Foto: Izboljšajmo Maribor
Občan je zraven tega, da je opozoril na okvaro časovnega odštevanja v mariborskem križišču, opozoril tudi na zelo kratki časovni interval pri prehodu čez cesto.

Na spletnem občinskem portalu Izboljšajmo Maribor na katerem je občanom omogočena oddaja pobud, vprašanj in drugih ugotovitev, ki se nanašajo na življenje v mestu, se je pojavila nova zanimiva pobuda, ki se tokrat nanaša na prehod za pešce in kratek interval na semaforju.

Občan je kot prvo izpostavil, da na prehodu za pešce v semaforiziranem križišču Partizanske in Titove ceste že nekaj časa ne deluje odštevanje časa čakanja za prehod čez cesto.

Poleg tega pa je podal pobudo, da bi v že omenjenem semaforiziranem križišču podaljšali odštevanje časa, ki ga imajo pešci za prehod čez cesto.

Pešci ob prehodu pridejo le do polovice cestišča

Občan je zapisal, da je v semaforiziranem križišču Partizanske in Titove ceste zelo kratek interval prehoda.

Zato je ob pobudi, da se tam popravi časovno odštevanje, predlagal, da se »preuči možnost podaljšanja intervala za prehod čez cestišče, ki sedaj traja zgolj sedem sekund«.

Kot pravi. lahko pešec z normalno hitro hojo v tem času pride le do polovice cestišča. Kaj ob tem odgovarjajo na Mestni občini Maribor?

Pešcem je omogočen varovalni čas

Na mariborski občini so zapisali, da so pobudo predali cestnemu podjetju Nigrad, ob tem pa dodali, da se zavedajo dejstva, da je v tem križišču res kratek zeleni interval za pešce.

Kljub temu, pa so opozorili na varovanje pešcev s tako imenovanim varovalnim časom, ki pešcem omogoča varno prečkanje prehoda tudi v primeru, da se semafor preklopi na rdečo, ko je pešec že na prehodu. 

»To pomeni, da ima pešec še dovolj časa, da prečka prehod. Varno prečkanje je zagotovljeno tudi v primeru, da pešec stopi na prehod v zadnji sekundi, ko je še prižgana zelena luči,« so zapisali na portalu Izboljšajmo Maribor.

Dodatno so razložili, da se za zagotavljanje varnega prečkanja pešcev čez prehod, ki je dolg 23 metrov zagotavlja varovanje, ki traja 19 sekund. »Seveda pa na ta način niso več varovani pešci, ki stopijo na prehod takrat, ko na semaforju že gori rdeča,« razlagajo na občini.

Ob tem pa zaključujejo, da je dolžina varovalnega časa, torej časa, preden se vklopi zelena luč za avtomobile, usklajena s strokovnimi smernicami in s pravilniki ter je odvisna od dolžine posameznega prehoda.

Komentarji (21)

Mbb (ni preverjeno)

Vsi prehodi v MB na 4 pasovnici imajo interval 7sekund kot jih je odredil Urad za promet in njihov šef . Klinc vas gleda

Ninno (ni preverjeno)

Gleda, gleda, pa se iz Maribora ni. Ne hodi on tu pes, samo z avtom se v sluzbo pripelje, briga njega prehod za pesce.

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Kninska kraljica (ni preverjeno)

ovi srbski drek tudi ni slovenec in se dela serifa na tuji zemlji-do kdaj se!!!

In reply to by Ninno (ni preverjeno)

pasja princesa (ni preverjeno)

meni so pred dnevi na prehodi za pešce skoraj povozili mojega bul mastifa

In reply to by Kninska kraljica (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

koliko krat je pa tebe povozil g bulmastif

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Glavno besedo za promet ima vodja sektorja za promet piše se Klinc ! Spomnim se kaj so delali v Kamnici ! Risali črte po dolgem in počez in spravljali krajane v obup .

In reply to by Ninno (ni preverjeno)

ZZ (ni preverjeno)

Res je ta v neki drugi dimenziji.

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Ninno (ni preverjeno)

Ce se preklopi na rdeco, pa se nisi cez, ti zacnejo tik za ritjo vozit, da si kao prepocasen. Verjetno bi moral po njihovo laufat cez prehod, da slucajno kak avto ne caka preolgo.

Ninno (ni preverjeno)

Iz obcine govorijo, da zelijo vzpodbujati pesce in kolesarje, a hkrati delajo vse, da avtomobilom vse skupaj cim bolj olajsajo. Normalno, da potem grejo vsi z avtom, zakaj bi pes, ce je lazje. Ce bi zeleli stimulirat pesce in kolesarje, bi morali promet in semaforje prilagoditi njim. Zdaj pa sekundo zamudis s stiskom na tipko, pa te za cel interval ven izpusti.

Katja7 (ni preverjeno)

ti si tak pametni kot pes
lahko bi na letališči mamila izkal

In reply to by Ninno (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

in nic ne bo

Sami bedaki (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Je mar res pomembno, koliko časa zelena luč gori? Pomemben je varovalni čas. Če bo zeleni interval 2 sekundi, je dovolj, da vsi, kin ravočasno stopijo na cestišče, le to prečkajo varno. To sem že 382 ljudem razložil. Dragi občani, dajte se malo zresniti. Vem da smo industrijsko mesto. Vem, da vas je velika večina hudo neizobraženih. Lahko pa ste vsaj tiho. Lp.

zizi2023 (ni preverjeno)

to lahko napiše samo bedak. Ko boš star 80 - a boš šel čez ta prehod ob rdeči oziroma se boš vrnil raje nazaj in nikoli prišel čez..
Če bi ti bil iz industrijskega mesta bi to vedel, ampak ti si s kmetov.

In reply to by Sami bedaki (ni preverjeno)

Sami bedaki (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ko boš star čez 80 boš imel vedno težave. Takšna je človekova usoda. Potem bi ti strokavnjak, dal za ta dva revčka dnevno, varovalni čas 2 minuti? Ne skrbi. Vozniki lepo čakajo/mo. Vsi se zavedajo, da bodo/mo enkrat, če bo vse posreči, na istem. Zaradi tega res ne moremo čisto ustaviti prometa v mestu.

In reply to by zizi2023 (ni preverjeno)

ZZ (ni preverjeno)

Rad bi bil a le za nekaj trenutkov v tvoji koži da vidim kak bedaki živijo!

In reply to by Sami bedaki (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

dobro da ni kanglera, ki bi vas že posliko in bi prišla položnica domov za prekršek

Mil (ni preverjeno)

Jaz sem Kavčanin iz ČG in mi toti semaforj gre na K.

Katja7 (ni preverjeno)

pozdravljeni

In reply to by Mil (ni preverjeno)

Cavoglave (ni preverjeno)

klinc gleda takega zupana!!!!!!za svojo srbsko rit in njegove osebne interese je zelo dobro poskrbel!!!kako dolgo se -vas vprasam -mariborcani-mariborcanke!!!???Sarsrnovic-gotof si!!!!!

Katja7 (ni preverjeno)

to pa ne bi rekla
sem nekje prebrala da se je samo tak malo dotaknil otroka
Jaz bi to takoj okarakterizirala za pedofilijo
veste tak malo
veste tak malo
veste tak malo

In reply to by Cavoglave (ni preverjeno)

Franca iz klanca (ni preverjeno)

Ljubljanska klice

Starejše novice