FOTO: Bobo
Afera o spornem poljskem mesu iz klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo, dobiva nove razsežnosti. V Sloveniji naj bi namreč bilo veliko več mesa iz Poljske, kot je sprva kazalo. 

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je konec januarja identificirala pošiljko zamrznjenega mesa, ki je že lanskega septembra prispela v slovenski skladiščno zamrzovalni obrat. Šestnajst palet mesa v skupni teži 15 ton je v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni, je prvi poročal Planet TV.

V Panviti pojasnjujejo, da so zaradi sezonskih nihanj manjši del surovin občasno primorani uvoziti, vendar zagotavljajo, da pri njih ni mesa iz sporne poljske klavnice.

»V Panviti smo inšpekciji dostavili vso potrebno dokumentacijo do ravni ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne poljske klavnice. Omenjena klavnica tudi sicer nikoli ni bila med našimi dobavitelji,« so zapisali. 

Na upravi za varno hrano trdijo drugače

Meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj, je zapisno v poročilu UVHVVR v zvezi s spornim govejim mesom iz Poljske, ki je bilo na njihovi spletni strani objavljeno že minuli petek.

Na upravi za varno hrano poudarjajo, da so pošiljko tega mesa v celoti zadržali zaradi suma na kemično neskladnost pošiljke, ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ. Sum je sicer bil postavljen zaradi netransparentnosti sporočil in prepočasnega odziva poljskih pristojnih organov. Vzorci zadržanega mesa so bili minuli petek poslani v laboratorij za kemične preiskave, rezultate preiskav pa še čakajo. 

S Panvite so sicer sporočili, da zamrznjenega mesa iz omenjene dostave niso uporabili. Obenem pa zagotavljajo, da so vsi njihovi mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje, saj da se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov držijo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev. 

Oglasil se je Dejan Židan

Na afero okrog spornega poljskega mesa je odzval tudi nekdanji predsednik uprave Panvita in trenutni predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki pravi, da z zaskrbljenostjo spremlja dogodke v zvezi s poljskim mesom v Evropi.

»Verjamem, da imamo v Sloveniji vse potrebne kontrolne mehanizme, da do takšnih zlorab ne bi moglo priti. Kljub temu pa pozivam pristojno ministrstvo, da te mehanizme še okrepi, saj se bomo v prihodnosti verjetno še kdaj srečali s podobnimi primeri v Evropi,« je pokomentiral.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Preberite še

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
markow83 (ni preverjeno)

Če ga še niso uporabili, kdaj ga potem bodo in kako? Ali ga bodo enostavno dali v smeti če bodo imeli dovolj drugih virov? Ne razumem poslovne logike zadaj, ali pa gre preprosto za laž? Zdaj že grosisti lahko mečejo hrano v smeti, ali kako?

goostt (ni preverjeno)

Na upravi za varno hrano trdijo drugače !
Sedaj ti je naj jasno, dokler niso pisali časopisi niso vedeli nič.
Veterinar Židan bi bil veterinar v kolikor bi bil za to sposoben.

In reply to by markow83 (ni preverjeno)

presicek (ni preverjeno)

mi nismo za govedino, je zadosti nas tu

Starejše novice