Osnovna šola Ivanjkovci
Več kot 10.000 otrok iz preko 120 slovenskih šol je sodelovalo pri zanimivih in poučnih nalogah programa Varno na kolesu.

Učenci so spoznavali pomen varnosti v prometu in se z domiselnimi izdelki potegovali za nagrade. Glavne nagrade v okviru razpisanih nalog so osvojile osnovne šole Tišina, Bršljin in Jurija Vege Moravče, uspešne pa so bile tudi osnovne šole Olge Meglič, Selnica ob Dravi in Ivanjkovci.

Največ nagrajenih šol v sklopu razpisanih nalog prihaja prav iz Podravja in Pomurja. Z najvišjim številom pridobljenih točk v sklopu razpisa A, namenjenega učencem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, se lahko pohvalijo učenci Osnovne šole Tišina, ki prejme denarno nagrado v višini 1000 evrov in kolesarske čelade za vse učence. 

Ravnatelj Janko Durič je o odličnem uspehu povedal: »Veseli in ponosni smo, da smo prejemniki nagrade, ki pa ni prišla slučajno. Strokovno podporo so nudili učitelji in mentorji programa, zagotovo pa so za odličen uspeh zaslužni prav otroci. Učenci so skupaj z učitelji pripravili odlično gradivo, kako varno kolesariti po šolskem okolišu, in se pri tem povezali tudi z občani, kar je še dodatna prednost.« 

V sklopu nalog razpisa B, ki je namenjen učencem od 1. do 9. razreda, so učenci svoje znanje o varnosti v prometu uporabili tudi v praksi, in sicer na kolesarskih športnih dnevih ali med zbiranjem prekolesarjenih kilometrov za svojo šolo. Pri slednji nalogi se je najbolje odrezala Osnovna šola Selnica ob Dravi, kjer je 113 učencev od oktobra do aprila prevozilo 85.726 kilometrov.

Obenem so v sklopu naloge 'Predlog za kolesarski izlet v moji občini' učenci zasnovali zemljevid s tremi kolesarskimi potmi, ki vodijo mimo glavnih znamenitosti in zanimivosti Selnice ob Dravi. 

Za izvedbo športnega dneva na kolesu se je na prvo mesto uvrstila Osnovna šola Ivanjkovci, ki je jeseni organizirala teden kolesarjenja v šolo in med celim letom aktivno ozaveščala o pomenu trajnostne mobilnosti. 

Več o kolesarskih aktivnostih in sodelovanju pri programu Varno na kolesu je povedala ravnateljica šole Nada Pignar: »Že nekaj let organiziramo prihod v šolo in domov peš, lani jeseni pa smo pod okriljem programa Varno na kolesu in s pomočjo mentorice Saše Veler izvedli tudi prihod v šolo s kolesom. Zelo pomembno se nam zdi, da so se kolesarjenju pridružili tudi učenci, ki so doma sorazmerno blizu šole. V tem šolskem letu smo načrtovali izvedbo akcije dvakrat, vendar nam je spomladi koronavirus to preprečil. K izvedbi podobnih akcij bomo stremeli tudi v prihodnjih letih, naš največji cilj pa je, da jih še razširimo in k trajnostni mobilnosti še naprej spodbujamo tako pešce kot tudi kolesarje. Opazili smo, da si učenci takih akcij želijo in jih pogrešajo, če jih ne organiziramo.«

Odlično se je odrezala tudi Osnovna šola Olge Meglič, saj je sodelovala v obeh razpisih in osvojila drugo mesto tako v sklopu razpisa B kot A+B. V sklopu razpisanih nalog so učenci pripravili zanimiv in kreativen predlog kolesarskega izleta po najstarejšem slovenskem mestu, ki se je prav tako uvrstil na drugo mesto. Za svoje aktivno širjenje sporočila o varnosti v prometu je šola osvojila denarno nagrado, kolo in deset kolesarskih čelad za vse prihodnje kolesarske dogodivščine.

»Učenci so letos pokazali zelo dobro poznavanje prometnih pravil in izkazali tudi veliko veselje do kolesarjenja, saj je prav v času karantene kolo postalo najboljši 'prijatelj' marsikaterega najmlajšega. Šole iz Podravja in Pomurja so se kljub oteženim razmeram odlično izkazale in dokazale, da lahko o tako pomembni tematiki, kot je varnost v prometu, ozaveščamo tudi na kreativen način, ki je otrokom blizu. Kar pa je najpomembnejše, sporočilo o varnih kolesarskih izkušnjah so ponesle tudi izven šolskih zidov v svojo lokalno skupnost,« je izpostavila Tanja Medved, vodja projekta Varno na kolesu.

Komentarji (3)

LudiRudi (ni preverjeno)

Bomo videli kako se bo v praksi pokazalo .
Upam brez nesreč.

Default (ni preverjeno)

Zdaj prikupni 80% jih bo zrastlo v egoisticne hinavce

Pajade (ni preverjeno)

Vsi vse vedo ,vendar se kljub temu vozijo po pločnikih in kolesarskih stezah v nasprotno smer . Kdaj so redarji ali člani AVP preverjali njihovo znanje v praksi ?

Starejše novice