Maribor se je pridružil vrsti slovenskih občin, ki so del mreže Prostofer. Ta nudi brezplačne prevoze starejših po najnujnejših opravkih. Občina je v ta namen zagotovila dve električni vozili, iščejo dodatne prostovoljce.

V Mariboru je zaživel projekt Prostofer, ki bo socialno šibkim starejšim nudil brezplačne prevoze. Koristili jih bodo lahko od ponedeljka do petka, pa naj gre za obisk zdravnika, nakup kruha v trgovini ali za obisk pokopališča.

Prostofer, skovanka iz fraze 'prostovoljni šofer', je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših.

Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo ali ne morejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. 

Mestna občina Maribor je v ta namen zagotovila dve električni vozili.

Prostofer ni taksi služba za starostnike

Brezplačni prevoz lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro naročijo osebe, ki so starejše od 65 let in ne vozijo same, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke.

Pa tudi osebe, ki živijo na območjih s slabimi povezavami javnega prevoza, ter invalidi ter osebe s posebnimi potrebami, ki pri prevozu potrebujejo ob sebi spremljevalca.

»Ker gre za socialni projekt, se seveda z njim ne da iti v kino ali gledališče, pač pa z njim zagotavljamo prevoze v bolnišnico, zdravstveni dom ali lekarno, tudi v javne ustanove, kot so občina, upravna enota, banka ali pošta, z njim bo mogoče tudi v trgovino ali na pokopališče,« razlaga Miha Bogataj, direktor zavoda Zlata mreža.

Vozniki bodo preverjali, ali osebe, ki so zaprosile za prevoz, zadoščajo kriterijem, da ne bo prišlo do izkoriščanja.

Maribor je največja občina, ki se je vključila v projekt

Maribor je 89. občina, ki se je pridružila projektu in šesta mestna občina. Podžupanja Alenka Iskra je izrazila zadovoljstvo, da se je mariborska občina priključila projektu.

Mariborski župan Saša Arsenovič je ob tem je povedal, da v samem središču mesta za prevoz starejših skrbi Maister. »Prostofer rešuje izzive izven te cone,« dodaja: »Možno je ta dva deležnika tudi povezati. Tisti, ki živi v središču mesta pokliče Maistra in ta bo potem z enim izmed prostovoljnih šoferjev uskladil prevoz naprej.«

»Je brezplačno, je v okviru Mestne občine Maribor in namenjeno je ljudem nad 65. letom starosti,« je povzela Iskra. 

Prijavljenih 11 prostovoljcev, želeli bi si jih še več

»Trenutno imamo prijavljeni 11 voznikov, bi si pa želeli, da bi jih imeli vsaj 20,« je povedal Bogataj. 

»Sigurno bo vam popestrilo dan, stkali boste nove vezi s tistimi, ki jih boste vozili in naredili dobro delo in ta občutek je neprecenljiv,« je prostovoljce k prijavi pozval mariborski župan. 

Prevoz je treba naročiti tri dni prej

Prostofer ima enotni klicni center, ki deluje na brezplačni telefonski številki 080 10 10. Posamezniki, ki bi želeli naročiti prevoz, morajo to storiti vsaj tri dni prej.

V komunikacijskem centru nato zabeležijo posameznikove podatke in lokacijo prevoza.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Davkoplačevalci pa naj zopet plačamo, da služijo NGO paraziti, ki vozakajo naokoli par starih klošarjev. Banda hudičeva, razgonit jih je treba!

ziplinu (nepreverjen)

Ni potrebe, sveckarjem JJ organizuje prevoze, zraven dobijo 30 eur in sal.

Starejše novice