Slika je simbolična.
Papež Frančišek se je opravičil slovenskim žrtvam spolnih zlorab

Papež Frančišek je pred baziliko svetega Petra v Vatikanu v sredo sprejel skupino ljudi iz Slovenije, ki so jih duhovniki spolno zlorabili, in se jim opravičil, poroča Delo. Delegacijo je iz Slovenije pripeljal zavod Dovolj.je pod vodstvom duhovnika Janeza Cerarja.

Ključno papeževo sporočilo preživelim žrtvam spolnih zlorab je spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje, poroča časnik.

Na čustvenem srečanju s skupino zlorabljenih je papež spodbudil k nadaljnjemu boju, storilcem napovedal razkritje, ganljivo srečanje pa sklenil z iskrenim opravičilom žrtvam.

Papež je ob koncu splošne avdience odšel do desetčlanske slovenske skupine preživelih žrtev spolnih zlorab, njihovih svojcev in podpornikov, tik pod vhodom v baziliko svetega Petra, in iz spoštovanja do gostov iz Slovenije vstal z invalidskega vozička, poroča Delo.

Med ganljivim srečanjem je z objemi in toplimi besedami preživelim vlil poguma za nadaljevanje boja proti zlu, ki mu Frančišek pravi bolezen Cerkve.

Dogajanje v Sloveniji oziroma nedejavnost pri sistemskem spopadanju z zlorabami ni mogla ostati neopažena v Vatikanu, med drugim navaja časnik.

K tovrstni opaznosti je veliko prispeval tudi primer serijskih zlorab, ki naj bi jih nad nunami zagrešil sloviti ustvarjalec mozaikov pater Marko Ivan Rupnik.

Papež Frančišek se je sicer že januarja v prvem odzivu na primer patra Marka Rupnika, jezuita in umetnika, ki ga več redovnic obtožuje zlorab, dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela.

Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval.

Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Komentarji (5)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Mene pa zanima kdaj se bo opravičil meni, ker me je fajmošter pretepal in lasal. No, četudi se mi opraviči, me v cerkvi ne bo videl nikoli več.

delovno aktive… (ni preverjeno)

Če te je res, potem bi ga moral enkrat, ko si bil starejši, kje počakati, ga pretepsti in zlasati. Sam sem tudi imel nasilneža v osnovni šoli. 6 let prenašal različno maltretiranje - šola nič, starši nič.
Ko mi je enkrat dojadilo sem vzel stol in ga razbil z njim. Se me ni nikoli več dotaknil, ima pa še danes spominek na svojem nagravžnem debelem ksihtu. Če se sam ne postaviš zase, žal ni nič. Naj raje ta star papež odpravi celibat kot pa se opravičuje.....aaa to pa ne bi, ker bo potem potomstvo in bi mati cerkev pričela izgubljati svojo lastnino, bogastvo in dragocenosti.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Ganljivo srečanje? Absurden naslov! Nobeno opravičilo ne zaleže za spolni zločin.

Default (ni preverjeno)

J*bi se stari

Sky (ni preverjeno)

Kaj ti si kak pedofilski župnik morda? In talaš minuse normalnim ljudem.

In reply to by Default (ni preverjeno)

Starejše novice