Mariborska občina bo uredila območje Gregorčičeve ulice med Trubarjevo ulico do Krekove ulice mimo Trga generala Maistra do Maistrove. Z deli bo pričela še letos, končala pa naj bi se predvidoma leta 2023.

Z ureditvijo Gregorčičeve ulice si Mestna občina Maribor prizadeva za čim boljši prispevek k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, izboljšanju kakovosti zraka v mestu pa tudi izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanih območjih. 

Ureditev Gregorčičeve ulice bo zajemala celovito arhitekturno ureditev s tlakovanjem, ureditev kolesarskega in mirujočega prometa, hortikulturno ureditev in obnovo komunalnih vodov.

»Ureditev bo prispevala k boljši povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanju prometnih zastojev in povečanju prometne varnosti,« zatrjujejo na mariborski občini.

Zraven Gregorčičeve tudi ureditev ploščadi pred Prvo gimnazijo

Namen izdelave projektne dokumentacije in izvedbe del je torej spodbujanje trajnostne mobilnosti oziroma omogočanje varne, udobne in neposredne dnevne mobilnosti za pešce, kolesarje in uporabnike javnega potniškega prometa in posledično preusmerjanje individualnih prevozov z avtomobili v širše koriščenje trajnostnih oblik mobilnosti.

Kot že navedeno, bo mariborska občina uredila območje Gregorčičeve ulice med Trubarjevo ulico do Krekove ulice mimo Trga Generala Maistra do Maistrove, a hkrati načrtuje tudi druge posodobitve. 

Predmet ureditve sta tako tudi Tyrševa ulica med izvozom iz garaže etažnih lastnikov Gregorčičeve ulice 13 ter Krekove ulica, pa tudi ploščad pred Prvo gimnazijo Maribor med Grajsko ulico in Krekovo ulico.

Predviden obseg prenove (vir: Mestna občina Maribor).

Po prenovi zmanjšano število parkirišč

Kot so za Mariborinfo potrdili iz Mestne občine Maribor, je glede na do sedaj izdelano projektno dokumentacijo, vrednost del ocenjena na 3,6 milijona evrov.

Investicija bo delno financirana iz proračuna Mestne občine Maribor, o drugih zagotovljenih proračunskih sredstvih pa na občini še ne govorijo.

Sicer pa bo sprva v letošnjem letu izvedena ureditvena dela med Tyrševo in Grajsko ulico, kar bo občino stalo pol milijona evrov, v prihodnjem letu se bodo po fazah uredili še preostali odseki. Dela se bi naj predvidoma zaključila do leta 2023. Izvajalec del še ni znan, prav tako še ni pripravljen razpis za obnovo del.

Na Mestni občini Maribor še opozarjajo, da se bo po zaključenih delih skupno število parkirnih mest zmanjšalo za približno polovico.

»Posledično bomo več prostora lahko namenili za zelene površine in površine, namenjene pešcem ter kolesarjem,« še dodajajo na mariborski občini.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ufjebemti (nepreverjen)

Kaj pa tunel pod Piramido ? Kdaj bodo uredili obvoznico za Maribor ?

Brako57 (nepreverjen)

Južna obvoznica je državni projekt, občina nima veliko vpliva na to (razen teženja na ministrstvo).

In reply to by Ufjebemti (nepreverjen)

Kuckuc (nepreverjen)

Bravo!

TommyHilfiger (nepreverjen)

Odlicno!

jernej_S (nepreverjen)

Super, odlično!

Starejše novice