Ko preklinjanje jutranje ure prav nič ne pomaga ... Za najlepše prizore se vstane ob petih zjutraj.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, tokrat že 24., v Murski Soboti zadnje dni redno streže z nepozabnimi prizori. Pisani baloni na nebu dajejo pravljični pridih že sicer opevani pomurski ravnici.

Moči meri 105 tekmovalnih ekip, letijo pa tudi drugi balonarji. Imeli smo srečo. Eden izmed njih je ekipo Sobotainfo vzel s seboj.

Na potepu z balonarji

Balonarska ekipa na soboškem letališču najprej razgrne balon in ga razpre s plinom ter postavi košaro, nato sledi ekspresno vkrcanje posadke in varnostni napotki.

»Raznorazne vrvice pa te stvari pustite na miru, to je od pilota. Drugače bomo imeli kakšno salto. Gibljete se lahko, ampak ne se preveč nagibati čez košaro, pazite na telefone, pazite na svoje stvari, da ne bo komu kaj padlo ven,« je bil jasen balonar Igor Divjak, tokrat v blogi sopilota.

Čez nekaj trenutkov že letimo nad prekmursko ravnico. V družbi tekmovalnih balonarjev se dvignemo vse do 1100 metrov višine

V zraku smo kakšno uro, v tem času pa preletimo 'le' približno osem kilometrov in si oči pasemo na travniki, poljih in vaseh. Prizori so dih jemajoči. 

»Fenomenalno, zares izjemna izkušnja«

Skupno je v košari našega balona poletelo 16 radovednežev, razdeljenih v štiri prostore, balon pa sta usmerjala dva pilota, ki sta celoten polet skrbno nadzorovala smer in višino balona. 

Za optimalen polet je sicer najbolj pomembno vreme, ki nam je bilo tokrat pisano na kožo, tako da je bil polet z balonom miren, razgled pa nepozaben. Po slabi uri smo se vrnili nazaj na prekmurska polja. 

In vtisi naših sopotnikov? 

»Fenomenalno, zares izjemna izkušnja. Polet z balonom sem dobil za rojstnodnevno darilo, tako da zelo lepo,« je vtise strnil Luka Kopunovič, eden od udeležencev poleta z balonom. 

»Zelo dobro je bilo, javili smo se celo Vladu Kreslinu, ko smo leteli nad Beltinci. Super so občutki. Bil je zelo miren let, dobra ekipa, tudi pristanek je bil super, tako da se ni ničesar za bati. Leteli smo nad polji, gledaš dol naselja, tako smo bili kot ena ptica,« pa je dejala Alenka Slavinec, še ena udeleženka poleta z balonom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice