Foto: Miloš Vujinović
Predsednica republike Nataša Pirc Musar se danes mudi na obisku v Mariboru, kjer si bo ogledala košarkarski in rokometno tekmo.

V Mariboru je v polnem zagonu poletni olimpijski festival evropske mladine, na katerem se v 11 športnih panogah meri okoli 2400 mladih športnikov in športnic iz 48 držav. V vseh športih Slovenijo zastopa 138 mladih športnic in športnikov.

Prvo slovensko odličje je včeraj osvojil atlet Tom Teršek, ki si je v metu kopja priboril tretje mesto. 

Na obisku Olimpijskega festivala evropske mladine je danes tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki si bo ogledala več tekem.

Košarkarsko tekmo trojk med moškima mladinskima reprezentancama Slovenije in Litve si je že ogledala, zvečer bo obiskala še košarkarsko tekmo med ženskima mladinskima reprezentancama Slovenije in Francije, nato pa še rokometno tekmo med slovensko in poljsko žensko mladinsko reprezentanco.

Ste vedeli? Predsednica republike državna prvakinja v bowlingu v dvojicah

Predsednica republike je zbrane tekmovalce in druge obiskovalce nagovorila na nedeljski otvoritveni slovesnosti. 

»Dragi udeleženci festivala in obiskovalci, naj bo ta olimpijski festival praznik športa, izpolnjenih sanj, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja. Naj krepi in spodbuja vrednote olimpizma in medkulturnega dialoga,« je zaželela mladim športnicam in športnikom, ki so se zbrali na stadionu Ljudski vrt.

V posebnem pogovoru, ki ga je posnela posebej za otvoritveno slovesnost, je poudarila, da šport izoblikuje ljudi in naš značaj, med športnicami in športniki pa spleta prijateljstva, ki trajajo vse življenje. 

»Športnice in športniki zelo dobro vedo, da imamo vsi enako srce. Človek, ki se je gibal med ljudmi različnih kultur in ras, nikoli ne bo sovražen. Prepričana sem, da je vsak, ki je kdaj bil športnica ali športnik, preprosto dober človek,« je dejala predsednica republike, ki se je v preteklosti ukvarjala z rokometom in lokostrelstvom, pred kratkim pa je postala državna prvakinja v bowlingu v dvojicah.

Pestro dogajanje vse do sobote

Slovenska reprezentanca je sicer ena izmed največjih, saj skupno šteje 197 članov. Gre tudi za najštevilčnejšo reprezentanco v samostojni Sloveniji, ki je kadarkoli nastopala na poletnem Ofemu. Slovenija se teh tekmovanj pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev udeležuje že od prvega festivala leta 1991 v Bruslju.

Prvič v zgodovini festivala v Mariboru potekajo tekmovanja v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 x 3.

Festival bo trajal do sobote, 29. julija, zaključna slovesnost pa bo potekala na Trgu svobode.

Komentarji (4)

Zvegla (ni preverjeno)

Sej ni ofem, ce je pa eyof.... vsaj marprom tako pravi

pohorskisvizec

Njej ne bi škodilo malo športa!

janban

Ta debelorita maseratimusarca je pa res anti. Pa kdo še voli takšne goljufe?

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

TELEBAJSKI

Starejše novice