To je vse kar morate vedeti o brezplačni uporabi javnega mestnega potniškega prometa za invalide.

Marprom je danes podrobneje predstavil novost mestnega potniškega prometa, torej brezplačno uporabo javnega mestnega potniškega prometa za invalide. Od 1. maja je namreč invalidom na razpolago brezplačna uporaba, danes pa so javnosti tudi predstavili, kaj ta novost pravzaprav pomeni za invalide in kakšna je pot do uveljavitve.

Ljudje se tako lahko obrnejo na Mestno Občino Maribor, kjer jih bodo obravnavali posebej in izpolnili obrazce za dodelitve. Pri samih kriterijih invalidnosti so vzpostavili stike z raznimi invalidnimi društvi, saj so po njihovih besedah kriteriji na državni ravni velikokrat krivični. Gre za osebe z različnimi stopnjami in vrstami invalidnosti, ki ni vedno le telesna okvara.

Nemotena uporaba avtobusov za invalide

Cilj je predvsem invalidom omogočiti nemoteno uporabo avtobusov, jih spodbuditi k uporabi javnega potniškega prometa in jim zagotoviti dobre pogoje.

»Do sedaj smo dobili 250 vlog s prošnjami za dodelitev. Obrazec za vlogo se nahaja na strani Mestne Občine Maribor. Letošnje leto, ki se počasi delovno izteka, je izredno pomembno. Ne samo zaradi sklepa brezplačne uporabe javnega mestnega prometa, ampak tudi zaradi povezav, ki smo jih dobili z raznimi društvi in samim uspešnim sodelovanjem,« je dejal župan Maribora Andrej Fištravec.

Po zaključku predstavitve so se, skupaj s predstavniki Sveta invalidov Mestne Občine Maribor, odpravili še na kratko krožno vožnjo z avtobusom. Brezplačna uporaba javnega potniškega prometa bo v Mariboru definitivno vsaj nekoliko olajšala invalidom samo logistiko in jih spodbudila k uporabi.

»Naj bo Maribor mesto po meri,« je ob tem še dodal Fištravec.

Mestna Občina Maribor se v zadnjem času, z vsemi novosti na področju javnega potniškega prometa – od novih posodobljenih avtobusov, do preurejenih linij in sedaj brezplačne uporabe potniškega prometa za invalide, vsekakor trudi, da bi ljudi spodbudila k večji uporabi javnih prevoznih sredstev. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice