Fluorescentne luči, ki so na osnovi meritev na meji predpisov, bodo danes odstranjene in nameščene nove. Razmere si je ogledala tudi podžupanja Mestne občine Maribor Helena Kujundžić Lukaček.

Na Osnovni šoli Janka Padežnika v Mariboru se nekaj nezadovoljnih staršev zaradi poteze ravnateljice Sonje Filipič, ki je enega izmed četrtih razredov preselila v kletno učilnico, ne pomirja. Trenutno triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer pa so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici.

Starše šestih otrok omenjenega četrtega razreda skrbi pomanjkanje naravne svetlobe. Kot opozarjajo, ima dolgotrajna umetna svetloba industrijskih fluorescentnih sijalk brez rasterja, po njihovem mnenju slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti pa jih skrbi tudi vlaga, saj naj bi v prostoru smrdelo po vlagi. 

Razmere si je ogledala tudi podžupanja Mestne občine Maribor Helena Kujundžić Lukaček, ravnateljica pa opozarja na odnos staršev, ki vztrajajo pri zamenjavi učilnice z zbornico.

»Starši, ki vztrajajo z zamenjavo učilnice, z menoj ne komunicirajo. Nihče od njih me ni vprašal, kako urejam, katere rešitve iščem in kaj se dogaja. Oni komunicirajo preko medijev in preko šolske inšpekcije. S tem delajo velik nemir in posredujejo v javnost lažne informacije. Podpisujejo pa se kot anonimni starši četrtega B razreda, torej v imenu vseh staršev. Zaradi anonimnosti jim šolsko ministrstvo ali šolska inšpekcija odgovora ne more posredovati,« pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Janka Padežnika Sonja Filipič.

Kletna učilnica četrtih razredov

Starši so prijavo podali šolski inšpekciji, ker pa to ni njihova predmetna zadeva, je šolska inšpekcija zadevo predala zdravstveni inšpekciji, nadaljuje ravnateljica.

»Pregled s strani zdravstvene inšpekcije je bil opravljen 25. septembra. V enajstih očitajočih postavkah je zdravstvena inšpektorica na osnovi izmerjenega in videnega zavrgla vseh enajst postavk. Za sedem dodatnih postavk bo s strani Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije izdana ureditvena odločba, do katerega roka bo treba očitajoče nepravilnosti izmeriti, na primer prisotnost radona, prašnih delcev, hrupa in podobno,« dodaja Filipičeva. 

Umivalnika v jedilnici v kleti, ki je od sporne učilnice oddaljena približno 20 metrov

Fluorescentne luči odstranjene, danes nameščene nove

»Od sredine septembra do danes je bil izdelan projekt osvetljenosti učilnice, prav tako izmere. V ponedeljek sem prejela projekt v končni obliki, danes bodo montirane nove luči, ki bodo omogočale osvetljenost v skladu z normativi. Priloženi bodo vsi certifikati. Sedanja razsvetljava so fluorescentne luči, ki so na osnovi meritev na meji predpisov. Zato bodo odstranjene. Isti dan bodo v učilnico nameščene manjkajoče omare. K ostalim meritvam pristopam že v času pred izdajo ureditvene odločbe,« še pojasnjuje ravnateljica. 

O vseh dodatno postorjenih zadevah je pisno obvestila tudi starše: »Menim, da si ostali straši, med katerimi so mi nekateri tudi izrazili podporo, informacijo zaslužijo.«

Ravnateljica: Nekaj nezadovoljnih staršev čaka le na trenutek, ko bomo izpraznili zbornico

»Ne gre za to, da jaz ne bi nič delala ali da ne bi iskala rešitev. Vse dni zbiram ponudbe za različne rešitve, pa strokovna mnenja. Za vsem stoji denar in zakonsko določeni postopki. Žal, imam občutek, da nekaj nezadovoljnih staršev čaka le na trenutek, ko bomo izpraznili zbornico. Pa v zbornici tudi ni umivalnika, nameščene so fluorescentne luči, zaradi dreves ob  celotni dolžini šolske stavbe smo v zbornici cel dan odvisni od prižganih luči. Način, kako vztrajati za dosego cilja, je preprosto nesprejemljiv. Tako se v civilni družbi ne dela,« zaključuje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marjan56 (nepreverjen)

Kaj še niste nehali s tem? Tečni starši s sorodniki v uredništvu.

Navijac (nepreverjen)

Javno ven z nergaci...

In reply to by Marjan56 (nepreverjen)

Joza2 (nepreverjen)

Dragi starsi ali res nimate pocet kaj bolj koristnega, kot da napadate ljudi, ki delajo dobro in posteno, res ste dober zgled svojim otrokom.lp

Starejše novice