Boj za odpravo vinjet na hitri cesti skozi Maribor se zaostruje. Po odgovoru ministrstva, da za prekategorizacijo država nima sredstev, pobudniki grozijo z odškodninskimi tožbami.

Stranka mladih – Zeleni Evrope je v dogovoru z Mestno občino Maribor pristopila k ukinitvi vinjet na hitri cesti H2 skozi Maribor. Potem ko so na nepravilnosti opozorili ministrstvo za infrastrukturo, je to priznalo neustrezno kategorizacije ceste. Toda prekategorizacija je možna le s prenosom ceste z Darsa na Direkcijo RS za infrastrukturo.

Ministrica Alenka Bratušek je v odgovoru pojasnila, da neodplačno ceste ni mogoče prekategorizirati, saj da gre za sredstva Darsa. Prišla je do zneska 63 milijonov. »V proračunu teh 63 milijonov nimamo,« je odgovorila, čeprav tega, kot pravijo v stranki, nihče sploh ni vprašal. 

»Hitra cesta skozi Maribor, ki je sedaj v osnovnih sredstvih Darsa, je bila zgrajena tudi s sredstvi občanov Mestne občine Maribor, vsekakor pa ne v celoti s sredstvi Darsa kot je v nacionalnem programu izgradnje avtocest, tako, da ta zadeva zakonsko ni ustrezna,« pojasnjuje podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved

»Pobiranje cestnine na tej cesti ni zakonito«

V Stranki mladi – Zeleni Evrope jih ne zanima, kdo je lastnik ali upravljavec ceste, temveč, da se obstoječa nepravilno kategorizirana cesta H2, kategorizira v skladu z Uredbo o merilih za kategorizacijo cest, kar bo posledično pomenilo konec cestninjenja. 

»Pobiranje cestnine na tej cesti ni zakonito in ni v skladi z uredbami, ki jih je ta vlada sprejela. Nas ne zanima, kdo je lastnik ceste, nas zanima zgolj to, da je ta cesta kategorizirana tako kot je velela Uredba o merilih za kategorizacijo javnih cest. Zahtevamo, da se spremeni Uredba o kategorizaciji državnih cest in da se iz 4. člena izvzame H2, se jo ustrezno prekategorizira in preimenuje. Dodati jo je treba kot nadaljevanje ceste 430, ki povezuje Hoče z Bohovo, z Mariborom in kasneje s Pesniškim rondojem,« je povedal Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope. 

Grozijo z odškodninskimi tožbami

Kot navajajo v stranki bodo zaradi očitnega nerazumevanja problematike vljudno zaprosili predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca, da tudi on poskuša ministrici pojasniti, da zakonitost kategorizacije ne more biti pogojena z lastništvom ceste.

V kolikor ministrica za infrastrukturo ne predlaga in vlada RS ne potrdi popravka nepravilne kategorizacije H2 in jo ustrezno prekategorizirano uvrsti med glavne ceste I. in II. reda, bodo po njihovih besedah prisiljeni poseči po sodni oblasti. Takšna rešitev pa bi državi prinesla velike finančne posledice.

Vsi, ki so zaradi hitre ceste skozi v 10 letih kupili vinjeto, vozniki avtobusov in tovornjakov pa plačali elektronsko vinjeto, vsi, ki so imeli zaradi neuporabe daljšo pot in večje stroške ter vsi, ki so bili kaznovani za vožnjo brez vinjete po H2 bodo po prepričanju Jurišiča imel pravno podlago za odškodninsko tožbo zoper Republike Slovenije. Seštevek vseh morebitnih zahtevkov je lahko tudi večji od 63 milijonov evrov, za katere pa ministrica trdi, da jih v proračunu nimajo, še dodajajo v stranki. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bombek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Financirana je bila tudi EU sredstvi kreditom..! Kdo bo pa pol ta odsek vzdrževal..? To se pa noben ne vpraša a ne..že sam dvoetažni most je zelo veliko finančno breme za vzdrževanje..!

Bombek (nepreverjen)

Tožili državo kaj tile v občini nimajo kaj bolj pametnega za početi glede tega odseka..?

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Dvoličnost države !!

In reply to by Bombek (nepreverjen)

Starejše novice