Starši nekaterih otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Janka Padežnika v Mariboru, so ogorčeni zaradi poteze ravnateljice Sonje Filipič, ki je četrti razred preselila v kletno učilnico.

Novo šolsko leto je prineslo nezadovoljstvo med nekaterimi starši otrok četrtih razredov, saj je ravnateljica osnovne šole učilnico četrtega razreda preselila v kletne prostore.

Trenutno triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer pa so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici.

Starše skrbi pomanjkanje dnevne svetlobe

Starše šestih otrok omenjenega četrtega razreda skrbi pomanjkanje naravne svetlobe. Kot opozarjajo, ima dolgotrajna umetna svetloba industrijskih fluorescentnih sijalk brez rasterja, po njihovem mnenju slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti pa jih skrbi tudi vlaga.

Ravnateljica upa, da se zadeva zaključuje

»Z moje strani se ta zadeva zaključuje. Lahko pa še zmeraj obstajajo želje posameznikov, ki so lahko zelo različne. Kot ravnateljica moram ravnati v skladu z uredbo zdravstvenega inšpektorata. Vse meritve potekajo in ko bodo zadeve zaključene in vsa poročila zbrana, bom ravnala v skladu s tem,« pojasnjuje Filipičeva.

Ravnateljica o celotni zadevi z vsemi dokazili, kot pravi, sproti obvešča šolsko ministrstvo, šolski inšpektorat in podžupanjo Mestne občine Maribor Helena Kujundžić Lukaček.

Inšpekcijski postopek še ni zaključen

Na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije smo se obrnili s vprašanji in izvedeli, da so z zadevo seznanjeni: »Zdravstveni inšpektorat je seznanjen s problematiko, ki jo omenjate. Prejeli smo prijavo, na podlagi katere je bil opravljen inšpekcijski pregled. Ugotovljeno je bilo, da je šola sama naročila različne meritve pri pooblaščenih inštitucijah, rezultati pa nam še niso poznani. Inšpekcijski postopek še ni zaključen.«

Učilnica znotraj knjižnice?

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa so pojasnili zgolj obstoječa navodila za graditev osnovnih šol v Republiki Sloveniji, ki veljajo za vse stare in nove šolske objekte. Primarno je zagotoviti ustrezno velike učilnice, ki morajo biti tudi zadostno osvetljene z naravno svetlobo.

»Izhodišče je, da se na učenca zagotovi minimalno 2,14 kvadratnega metra tlorisne površine, priporočila različnih pravilnikov za gradnjo pa določajo, da je zadostna naravna osvetlitev dosežena, ko površina steklenih površin znaša 1/8 do 1/5 tlorisne površine prostorov. Predvidevamo, da ima Osnovna šola Janka Padežnika prostorsko stisko zaradi povečanega vpisa v letošnjem šolskem letu. V kolikor kletna učilnica ne izpolnjuje omenjenih pogojev, bi morala šola preučiti možnosti zagotovitve ustrezne učilnice znotraj knjižnice, sicer pa je za zagotovitev ustreznih prostorskih pogojev pristojna lokalna skupnost, ki je ustanoviteljica in lastnica objekta osnovne šole,« so še pojasnili na ministrstvu.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AlenL (nepreverjen)

Wtf je tukaj problem?! Učilnica zgleda odlično. Problem so starši, ki čutijo, da se imajo pravico vmešavati v šolo, kadarkoli se jim to zazdi. Enako je pri ocenah, spraševanju, testih... Če sem jaz dobil "hakl", sem doma dobil še focn od fotra in naslednjič sem se naučil za pozitivno. Danes pa pride mama v šolo, težit učitelju, zakaj je dal sinčku negativno, če se pa je revež doma dve uri učil. Starši se nimajo kaj vtikovat v zadeve šole, ker zato niso usposobljeni. A se grem jaz delat pametnega kirurgu, kako naj me operira? Ne, ker to ni moj poklic.

Marko6434 (nepreverjen)

Resno, kateri idiotski stars pritiska na vase urednistvo?

Navijac (nepreverjen)

Tocno tako.cudno kolkrat objavljajo to temo....ki seveda pokaze vso bizarnost sistema i starsev!!!?!!!

In reply to by Marko6434 (nepreverjen)

Dravski gusar (nepreverjen)

V vato jih zavijte!

Jaja (nepreverjen)

Saj bo prej konec šolskega leta, ko pa se bodo dogovorili!

Mackenzie_Grimwade

Z delom od doma zaslužim 137 na uro. Hkrati sem bil zelo presenečen, ker mi je sosed svetoval, naj se preusmerim na povprečno 120, vendar vidim, kako zdaj deluje. Doživljam množično svobodo zdaj, ko sem moj nejavni šef.

To počnem ......... w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Starejše novice