Slika je simbolična (foto: Bobo).
Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah za leto 2019.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje na osnovi različnih podatkovnih virov pripravljajo kratke publikacije in interaktivne tematske karte za vse občine.

Pozitivni in negativni trendi

Kazalniki za izboljšanje zdravja pravijo, da opažamo izboljšanje na več področjih. Nadaljuje se trend zmanjšanja umrljivosti, k čemur prispeva stalno zmanjševanje prezgodnje umrljivosti na račun srčno-žilnih bolezni in rakavih obolevanj.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

Prišlo je tudi do kar nekaj poslabšanj, in sicer se je povečal delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni.

Povečali se sta tudi število srčnih kapi in zlomov kolka pri prebivalcih starejših od 65 let in število novih primerov raka.

Maribor ne odstopa od zlate sredine

V Mariboru so bili prebivalci manj bolniško odsotni od slovenskega povprečja. Delež oseb, ki prejema zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka je bil nižji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen pa blizu.

Tudi delež uporabnikov pomoči na domu je bil nižji od slovenskega povprečja, stopnja umrljivosti zaradi samomora je 15 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 19.

Mestna občina Maribor se v povprečju ne razlikuje od ostalih občin glede novih primerov raka in drugih podatkov.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

Višje stopnje umrljivosti zaradi samomora

V Slovenski Bistrici, Selnici ob Dravi, Pesnici, Benediktu in Svetem Juriju v Slovenskih goricah izstopa stopnja umrljivosti zaradi samomora, ki je višja od povprečja.

Največjo so beležili v Svetem Juriju, kjer je stopnja umrljivosti zaradi samomora 49 na 100.000 prebivalcev.

Stanje po občinah

V občini Pesnica je prisotna večja stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka, in sicer 8,0 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 6,5.

V Dupleku in Svetem Juriju v Slovenskih goricah so beležili višji delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji. Lovrenc na Pohorju je občina z najnižjo vrednostjo deleža prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji v Sloveniji.

Vir: spletna stran obcine.nijz.si

V občini Hoče - Slivnica so zasledili večjo stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi od povprečja. Ravno nasprotno je stanje v Svetem Juriju v Slovenskih goricah, ki je krepko pod povprečjem.

V občinah Ruše in Lenart niso zabeležili drastičnih razlik od slovenskega povprečja. 

Vsako leto izberejo občino, ki izstopa z aktivnostmi za izboljšanje zdravja. Letos so bili v ožjem izboru občine Šentjur, Brda, Postojna, Dobrova – Polhov Gradec, Slovenska Bistrica, Gornja Radgona, Semič, Žiri in Mislinja.

Naziv Občina zdravja 2021 je prejela občina Žiri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice