Vir: Mestna občina Maribor
V Mariboru danes obeležujemo 30. obletnico Pekrskih dogodkov. Spomin na dogodke, ki so se leta 1991 odvili v Pekrah, v Mariboru obeležujemo kot enega izmed štirih spominskih dnevov. V ta namen bo potekel pester program.

Mineva 30 let od trenutka, ko so enote mariborske garnizije Jugoslovanske ljudske armade obkolile tedanji 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah. 

»Dogodki, ki so se zvrstili za tem, so nam pokazali in potrdili, da Mariborčanke in Mariborčani stopimo skupaj, ko je to zgodovinsko pomembno in nujno,« so ob tem povedali na Mestni občini Maribor.

Mariborska občina sicer vsako leto pripravi slovesnost pri sedanjem izobraževalnemu centru v Pekrah, že dopoldne pa ponavadi potekata dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra in tradicionalni pohod med izobraževalnim centrom in vojašnico na Taboru.

Lani je tradicionalna slovesnost zaradi epidemioloških razmer odpadla, letos bodo Pekrske dogodke ponovno obeležili.

V spomin na dogodke bogat kulturni program

Pred Izobraževalnim centrom Pekre bo dopoldne potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor. 

Tako kot vsako leto bo ob 11.30 izveden tradicionalni pekrski pohod od Izobraževalnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in nazaj.

Možen do tudi ogled spominske sobe v Izobraževalnem centru Pekre, ki jo je ob 30. obletnici prenovil Muzej Narodne osvoboditve.

Zvečer bo sledil še koncert Big Band Orkestra Slovenske vojske pred mariborsko Kadetnico, kjer bo zbrane nagovoril predsednik vlade Janez Janša.

Cel teden na ogled razstava

Vse do 30. junija je na Grajskem trgu na ogled ulična razstava o prelomnih dogodkih v času osamosvajanja Slovenije 23. in 24. maja 1991 v Pekrah in Mariboru z naslovom Pekre: Tu se je začelo.

Razstavo je pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke Univerzitetne knjižnice Maribor.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollinor (nepreverjen)

Vse lepo in prav ... le veterani vojne za Slovenijo, glavni akterji, da danes sploh imamo kaj praznovati, so pozabljeni od države in boga, medtem ko so eni čudežno obogateli ... smo se za to borili? ...

Starejše novice