Foto: Miloš Vujinović
Dela so se v Mestnem parku naposled končala, s čimer je promenada dobila novo prenovljeno podobo. Po tem, ko so se zaključila leto dni trajajoča dela, pa mariborska občina že snuje nove načrte, ki jih bi rada uresničila v Mestnem parku.

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa.

Kljub temu so Mariborčani dolgo časa z zaskrbljenostjo spremljali slabo stanje promenade Mestnega parka, zaradi česar se je Mestna občina Maribor lansko poletje odločila za njeno prenovo.

Dela so trajala eno leto, dokončno pa so se zaključila 10. avgusta, so za Mariborinfo pojasnili na mariborski občini. Tako je promenada končno dobila posodobljen videz.

Na novo urejeno 10.000 kvadratnih metrov površin

Na Mestni občini Maribor so tako z izvajalcem Marko 5 uredili celotno promenado Mestnega parka, in sicer od Maistrove ulice do arkad pri prvem ribniku, skupno v obsegu 10.000 kvadratnih metrov.

Prenova je zajemala ureditev utrjenih površin, tudi stopnic do ribnikov, obnovo javne razsvetljave, vzpostavitev odjemnih mest za elektriko in vodo za potrebe prireditev in tudi hortikulturno ureditve znotraj območja promenade.

Občina pojasnjuje, da je želela z obnovo poskrbeti za večjo varnost za pešce, izboljšati prehodnost parka, povečati obiskanost in omogočiti urejen prostor za preživljanje prostega časa v naravi, ne nazadnje pa z odpravo poškodb na površinah omogočiti lažje koriščenje parka tudi invalidom.

Občina ima z Mestnim parkom še dodatne načrte

Skupna vrednost projekta znaša 3,52 milijona evrov, in je sofinanciran s strani Evropske unije in Republike Slovenije v višini 2,89 milijona evrov, ostalo pa je pokrila Mestna občina Maribor.

Pri tem pa na mariborski občini že pripravljajo projektno dokumentacijo za ureditev vseh preostalih poti v Mestnem parku, ki niso bile del prenove Promenade.

»Cilj je, da se poti v Mestnem parku poenotijo in približajo ureditvi promenade. V načrtu je, da se nekatere poti uredijo še v letošnjem letu,« razlagajo na občini.

V Mestnem parku bodo na območju, kjer je bil bazen, tudi nova otroška igrala, obstoječa igrala bodo na drugi strani prenovili in postavili na drugo lokacijo znotraj občine, posodobili bodo tudi japonski vrt

Mariborsko občino smo za konec povprašali, ali bo promenada doživela kakšno posebno otvoritev, na kar so nam odgovorili, da bodo na uradno otvoritev počakali, ko bodo urejena nova igrala.

Komentarji (13)

Leka (ni preverjeno)

V parku je potrebno urediti - določiti kolesarsko stezo kjer bo dovoljena vožnja na promenadi pa OBVEZNO PREPOVED VOŽNJE za vse voznike .

Ajgor1 (ni preverjeno)

Neumnost. Na promenadi 10 sprehajalcev, s kolesom pa daleč naokoli. Na promenadi je potrebno jasno označiti prostor namenjen kolesarjem....in to je vse. Zakaj bi nekdo potreboval 100m2, da bi opletal peš po promenadi. Politika zapiranja vsega, razen pešcev je rezultirala mrtvo mestno središče.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Zakaj morajo starši voditi otroke na vrvici ,da jih ne zbijejo kolesarji ali ostali E-vozniki . Park je prostor za sprostitev in umirjen sprehod in tako naj ostane. V Avstriji in Švici v parkih ni dovoljena vožnja koles in ostalih prevoznih sredstev .

In reply to by Ajgor1 (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

In tudi POLICIJA naj se ne prevaža po promenadi kadar ne gre za intervencijo

In reply to by Ajgor1 (ni preverjeno)

DENIS1234 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Luči pa še zmeraj predpotopne, projektanti še očitno niso slišali za svetlobno onesnaženje...

Matjaz_ (ni preverjeno)

Luči so nove, oblika pa je ostala enaka zaradi spomeniškega varstva.

In reply to by DENIS1234 (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

ISTI KURAC KOT PREJ

Ubup (ni preverjeno)

PROMENADA ali SPREHAJALIŠČE ...promenáda -e ž (ȃ) javni prostor, namenjen za sprehajanje . Zakonodaja velja enako kot za PLOČNIK ! Kolesarje in ostale uporabnike prevoznih sredstev je potrebno odstraniti !

666 (ni preverjeno)

odstranit župana

In reply to by Ubup (ni preverjeno)

zz (ni preverjeno)

"vzpostavitev odjemnih mest za elektriko in vodo",
a zato je električni kabel do onega šotora napeljan po sprehajališču?
Aja pa majster fontane še ni nazaj prineso :-)

Tommmmmy (ni preverjeno)

Točno tudi to jaz opažam, ko se sprehajam. Po 20 ali 30 metrov kablov za elektriko in cevi za vodo je speljanih po tleh do dveh šotorov. Kje so torej ta "odjemna mesta "? A eno odjemno mesto za 300 metrov promenade? Vse so razkopali in niso mogli položit cevi in kablov ter narediti enih treh ali štirih vozlišč vzdolž promenade? To pa so amaterhji kar se tega tiče. Ostalo je super!

In reply to by zz (ni preverjeno)

Domacinka (ni preverjeno)

No ja, zasaditev čisto na začetku in posek dreves ob stanovanjskem kompleksu pa ne vem kdo je ravno razmišljal pri tej ureditvi , ker izgleda kot da bi se nekdo norca delal. Malo visoke trave , malo nizke par že posušenih grmičkov, a tam so bila lepa visoka drevesa. Škoda za to.

ašatan (ni preverjeno)

Župan ima grmičke, ki jih v travi ni videti. Na tak način je dal zasaditi celotno Partizansko cesto. Grmičkov se ne vidi, ker je trava višja od njih. Zasaditi bi morali drevesa, ki dajejo mestu kisik in ne neke 50 centimetrske grmičke. Kdo je na njih zaslužil, kateri županov prijatelj?

Starejše novice