Že ob prejšnji večji pošiljki snega smo poročali o pomoči študentov iz organizacije ŠOUM, ki brezplačno odstranjujejo sneg izpred domov starejših in invalidnih občanov mesta Maribor. Tokrat smo se jim pridružili.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru pri tem projektu sodeluje s Centrom za pomoč na domu in Društvom upokojencev Maribor – Tabor. Tako so projekt Zimsko čiščenje pričeli že leta 2004 in tudi letos obiskali več različnih lokacij po mestu Maribor, kjer so starejšim in invalidnim občanom pomagali pri odstranjevanju novozapadlega snega z dvorišč in dovozov.

Tako študentska organizacija že skozi leto organizira številne projekte na področju solidarnosti in prostovoljstva. Poleg omenjenega odstranjevanja snega, pomagajo študenti tudi na spomladanskih in jesenskih akcijah, kjer starejšim občanom pomagajo pri vsakodnevnih opravilih na vrtovih in okolici njihovih domov. V poletnem času pa poteka tradicionalna Študentska delovna brigada, ki letos obeležuje že 20 let.

Tokrat pa smo se na zimski akciji pridružili tudi mi. In koliko pridnih študentov se skriva v enem avtomobilu? Precej, s seboj pa prinesejo tako lopate kot dobro voljo. Četudi se med kidanjem snega izredno zabavajo, pa so tu predvsem zaradi pomoči. In to popolnoma prostovoljno.

Tako nam Nino Kuhar, vodja projekta Zimsko čiščenje, pojasni: » Z mislijo, da ko bomo mi starejši, bo mogoče tudi nam kdo pomagal. In tudi sama mentaliteta je to prostovoljstvo, malo tudi brigadirstva – premalokrat pomagamo drug drugemu, sočloveku, brez kakšne cene ali želje po povračilu.«

V akcijo se odpravijo zgodaj zjutraj. In ker prostovoljcev na seznamu nikoli ne manjka, gre zato delo hitro od rok. Starejši občani pa so njihove pomoči izjemno veseli.

»Moram povedati, da si brez tega sploh ne znam predstavljati, resnično. Naše naselje je naselje starejših ljudi, zato nam to zelo dosti pomeni.« pove Milena Pavlin, tamkajšnja stanovalka, ki je pomoči izredno vesela.

Tradicionalna akcija poteka že več kot deset let, v tem času pa so študenti obiskali že več kot 150 lokacij, kjer živijo invalidi ali starostniki, ki jim čiščenje snega predstavlja prevelik napor.

V zameno za številne nasmehe in zadovoljne obraze.

»Vsaj 5 ali 10 minut pogovora – da jih prideš pozdraviti in prav vidi se, da so srečni in zadovoljni, ker jim pridemo pomagat, pogledat in se malo pogovorit,« pove vodja projekta, medtem ko Aleš Benko pojasni: »To je edino, kar zahtevamo od tistih, ki jim pomagamo. Samo en nasmešek, to je vse, kar rabimo.«

Ob tem pa tudi spoznajo številne zanimive ljudi, ki se zabavajo, pa tudi kakšno ušpičijo. Tisti, ki pravi čas ne poprimejo za lopato, pa so hitro kaznovani. Mi smo izostanek od kidanja snega pošteno plačali – s pristankom v snegu.

»Veseli smo, da lahko pomagamo starejšim občanom in da na koncu dneva vidimo njihove nasmejane ter zadovoljne obraze. ŠOUM pa poleg pomoči na domu v teh dneh odstranjuje sneg tudi v samem študentskem kampusu in na bolj prehodnih študentskih poteh. Študentje smo del univerzitetnega mesta Maribor in naša prijetna dolžnost je, da njemu in njegovim občanom, predvsem tistim, ki so moči potrebni, pomagamo,« je še nazadnje dodal Nino Kuhar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice