Vir: družbeno omrežje Instagram, profil Pohorje.info
Odzivi na napad mariborskega župana Arsenoviča na mladoletnega otroka še vedno dežujejo iz vseh strani. Zdaj se je oglasila tudi Levica, ki je izrazila svoje stališče o današnjem opravičilu župana.

Odkar je na družbenih omrežjih zaokrožil zapis očeta, ki trdi, da je mariborski župan Saša Arsenovič napadel njegovega otroka, se na dogodek burno odzivajo iz vseh strani.

Arsenovič naj bi se nad skupino otrok znesel zaradi rabljenih tenis žogic, ki so jih pobrali iz smeti. Otroke naj bi poniževal, zmerjal, nato pa se jih lotil tudi fizično.

O dogodku je spregovoril tudi župan sam in se danes celo opravičil, a zatrdil, da ne bo odstopil. Danes pa se je z izpovedjo na županovo opravičilo odzval tudi oče napadenega 13-letnika, kaj nam je še povedal, lahko preberete tukaj.

Na incident so se prav tako že odzvali nekateri mestni svetniki, med drugim samostojni mestni svetnik Miha Recek in Matic Matjašič, Lista mladih. Povezujemoin lokalni odbor SD.

Vsi so mariborskega župana pozvali k prevzemu politične odgovornosti. Zdaj se je odzval tudi mariborski lokalni odbor Levice.

Njihov zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Levica: Županovo opravičilo je minimalni standard politične kulture

»Po poročanju medijev (Večer, 19. 4. 2022), je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič pred teniškim klubom Branik nasilno pridržal trinajst let starega najstnika.

Nad nasilno reakcijo župana smo v Levici zgroženi. Lahko razumemo gnev, jezo ali celo razočaranje ob (domnevnem) najstniškem uničevanju, ne moremo pa razumeti nasilne reakcije odraslega človeka, še manj pa odraslega človeka, ki opravlja funkcijo župana drugega največjega slovenskega mesta.

Župan je po lastnih besedah (Večer, 20. 4. 2022) ščitil skupno lastnino. A žal je sicer sprejemljivo zavzemanje za zaščito skupne lastnine bilo izvedeno na nasilen način. Kar pa nas posebej žalosti pa je dejstvo, da je župan nedotakljivost lastnine postavil nad nedotakljivosti človeškega telesa in človeškega dostojanstva.

Župan se je na tiskovni konferenci, dne 20. 4. 2022, za svoje dejanje opravičil, kar je minimalni standard politične kulture, a je na isti tiskovni konferenci izjavil tudi: »Mislim, da si tudi takšnih otrok ta družba niti ne želi, niti ne zasluži (Večer, 20. 4. 2022).«

Izjava je enako zavržna kot nasilje nad najstnikom. Ob tem se lahko vprašamo ali prihaja iz istega miselnega loga kot izjave nekaterih vidnih predstavnikov desnih strank o primernosti sprejetja beguncev iz Ukrajine, saj so bele polti in svetlih las. 

Mariborski župan si ne želi »takšnih« otrok prav tako kot si vladajoča državna oblast ne želi »drugačnih« ljudi. Župan Arsenovič je na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral s podporo SMC, sedaj Konkretno, ki je del desne koalicije Povežimo Slovenijo. S svojim dejanjem se je postavil ob bok predsedniku stranke Konkretno, ki vulgarno meni, da »mi ne rabimo nobeni javnosti ničesar razlagati«.

Naj opozorimo še na simptom, ki se skriva v omenjanem incidentu. Mladim je v zadnjih dveh letih bila odvzeta možnost normalnega življenja. Dve leti življenja pri napolnjenih trinajstih letih pomeni 13 odstotkov življenja pod pandemično »okupacijo«. Če bi petdesetletniku odvzeli 13 odstotkov življenja, bi to pomenilo 6,5 let. A dve leti življenja trinajstletnika sta zanj razvojno mnogo pomembnejši in
odločilnejši.

Žal župan na današnji tiskovni konferenci, kjer se je za svoje početje opravičil, ni prišel na idejo, da bi zaznal družbeni problem. V svoji izjavi je omenjal »vandalizem, objestnost in grobe žalitve« mladostnika, kar lahko beremo tudi kot definicijo problemskega področja. Gre za problemsko področje, ki ga lepo tlakovani mestni trgi ne morejo rešiti. Lahko pa ga pomagajo rešiti nevladne organizacije, ter pristojne mestne in državne institucije. Nevladne organizacije, ki jih mestne oblasti prepogosto vidijo kot zajedalce mestnega proračuna.

Zato županu Arsenoviču predlagamo, da z enako vnemo kot se je lotil lepšanja fizičnega izgleda mesta, nemudoma vzpostavi mestni program boja proti vandalizmu, objestnosti in grobim žalitvam, ki bo vključeval ukrepe za normalizacijo življenja mladostnikov, nakar naj častno odstopi.

Levica, lokalni odbor Maribor

Ramona Arnuš, koordinatorica«

Komentarji (4)

rockandroll (ni preverjeno)

Pa ne no, govora bi naj bilo o Arsenoviću pa se spet konča pri aktualni vladi..jojmene..p a kaj res ne more en dogotek ki nima zveze z vlado iti mimo vlade, konec koncev je Arsenović vaš levuhar, ste pozabili da je njegov vzornik Šerif Janković ?

Leka (ni preverjeno)

Zakaj ste ves problem vandalizma v Mariboru spolitizirali ? Jasno je ,da policija in redarstvo v Mariboru ne opravljata svojega dela in to je ključni problem .

rockandroll (ni preverjeno)

Župan je politiki in tudi pripadnik stranke SMC, kaj ti ni jasno ?

In reply to by Leka (ni preverjeno)

RR (ni preverjeno)

Odkar imamo inflacijo nevladnih organizacij je vandalizma več.

Starejše novice