Zaradi računalniške napake je Državna volilna komisija za šest poslanskih kandidatov napačno izračunala, da bodo postali poslanci. Iz državnega zbora je izpadel tudi mariborski kandidat Tomaž Lah, ki poudarja, da gre za nesprejemljivo napako.

Državna volilna komisija je naposled sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida državnozborskih volitev. Med tem, ko je razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostala enaka, pa se je na drugi strani spremenilo šest mandatov, ki so se dodelili kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah.

»Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države,« so prejšnji konec tedna sporočili iz Državne volilne komisije.

Tako so se mandati dodelili drugim kandidatom istih kandidatnih list, ki so kandidirali v drugih volilnih enotah. Med njimi pa so tudi kandidati mariborske volilne enote.

Natančneje sta iz sestave parlamenta izpadla dva poslanca iz mariborske in eden iz ptujske volilne enote, vanj pa na novo prav tako vstopajo poslanec iz ptujske in dva poslanca iz mariborske volilne enote.

Kdo je nadomestil koga?

V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti Ptuj, volilni okraj Murska Sobota 2), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota Maribor, Lah v okraju Maribor 1 in Lep v okraju Ruše).

V Slovenski demokratski stranki (SDS) sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 3), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota Ptuj, volilni okraj Ormož).

V stranki Nova Slovenija (NSi) je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota Celje).

V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 4), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota Kranj).

Kaj se je zgodilo?

Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag.

Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list.

Strokovnjaki so ob dodatnem preverjanju izidov volitev ugotovili, da  namreč obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja dodatnih mandatov po upoštevanju ostankov glasov na ravni države.

Za Laha napaka nesprejemljiva, predvsem tako pozno po volitvah

Govorili smo s Tomažem Lahom, ki je na kandidatni listi Gibanja Svoboda kandidiral v volilni enoti Maribor, natančneje v volilnem okraju Maribor 1.

Lah je čestital posameznikom, ki so po odpravi napake prejeli poslanski mandat, je pa zatrdil, da je nesprejemljivo, da so napako ugotovili šele 14 dni po volitvah.

»Rezultati državne volilne komisije so dokončni. Čestitam vsem tistim, ki so po odpravi napake prejeli poslanski mandat. Je pa nesprejemljivo, da se je s strani tako resnega organa, kot je Državna volilna komisija, razdelitev mandatov ponovno preračunala - in ob tem ugotovila napaka - šele 14 dni po volitvah. Kaj takega se v tako resnih zadevah, kot so državnozborske volitve, ne bi smelo zgoditi,« je za Mariborinfo povedal Lah.

Pri tem še dodaja, da je po objavi rezultatov že urejal vse potrebno, da bi čim uspešneje nastopil predviden poslanski mandat.

»Dobro je, da število mandatov po strankah ostaja enako, v Gibanju Svoboda pa se bom sedaj posvetil drugim nalogam in aktivnostim, saj želimo s skupnimi močmi upravičiti široko zaupanje slovenskih volivcev,« zaključuje Lah.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Hahah,,,,se je že videl, kako bo grel stolček in 3.500,00/4.000,00 Eur plače!

AXA (nepreverjen)

Tomaž zahtevaj denar nazaj ,ki si ga porabil za čago !

janban

Ti je padla sekira mimo meda.V tolažbo pa ti naj povem, da si bil na soočenjih čisto zanič.Po domače:nisi vedel kaj govoriš.

Surfeiter (nepreverjen)

Uffff ... dobro je! Lah in Lep ostajata v ritni lukni ...

Starejše novice