FOTO: Arhiv KMŠ
S prihajajočim tednom bodo študentje vstopili v novo študijsko leto, študentske organizacije in klubi pa so že v temeljitem razmisleku, kako jim omogočiti čim prijetnejše in razsežnejše študentsko življenje.

V Pisarni, komaj leto dni odprtem prostoru na Vetrinjski ulici, smo spregovorili z Anjo Jurše in Kristino Keber, aktivistkama Kluba mariborskih študentov. V njem dinamično in organizirano deluje ekipa mladih, ki skuša že 22. leto z izobraževalnimi in zabavnimi dogodki obogatiti oziroma popestriti študentski vsakdan. Pri tem pa sta sogovornici poudarili predvsem idejo povezovanja in osebnostne rasti.

»Ko poskrbimo za Maribor, poskrbimo tudi za prebivalce oziroma za študente, in sicer tako, da jih povabimo v Klub mariborskih študentov in postanejo aktivisti: se aktivno vključijo, sami organizirajo dogodke, pomagajo pri različnih stvareh in tako morda pridobijo neka znanja, ki jih na faksu ali celo na srednjih šolah – imamo tudi dijaško sekcijo – še ne dobijo. In to jih opremi za življenje po šolanju,« pojasni Kristina, predstavnica odnosov z javnostjo.

Anja Jurše in Kristina Keber

33 aktivistov skrbi za več kot 1000 članov

Tako deluje v društvu 33 aktivistov, ki se delijo v sekcije (Šport in zabava, Kultura in izobraževanje, Sociala in zdravstvo, Mednarodna sekcija, Dijaška sekcija in Marketing). Vsak aktivist pridobi možnosti uresničiti svoje ideje, pri tem pa mu pomagajo ostali sodelavci, medtem ko mu vodja sekcije s svojim znanjem mentorira. 

A govorimo le o aktivistih, medtem ko je v društvu včlanjenih več kot 1000 članov, ki lahko z vstopom v veliko družino koristijo tudi marsikatero ugodnost.

FOTO: Arhiv KMŠ

Združiti zabavno s koristnim

Klub organizira različna predavanja, tečaje, delavnice in koncerte, dekleti pa sta izpostavili predvsem sklop dogodkov Korak čez prag, ki pomagajo mladim pri vključevanju na trg dela, in Fit s KMŠ, ki spodbuja športni duh. »V Pisarni so vsi torki namenjeni nekim predavanjem oziroma raznolikim izobraževalnim vsebinam, ob petkih pa preidemo na zabaven in sproščen del. Trudimo se združevati zabavno s koristnim.«

Pri tem verjamejo tudi v popoln prenos znanja na mlajše, zato obstaja v društvu tudi dijaška sekcija z osmimi dijaki. »Z nami se povezujejo ter tako pridobivajo izkušnje in znanje od starejših, kar je zelo pomembno. Oni so v bistvu prihodnost Kluba mariborskih študentov,« doda Anja Jurše iz Sekcije za kulturo in izobraževanje.

FOTO: Arhiv KMŠ

Samo letos več kot 70 projektov

Vizija? »Definitivno, da naredimo Maribor prijazen mladim. V tem letu smo samo do septembra organizirali že več kot 70 projektov,« pojasnjujeta študentki in dodajata, da je glavno poslanstvo društva dati mladim priložnost. Tako ob petkih prepustijo oder v Pisarni mladim glasbenikom, da se predstavijo širši publiki in najdejo pristno izkušnjo.

Aktivistki izpostavljata predvsem pomen neformalnega izobraževanja, pridobivanja znanja in kompetenc izven šolskih klopi, kar je ključnega pomena – ne le za službo, temveč tudi za življenje. 

FOTO: Arhiv KMŠ

S Pisarno do stika s študenti

Kakšne možnosti daje Maribor? »Mislim, da si jih kar sami vzamemo,« povesta smeje. »Zdi se, da so lani ljudje vedeli, da delamo, a nas niso znali točno povezati z dogodki,« pojasnjuje Juršetova in dodaja, da jim je pri tem predvsem pomagalo odprtje Pisarne, ki je nastala z željo po povezavi mladih.

FOTO: Arhiv KMŠ

Tako tudi sicer ožja ponudba bazira na lokalni ponudbi mladih. »S Pisarno smo tudi želeli povezati Maribor z nami – tukaj imamo kavo iz Tovarne kave, slaščice Vilinska tortica, pivo iz mikropivovarne Lobika,« pojasnjuje Kebrova, medtem ko Juršetova dodaja: »Ponudba v Pisarni je sicer ožja, saj gre v prvi vrsti za co-working prostor – gre za združevanje kave in pisarne. Prostor, kamor lahko pridejo ljudje delat –  velike mize pa so namenjene njihovem povezovanju, saj se na neki točki vzpostavi med njimi komunikacija. Tako smo tudi ponudbo izbirali med mladimi, ki v Mariboru nekaj počnejo.«

Mladi niso pasivni - treba jih je znati zmotivirati

»Najpomembneje je, da študentje poskusijo najti sebe. In to lahko naredijo, da nekaj poskusijo in vidijo, ali jim to ustreza ali ne. Tudi če jim ne, nič hudega, bodo poskusili novo stvar in jim bo morda tista bolj. In vse te stvari jih bodo pripeljale do tistega pravega, kar jih navdihuje in za kar nato delajo,« nagovarja Kristina. 

FOTO: Arhiv KMŠ

A dekleti se ne strinjata z govoricami, da so mladi pasivni, brez interesa in dela ter bi se radi udeleževali zgolj zabav.

»Mladi niso pasivni, treba jih je le znati zmotivirati in zaktivirati. Treba jim je ponuditi pravi program, najti, kar jih bo zanimalo – in to je naša prednost. Delamo le z dijaki in študenti, saj svoje vrstnike najbolje poznamo. Vemo, kaj je tisto, kar mestu Mariboru manjka in s takšnimi dogodki polnimo te luknjice,« pojasnjuje Anja.

FOTO: Arhiv KMŠ

Klub obljublja tudi v prihajajočem študijskem letu pestrost dogodkov in tudi kakšno novost. A ideje pridejo kar spontano, katerim pa sledi dober premislek, pojasnjujeta sogovornici.

Sedaj se pripravljajo na že tretjo Ftrgatev, za katero si prizadevajo, da dobi oznako 'tradicionalna'. In menimo, da jim prav uspeva.

FOTO: Arhiv KMŠ

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice