Foto: Jaka Arbutina
Po obilnem nočnem deževju reke naraščajo, poplavna nevarnost pa se sedaj seli na porečje Drave. Drava tako že narašča, zato lahko pride do poplav v okolici Maribora, pa tudi dolvodno od Ptujskega jezera.

Po nočnem deževju, ki se ponekod nadaljuje, pretoki rek po državi naraščajo, a se za zdaj niso uresničili najbolj črni scenariji, na katere so včeraj opozarjali pristojni.

Najbolj burno vremensko dogajanje je tako za nami. Padavine so že oslabele, zato je Agencija Republike Slovenije za okolje za danes omilila vremensko opozorilo, pri čemer za celotno državo do popoldneva odslej velja rumeno vremensko opozorilo.

Sredi noči so ob dolgotrajnih močnih nalivih zelo močno narasle reke v zgornjem Posočju, Zgornjesavski dolini in v porečju Save Bohinjke. V drugem delu noči se je pričel visokovodni val vzdolž Save pomikati proti osrednji Sloveniji, kjer pa ga drugi pretoki niso znatno okrepili.

Poplavna nevarnost pa se sedaj s porečja Save seli na porečje Drave, je za STA dejal hidrolog Andrej Golob.

Poplave pričakovane v okolici Maribora in tudi na Ptuju

Obilne padavine so poleg severozahodne Slovenije padle tudi v avstrijskem delu porečja Drave. Zaradi zelo močnih dotokov Drave v njenem zgornjem toku bo po besedah hidrologa Andreja Goloba povečan tudi njen pretok na meji s Slovenijo.

Tako Drava v okolici Dravograda že narašča, postopoma pa se lahko njen pretok še nekoliko poveča, je dodal Golob. »Ta pretok se bo še nekoliko okrepil z dotoki v Sloveniji in se čez dan gibal dolvodno proti hrvaški meji,« je dodal.

Pri teh razmerah lahko pride do poplav v zgornjem toku v okolici Maribora. Hidrologi medtem pričakujejo, da se bo Drava v nekoliko širšem obsegu razlila dolvodno od Ptujskega jezera oziroma od jezu Markovci. Na tem delu po besedah Goloba pričakujejo poplave večjega obsega.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pri čemer vremenoslovci poudarjajo, da občasno še lahko dežuje in morebiti tudi zagrmi. Temperature bodo povečini od 10 do 15 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine oslabele in ponehale, le ponekod na jugu in vzhodu bo še nekaj dežja. Najnižje jutranje temperature bodo jutri od 6 do 11, v alpskih dolinah malo nad 0 stopinj Celzija.

V soboto čez dan bo večinoma suho, delno se bo razjasnilo. Proti večeru bo spet zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo 9 do 15, ob morju do 17 stopinj Celzija.

V noči na nedeljo bodo padavine od zahoda znova zajele vso Slovenijo in v nedeljo sredi dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. 

“Radarska

Komentarji (3)

Surfeiter (ni preverjeno)

Je odneslo kakšen flos? Eeee, škoda ...

Kurbinsin (ni preverjeno)

Pozor tudi kurec ki ze dugo ni fuko poplavlja

helendam (ni preverjeno)

Geometry Dash World Exploration: https://geometrydashfullversion.com is a world waiting to be explored. With each level, players traverse through geometric wonders, creating an ever-expanding world that beckons exploration.

Starejše novice