Z današnjim dnem se boste na cepljenje lahko prijavili preko aplikacije na portalu zVem, kjer bo omogočena lažja prijava kot doslej.

V Sloveniji v zadnjih dneh opažamo počasno, a postopno upadanje števila pozitivnih, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Ob tem je dejal, da nas do zelene faze loči še nekaj tednov.

Predstavili novo aplikacijo za cepljenje

Ministra za zdravje veseli, da pada število hospitaliziranih, še vedno pa je zelo obremenjena intenzivna nega, zato se še ne morejo sproščati vsi zdravstveni programi. 

Minister je ob tem predstavil tudi novo aplikacijo na portalu zVem, kjer se boste odslej lahko prijavili na cepljenje. Vsi, ki so se že prijavili na cepljenje preko zdravnika ali cepilnega centra, se ne bo potrebno ponovno naročiti na cepljenje.

Pri prijavi na novem spletnem obrazu za vnos podatkov ne bo potrebno digitalno potrdilo, saj želijo postopek čim bolj poenostaviti. 

Kaj potrebujete za prijavo?

Pri prijavi boste potrebovali EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja, začetnici imena in priimka, mobilni telefon in naslov elektronske pošte.

Po oddaji prijave boste na svoj telefon prejeli varnostno kodo. Vaša prijava bo po potrditvi varnostne kode veljavna in se posreduje cepilnemu centru.

Kdaj in kje boste cepljeni boste obveščeni preko SMS sporočila

Z uvedbo prijave na portalu zVEM, se prekinja prijava na portalu eUprava. Prijave na portalu eUprava so že prenesene v nov portal, pri čemer se je izločilo že cepljene osebe.

»Aplikacija je na voljo od danes naprej. Res je, da so imeli cepilni centri svoje rešitve in zato bo zdaj neko prehodno obdobje štirinajstih dni, da poenotimo vse te stvari. Najbolj praktična rešitev je ta, da v najkrajšem možnem času začnemo uporabljati portal zVem. S ponedeljkom se začne cepiti tudi mlajše od petdeset let, seveda, pa bomo prednostno cepili starejše. V kolikor prideta na isti dan starejši in mlajši od petdeset let, bo starejši cepljen prej,« pravi Poklukar.

Minister je večkrat poudaril, da je izjemnega pomena to, da se precepimo v zadostnem številu. Danes je med drugim obiskal cepilni center Bled, kjer bodo danes pocepili sedem odstotkov občanov.

Povedal je, da je to praznik za naše zdravje in za vse občane tamkajšnjih lokalnih skupnosti.

»Postopek vpisa na samem cepilnem mestu je prej trajal preko dve minuti, danes pa je zaključen v približno 30 sekundah in je v celoti digitaliziran«.

Kako je s prebolevniki?

Na vprašanje, kako je s prebolevniki in kdaj se lahko ti prijavijo za cepljenje pravi, da je optimalno nekje med šestim in osmim mesecem po tem, ko so preboleli okužbo.

Na vprašanje, kako je s tistimi, ki imajo tudi po šestih mesecih še visoko vsebnost protiteles, odgovarja, da še vedno ni znano, če protitelesa varujejo pred novo okužbo. 

Zdravstveni domovi po Sloveniji različno delujejo v primeru izdaje potrdil o prebolevnosti in testiranju. Nekateri ta potrdila zaračunavajo, drugi ne. Ministrstvo je predlagalo, da se potrdila ne zaračunavajo, ne morajo pa posegati v odločitve posameznih zavodov.

Komentarji (2)

Davor Šoštarič (ni preverjeno)

Star sem 67 let. Pred štirimi meseci sem bil pozitiven na bhitrem testu. Glede na pomanjkanja prav vseh simptomov bolezni in ker nisem imel nikakršnih zdravstvenih težav, sklepam da je šlo za enega izmed tistih primerov lažnega pozitivnega testa. Tudi moj izbrani osebni zdravnik ni imel kaj zdraviti in me je tudi prijavil na cepljenje. Kasneje sem za vsak slučaj šel na testiranje za protitelesa in jim imel praktično nič (meja je sicer okoli 13 nekih enot). Na cepljenje me pa zdaj nočejo povabiti, češ da sem označen kot "prebolevnik". Rešitve iz te birokratske godlje mi ne znajo ponuditi. Kaj mi je storiti? Ali lahko nekdo umakne tisto značko "prebolevnika" ob kojem imeni v registru?

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Ptebolrvnik dobi zastonj potrdilo, cepljenjem je zastonj, le zdrav človek mora zato, da mu potrdijo da je zdrav placati. Upam, da še ljudi ne bo več diskriminiralo. Cepljen je morda okužen, a to ni nikomur mar, le zdrav mora dokazovati, da je zdrav, tako kot bi bil na sodišču in moras dokazati svojo nedolžnost. Kdaj bomo ljudje obravnavani enako???
In kdaj bomo končno izvedeli starost, pridružene bolezni, ali so bili cepljeni hudo bolni in umrli. Le kako novinarji dobite podatke o nedonošenčkij tujih držav, ne morete pa za domače? Ali ne smete poročati, ali ne želite? Samo prazne številke je bolje sploh ne poročati.

Starejše novice