Končan je inšpekcijski nadzor za Kočo na Trikotni jasi. Rezultat je marsikoga presenetil in razžalostil – prenovljeno kočo, ki je priljubljena tako med Mariborčani kot turisti, bo lastnik namreč moral porušiti.

Gradbeni inšpektor je odredil takojšnje prenehanje delovanja dejavnosti in rušitev koče, ki mora biti izvedena v roku pol leta. Lastnik koče je na odločitev že podal odgovor.

Lastnik koče Iztok Tomšič se je v času karantene s pomočjo številnih prostovoljcev lotil popolne prenove te priljubljene destinacije za izlete. Okolico so preuredili, postavili so igrala, slackline, trampoline. Ob koči je zgradil tudi veliko teraso, ki ponuja čudovit razgled na Maribor. V obnovo so vložili več kot 50.000 evrov, a lastnik poudarja, da je bilo več kot denarja vloženega prostovoljnega dela.

Po več mesecih del se je v juliju koča ponovno odprla za obiskovalce in naletela na izjemno pozitiven odziv Mariborčanov. Je pa koča pritegnila tudi pozornost gradbenega inšpektorata.

Koča namreč naj ne bi imela gradbenega dovoljenja, prav tako stoji na parceli, ki je v lasti države. A kot poroča Večer, naj bi šlo za kontejnerske objekte, ki naj bi jih Športni center Pohorje leta 2005 postavil v skladu s takratno zakonodajo.

»Mi smo to kupili iz stečajne mase, prej so bila dovoljenja na letni bazi,« je za Mariborinfo povedal Tomšič: »Ko smo pa mi zadevo uredili, pa smo takoj naleteli na ovire.« Po mnenju lastnika gre za zavist: »Žalostno je pa to, da je koča prej 25 let obratovala, zdaj ko pa smo nekaj uredili za Mariborčane, pa več ne moremo.« 

Kakšen bo naslednji korak, Tomšič še ne ve. »Nam je v interesu, da se zadeva uredi, legalizira in da je normalno odprto,« še dodaja. Na Mestno občino Maribor je že pred tem podal vlogo, da bi se del zemljišča, na katerem stoji koča, iz gozdnega spremenil v zazidljivo. Iz občine je prejel dokument, da bodo slednje uredili, a na odločitev inšpektorata to ni vplivalo. 

Komentarji (18)

Leon Š (ni preverjeno)

Naj jo legalizira in mastno placa za legalizacijo, od tega bo nekaj imela tudi občina.

Sicer pa ne razumem kako si lahko tako pogumen in vlagas tisoce eurov v črnogradnjo.

Bodoči Vardist (ni preverjeno)

Malo bolj preberi, pa potem takšne kvasi!

In reply to by Leon Š (ni preverjeno)

prerok (ni preverjeno)

Le kje je spal butalski inšpektor pred prenovo koče, če bi bil normalen bi predlagal legalizacijo in ne rušitev.

Navijac (ni preverjeno)

Tole je pa ta vse prijave in se kaj.Smesno in dno dna.Bomo videli kaj bo "ocitno nepravi lastnik" naredil.Treba spremljat

In reply to by prerok (ni preverjeno)

Kritik (ni preverjeno)

Pozivam vse ljubitelje Pohorja za protest proti takšnemu načinu postopka inšpektorstva . Mislim,da gre za politično nagajanje . Kje so inšpektorji ko naravo uničujejo krosisti in kolesarji ?
.
.

Alkaj (ni preverjeno)

Kako lahko opravičuješ črnogradnjo?
Red more biti!

In reply to by Kritik (ni preverjeno)

Alkaj (ni preverjeno)

Zdaj že lahko vsak gradi kjer mu paše al kaj?

Zakon je potrebno spoštovat, ni pa edini in inšpektorji delajo zelo slabo!

Ivan78 (ni preverjeno)

Klasično Pohorje, polno takšnih zgodb, podtikanj in nagajanj. Zapuščina ŠC Pohorja. Zato pa ne more področje turistično zaživeti, vsi pokregani, vsi pametni, noben pa ne bi nič naredil.

Alkaj (ni preverjeno)

Vsak pa lahko na črno gradi??? Res je polno je takih zbojenih zgodb, kjer se kr vse povprek gradi, brez zgodbe, brez osnove, samo da se gradi, čisto brez cilja, ne povezano.

