Slika je simbolična.
Kolesarji veljajo za najranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato moramo biti nanje kot vozniki še posebej pozorni. Ste vedeli, kakšna mora biti razdalja ob prehitevanju kolesarja?

Kolesarska sezona je že v polnem teku, kar pomeni, da moramo biti nanjo pripravljeni tudi ostali udeleženci v prometu. 

Kakšna je primerna bočna razdalja?

Bočna razdalja, ki jo ob prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov moramo upoštevati je najmanj en meter in pol.

Na spletni strani Avto-moto zveze Slovenije so zapisali, da je lani v mesecu avgustu začela veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa.

S spremembami so posodobili pravila cestnega prometa in jih prilagodili novim časom ter varnostnim razmeram na naših cestah. 

Podrobna opredelitev upoštevane bočne razdalje

Med spremembami zakona je bil tudi način prehitevanja kolesarjev. Pred spremembo je veljalo, da mora voznik motornega vozila kolesarja prehiteti s takšno bočno razdaljo, ki ne ogroža kolesarja.

Tu so se pojavile težave, saj ima vsak voznik drugačno predstavo o tem, kakšna razdalja je nevarna. S tem namenom so v zakonu dodali še opredelitev, da ta razdalja ne sme biti manjša od metra in pol. 

Kakšne so kazni?

V primeru, da kolesarja prehitite z manjšo bočno razdaljo, boste plačali kazen v višini 80 evrov.

Komentarji (13)

CepiSeCepec (ni preverjeno)

Koliko taksnih kazni pa je napisanih, nobena ! Kolesarje v praksi prhitevajo z najvecjo razdaljo 10 cm do bocnega ogledala. Koliko kazni je napisanih, ker upokojenci hodijo po kolesarskih stezah, nobena.

Haja (ni preverjeno)

Koliko se pa kolesarjev vozi po pločnikih, pa še zvonijo ti za hrbtom?
Koliko je pa kazen za kolesarje, ko se vozijo eden ob drugem? In zakaj se vedno spravljati samo na upokojence? Rajši poglejte mularijo, kako hodijo. Vsak svoj mobitel v roki in ko, da bi govedo spustil iz hleva na pašo!

In reply to by CepiSeCepec (ni preverjeno)

CepiSeCepec (ni preverjeno)

Ti si eno tele.

In reply to by Haja (ni preverjeno)

Haja (ni preverjeno)

Ti pa bik!

In reply to by CepiSeCepec (ni preverjeno)

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Mimo koledarja splon ne smeš peljati ampak moraš voziti za njim

Leka (ni preverjeno)

Koledarja ? Ti se kar vozi za koledarjem...

In reply to by Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Koliko znaša širina regionalnih cest ? Npr. na naše znane planinske točke kjer se redno vozijo kolesarji ?

Alenka Buzeran… (ni preverjeno)

Ko moj mož Sulejman buzerantoovvsek pelje mimo kolesarja kolesarji sami skočijo v graben da jih ne zgazi

In reply to by Leka (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Med kolesarji je veliko pedrof

Igorpu (ni preverjeno)

Ocitno doloceni tukaj sploh ne vozijo pp cestah da pisejo taksne gluposti.. spostujem kolesarje vendar se ogromno kolesarjev obnasa kot da niso ranljivi.. kako se vozijo kje se vozijo.. po mestu brez da bi pogledal ali ima prosto se pelje...aja saj je na prehodu za pesce.. a se vam zdi ok??
Sem tudi sam kolesar, in v prometu neglede na kateri strani si moras paziti na sebe neglede ali imas prednost ali je nimas..

Purger (ni preverjeno)

Povprečna teža avtomobila je 2 toni. Kolesar te lahko kvečjemu grdo pogleda in ni nobena realna grožnja a kljub temu se mnogi tukaj in na cesti v avtomobilu počutijo ogrožene ali pa celo izzivajo, ker imajo probleme z egom.

. (ni preverjeno)

klosar na cesti spravi druge v zapor

Marina Rose (ni preverjeno)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice