum.«

Povabljene goste sta nagovorila tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in nekdanja predsednica skupščine občine Maribor Magdalena Tovornik.

Mariborski župan je ob tem izrazil tudi ponos na naše dijake, ki so se s protesti borili za znanje in hkrati omenil kulturnike, ki se z akcijo »Pet pred dvanajsto« borijo za kulturo. 

»V času osamosvajanja smo imeli skupno vizijo samostojne prihodnosti. Zato smo bili pripravljeni dati tudi življenja. Danes, si želimo ekonomske svobode in bivanja v prijaznem in ponosnem Mariboru, kot pomembnem delu razvijajoče se regije. Spomin na Pekrske dogodke nas navdihuje, daje pogum, da lažje dosegamo zastavljene cilje. To lahko naredimo le skupaj, in povezani. Zato ne priznavam nobenih delitev, nobenih polarizacij, ker nam te kradejo čas, energijo, kreativne misli,« je dejal župan Saša Arsenovič. 

Zato ne priznavam nobenih delitev, nobenih polarizacij, ker nam le te kradejo čas, energijo, kreativne misli, je dejal mariborski župan (foto: Almira Ćatović).
Foto: Almira Ćatović

Po prireditvi tradicionalni pekrski pohod 

Prireditev je povezoval Jure Ivanušič, policijski orkester pa je vodil Tomaž Kmetič.

Ob koncu prireditve je kot spremljevalni dogodek potekal tudi »Tradicionalni pekrski pohod« v organizaciji Turističnega društva Pekre in Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Maribor. 

V sklopu 30. obletnice pa je Muzej narodne osvoboditve Maribor prenovil spominsko sobo v Izobraževalnem centru Pekre.

Povabljene goste je nagovorila nekdanja predsednica skupščine občine Maribor Magdalena Tovornik (foto: Almira Ćatović).
Letos zaznamujemo 30 let od pekrskih dogodkov, ko je prišlo do incidenta med Jugoslovansko ljudsko armado in Teritorialno obrambo v Pekrah (foto: Almira Ćatović).
Predsednik republike Borut Pahor, nekdanja predsednica skupščine občine Maribor Magdalena Tovornik, nekdanji župan Boris Sovič in župan Saša Arsenovič (foto: Almira Ćatović).
Foto: Almira Ćatović
Foto: Almira Ćatović
V sklopu 30. obletnice pa je Muzej narodne osvoboditve Maribor prenovil spominsko sobo v Izobraževalnem centru Pekre (foto: Almira Ćatović).

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Katera je tista na desni strani od Pahorčka? Samo vpr! Ono debelo poznam, bivša dir. Term Mb!

božidar (nepreverjen)

SISALICA

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Starejše novice