In reply to by Ivan78 (ni preverjeno)

Kritik (ni preverjeno)

Ali se spomniš sušilnice sadja Vitomila Turka ? Še danes ni epiloga .......in vsi so srečno živeli v državi KORUPTANIJI .

In reply to by Alkaj (ni preverjeno)

lepo (ni preverjeno)

Crnogradnja, podret pa kaznovati. Tudi tiste ki so pomagali, pri tem kaznivem dejanju in delali na crno.

SergejK (ni preverjeno)

Če je DUBT prodal črno gradnjo, so to verjetno vedeli. Torej je ne bi smeli prodati. Naj mu vrnejo denar in podrejo na lastne stroške. Če banaliziramo: država mu je prodala in nato odredila rušenje na njegove stroške.
Glede na lokacijo objekta, morajo NUJNO priti do kompromisa. Rušitev nikakor ni sprejemljiva! Še tako nor in nepregleden državni aparat, ki ne deluje enoznačno mora biti sposoben najti rešitev.

če ge va ra (ni preverjeno)

V tej gnili državi se vse kar je dobrega mora uničiti. Nesposobni birokrati uničijo vse dobro.

Inšpektorji so največje zlo in največji bedaki, psihopati in sociopati. So ljudje z nizko samopodobo in velikimi osebnimi težavami in problemi.
Vse svoje tegobe rešujejo na način, da zezazjo ljudi. Po navadi tiste najboljše in najbolj poštene.

Že davno je znan podjetnik Boscarol povedal, da si lahko še tako strašen kriminalec in ti ljudje oprostijo. Če si pa uspešen ti pa ne odpustijo. In Inšepktorje zakon ščiti, da se spravijo na uspešne ljudi.

Imajo pa srečo, da se noben ne spravi name. Bi takoj bilo na naslovnici 24UR !!!!

Ko bo nekomu počil film, kot onemu siromaku z rakom v bolnišnici na Primorskem se bodo malo zamislili, kakšne odločbe bodo pisali.

TlačenkaUGačama (ni preverjeno)

Če bo že moral rušiti, naj to stori par dni pred iztekom roka. Recimo 5. in 6. februarja naj tja gor pripelje par buldožerjev in one klene hribovce z motorkami.... Pa naj "lisičke" vijugajo med njimi.... :-)

Haja (ni preverjeno)

Saj lisičk ne bo! Jih bo korona z....
Bodo lahko v miru podirali.
Zdaj pa šalo na stran. Ali investitor ni vedel na čigavi zemlji je nepremičnina, katero je kupil. A ni vedel, da potrebuje gradbeno dovoljenje za tak objekt in to na taki lokaciji? To se mi zdi skrajno smešno. Moral je vedeti, da to ne bo šlo kar tako mimo. Zdaj so pa krivi tisti, ki opravljajo svoje delo. Objekta v živo nisem videl, na slikah zgleda lepo. Bi bilo škoda, da bi ga podrli ampak, če nekdo zida na tuji zemlji in še na črno, je pa druga pesem. Naj odkupi zemljo od države, plača kazen za črno gradnjo in pridobi gradbeno dovoljenje. DUTB pa mu naj vrne denar.

In reply to by TlačenkaUGačama (ni preverjeno)

SergejK (ni preverjeno)

Ker še nisi videl objekta:
Objekt je pred spremembo lastništva vsaj 20 let opravljal isto dejavnost kot jo zdaj. Novi lastnik je samo izvedel prenovo. Neskladje ima torej že kar dolgo brado.
Takih primerov je v Sloveniji veliko. Odločitev za rušitev je skrajni ukrep. V konkretnem primeru vsekakor napačen, saj gre za uveljavljen objekt z uveljavljeno dejavnostjo, na odlični turistični lokaciji.

In reply to by Haja (ni preverjeno)

Dragan k. (ni preverjeno)

Inšpektor je debil, da mu ni para. Želi uničit tisto, kar je urejeno, prej, ko ni bilo, je bilo pa vredu. Tip rabi brco......

Robi11 (ni preverjeno)

V glavnem, da sem na mestu lastnika, bi skrajšal za glavo najprej odgovorno osebo prodajalca (DUTB ali stečajni upravitelj in stečajni sodnik), potem pa še inšpektorja in njegovega predpostavljenega. Upam stavit, da je problem samo v tem, da ta objekt ni postal last Galerije Gosposka...

Starejše novice