Slika je simbolična.
Triletni Nik ima posebno obliko cerebralne paralize, ki mu onemogoča stanje in hojo. Da bi lahko zaživel kot njegovi vrstniki, potrebuje operacijo, ki jo izvajajo v Ameriki. Ker je ta za njegove starše predraga, so zanj sedaj začeli zbirati denar.

V Mariboru se odvija ganljiva zgodba o malem borcu. Triletni Nik, ki je prijokal na svet tri mesece prezgodaj, se sooča z izzivi, ki so veliko večji od tistih, s katerimi se srečujejo njegovi vrstniki.

Zaradi poškodb možganov, ki so posledica prezgodnjega rojstva, se Nik bori s cerebralno paralizo – spastično diplegijo, stanjem, ki močno vpliva na njegovo gibanje in motorične sposobnosti.

Njegova družina in Društvo Križemrok so združili moči v upanju, da bodo zbrali sredstva za zahtevno operacijo na hrbtenjači, ki bi lahko izboljšala Nikovo kakovost življenja.

Operacija, ki bi jo radi opravili v Združenih državah Amerike, predstavlja luč na koncu tunela za Nika in njegove bližnje. Vendar pa je cena, v katero je všteta tako operacija, kot tudi vsi stroški ter terapije po operaciji, ovira, ki jo lahko premagajo le z velikodušnostjo in solidarnostjo skupnosti.

Prezgodnje rojstvo vplivalo na Nikove možgane

Nik je star tri leta in prihaja iz Maribora. »Ker me je zanimalo, kaj se dogaja po svetu, sem pohitel in se rodil kar tri mesece prezgodaj,« so zapisali pobudniki humanitarne zbiralne akcije.

Tako so se pri Niku že kaj kmalu po rojstvu začele pojavljati možganske krvavitve, ki so onemogočile možganski tekočini pretakanje iz enega v drugi del možganov. Zato je Nik v prvih petih mesecih prestal številne operacije glave.

»V moje možgančke so mi vstavili cevkico, ki poteka od možganov preko prsnega koša v želodček in omogoča normalen pretok likvorske tekočine,« razlagajo pobudniki akcije. Zaradi posega njegovi možgani ne zatekajo in normalno delujejo.

Nik ne more samostojno stati in hoditi

Zaradi poškodb možganov ima Nik posebno obliko cerebralne paralize, imenovano spastična diplegija. Gre za motnjo gibanja in drže, ki nastane zaradi poškodb razvijajočih se možganov pred rojstvom, med porodom ali v zgodnjem otroštvu.

Pri spastični diplegiji je zaradi poškodb možganov najbolj prizadeto gibanje spodnjih okončin, noge so toge in šibke. Lahko pa do neke mere prizadete tudi roke, a po navadi v manjši meri kot noge.

Glavni znak spastične diplegije je spastičnost, kar pomeni povečan mišični tonus. To se kaže kot togost in krčevitost mišic, zaradi česar so gibi oteženi in nenatančni. Poleg tega imajo otroci s spastično diplegijo lahko tudi težave z ravnotežjem in koordinacijo.

»Med tem, ko moji vrstniki veselo hodijo, tekajo, skačejo in se prepuščajo gibalnim vragolijam, jih lahko sam le opazujem, saj mi trenutna situacija ne dopušča samostojnega stanja in hoje,« povzemajo Nikovo stanje.

Za operacijo v Ameriki potrebujejo 90 tisoč evrov

Za tri leta starega Nika so sedaj pričeli zbirati sredstva za operacijo v Združenih državah Amerike, ki bi izboljšala njegovo kakovost življenja. »Lažje se bom gibal, vzpostavljal ravnotežje, pravilno držo telesa in s prvimi samostojnimi koraki, zakorakal v ta naš svet,« so v imenu Nika zapisali pobudniki akcije.

Ker so finančne zmožnosti Nikove mame in očeta omejene, želijo sedaj za malega Nika zbrati 90 tisoč evrov za operacijo pri zdravniku T. S. Parku v Združenih državah Amerike. Tako operacija sama ne stane 90 tisočakov, temveč so vanj všteti tudi vsi ostali stroški in rehabilitacija oziroma tedenske terapije, ki bodo trajale najmanj dve leti po operaciji.

T. S. Park je uveljavljen nevrokirurg, specializiran za pediatrično nevrokirurgijo in zdravljenje otrok s cerebralno paralizo. Je vodja Centra za spastičnost cerebralne paralize v St. Louis Children's Hospitalu in velja za svetovnega strokovnjaka na področju selektivne dorzalne rizotomije (SDR), kirurškega posega za izboljšanje hoje pri otrocih s spastično cerebralno paralizo.

»Ati in mami mi po svojih možnostih omogočata skrbno nego, napredovanje, izvajanje terapij strokovnjakov, ki pa so večinoma samoplačljive,« so še zapisali pobudniki akcije v Nikovem imenu.

Zato je Društvo Križemrok začelo za operacijo v Združenih državah Amerike, ki jo Nik več potrebuje, zbirati finančna sredstva. Če želite pomagati tudi sami lahko donirate na transakcijski račun društva:

  • Društvo Križemrok,
  • SI56 6100 0000 8119 441,
  • namen nakazila NIK A.

Starejše novice