Ali znani Mariborčani ta krščanski praznik sploh praznujejo?

Velika noč. Eden pomembnejših praznikov krščanske vere, ki ima v Sloveniji status državnega parznika. Kako ta dan izkoristijo znani Mariborčani? Praznujejo ta krščanski praznik ali dela prost dan izkoristijo za kaj drugega? Preberite, kaj so nam povedali.

Mariborski župan Andrej Fištravec

»Zame osebno je Velika noč priložnost, da se srečam skupaj z drużino in s sorodniki,« nam je povedal mariborski župan. Dejal je še, da letos preživlja Veliko noč na prazničnem kosilu skupaj s predstavniki pravoslavne in katoliške skupnosti, saj sta se je tokrat praznik med tema dvema verskima skupnostima »poravnal«. Kljub prazniku pa župan ni pozabil na domače športne uspehe. Zvečer je namreč skočil še na finale rokometnega pokala v dvorani Tabor, kamor so se uvrstili mariborski rokometaši. Župan nam je celo poslal fotografijo njegovih letošnjih pirhov.

Happy Ol'McWeasel

Domači punk rockerji irsko-keltskih korenin so povedali, da skupini ta praznik ne predstavlja ničesar drugega kot še enega izmed dela prostih dni. Brez posebnosti. »Si doma, upaš na lepo vreme, sicer se čohaš po jajcih in to je to,« so bile njihove zaključne besede.

Eyeceeou

Znani mariborski raper, ki se zadnje čase ukvarja predvsem s TUS-om oziroma Trajnostno urbanistično strategijo Maribora in projektu »Maribor ZA Sk8park«, nam je povedal da kot ateist tega praznika ne praznuje. Nima pa popolnoma nič proti praznovanju tistih, ki jim ta praznik predstavlja duhovno zadoščenje. »Težava nastane le takrat, ko neke praznike ali dogme, institucija izkoristi v manipulativne namene,« je bil jasen Iztok Šumatić.

Boris Krabonja

Dežurni dobrotnik, borec za človekove pravice in predvsem zagovornik najšibkejših členov naše družbe, praznika prav tako ne praznuje. Sicer spoštuje vse drugače misleče in tiste, ki praznik praznujejo. Jezijo ga predvsem načela cerkve kot institucije in grabežljivost kapitalizma, ki je uspela večino verskih praznikov spremeniti v nakupovalno mrzlico oziroma tekmovanje. »Za razliko od Božiča je Velika noč še nekako uspela ohraniti neko mero intimnosti, ko ima druženje sorodnikov in prijateljev še nek pomen,« misli strne Krabonja.

Emkej

Oglasil se je še en mariborski hip-hop umetnik, ki zaradi službenih obveznosti trenutno živi v naši prestolnici. Emkej Veliko noč vsako leto praznuje v Varaždinu, ko se pri babici in dedku zbere celotna družina. Babica po njegovih besedah naredi »najjačo« Francosko solato, brez katere si Emkej Velike noči sploh ne predstavlja. »Zelo osnovnošolsko, vem,« je rekel Emkej, ko je zagovarjal svojo tezo, ki Veliko noč enači s Francosko solato.

Damjan Murko

»Pri nas je Velika noč in priprava nanjo velik praznik. Imel sem to srečo, da so me starši vzgojili tudi v verskem duhu, saj je s tem prepričanjem v življenju, lažje. S sinom Tiarjem zmeraj skupaj barvamo jajčka, se trudimo narediti kakšno unikatno družinsko jajce, dom okrasimo z zajčki in vejicami, pripravimo košarico kamor zložimo nekaj tradicionalnih velikonočnih jedi in skupaj odidemo k blagoslovu. Naslednji dan pa zajtrk, kjer vse to zaužijemo. No zame je slednje pri veliki noči najlepše,« še v smehu doda štajerski slavček. 

V današnjem času pa je verjetno vernim in nevernim skupno to, da se ob vseh grozotah v obliki vojn, nesreč, bolezni, uničenju, maščevanju in sovraštvu, utemeljeno sprašujejo, kje je Bog. Enako se je letos pred verniki vprašal tudi papež Frančišek.

 

Fotografije iz arhiva znanih Mariborčanov.

Preberite še

Starejše novice