Po uveljavitvi novega cenika mariborskega mestnega potniškega prometa v javnem podjetju Marprom pozivajo uporabnike, naj v čim večji meri kupijo vozovnice v predprodaji.

Iz Marproma sporočajo, da imajo uporabniki mestnega prometa za nakup vozovnic v predprodaji na razpolago skupno 31 prodajnih mest. Ob nakupu v predprodaji pa cene voženj z mestnimi avtobusi ostajajo skorajda nespremenjene oziroma so višje ali nižje le za nekaj centov.

Nov cenik

Kot smo že poročali je nov cenik mestnega potniškega prometa v Mariboru začel veljati 1. maja. Prinesel je zaokrožitev cen vozovnic v predprodaji in podražitev vozovnic pri vozniku, poleg tega pa še brezplačne vozovnice za invalidne osebe. Pri cenah vozovnic v predprodaji so zaradi lažjega gotovinskega poslovanja opravili le minimalno centno izravnavo, v enem primeru tudi navzdol: vozovnica za 10 voženj v predprodaji se je za malenkost pocenila in stane le 7 evrov. Medtem želijo z večjo podražitvijo vozovnic pri vozniku (za odrasle z 1,10 na 2 evra) postopoma zmanjšati prodajo vozovnic na avtobusu, poročajo iz Marproma.

»V letu 2016 je bilo pri voznikih na mestnih avtobusih prodanih več kot 725.000 vozovnic. Naš cilj je, da bi v naslednjih letih zmanjšali prodajo vozovnic pri voznikih na približno 10 odstotkov omenjenega števila. S tem bomo prispevali k razbremenitvi voznikov, bolj tekočemu vstopu potnikov in posledično tudi manjšim zamudam pri vožnjah mestnih avtobusov,« je pojasnil direktor Marproma Bernard Majhenič.

Marprom primerljiv z LPP 

Bernard Majhenič je spomnil, da v ljubljanskem potniškem prometu (LPP) uporabniki že več let ne morejo kupiti vozovnic pri vozniku, v predprodaji pa ena vožnja (s prestopanjem znotraj 90 minut) stane 1,20 evra. V Mariboru ena vožnja (s prestopanjem znotraj 60 minut) sedaj v predprodaji stane 0,80 evra, uporabniki mariborskega mestnega potniškega prometa pa lahko vozovnice v predprodaji trenutno kupijo na glavni avtobusni potaji v Mlinski ulici 1 in še na 30-ih zunanjih prodajnih mestih. Vsa prodajna mesta, ki se nahajajo na različnih lokacijah v Mariboru, so našteta na spletni strani podjetja Marprom.

"Glede na navedene podatke in upoštevaje velikost mest ter druge kazalnike lahko rečemo, da so pogoji uporabe mestnega potniškega prometa v Mariboru in Ljubljani primerljivi," še doda Majhenič

Ob uveljavitvi novega cenika pa v Marpromu načrtujejo povečanje števila zunanjih prodajnih mest z uvedbo nekaterih novih oblik prodaje vozovnic; med drugim pripravljajo papirnate kuponske vozovnice, ki bodo na razpolago v hotelih, trgovinah itd. S temi in še drugimi predvidenimi novostmi želijo mariborski mestni potniški
promet v naslednjih letih čim bolj približati uporabnikom.

Nov cenik mestnega potniškega prometa v Mariboru je objavljen tudi na spletni strani Marproma. Prav tako je tam dostopna vloga za pridobitev brezplačne vozovnice za invalidne osebe.

 

Starejše novice