Kreativna Mariborčana Mateja in Igor sta se podala na podjetniško pot in v času pandemije koronavirusa ustvarila lastno znamko rastlinskih izdelkov, ki jo sedaj predstavljata širši javnosti. Prav tako razkrivata recept za najboljšo pripravo tofuja.

Fehta 'familija' sta Mariborčana Mateja in Igor, v zgodbo pa se vključuje tudi njuna psička, jazbečarka Sofa. Mateja je sicer socialna delavka in organizatorka dogodkov, Igor pa produktni oblikovalec. 

»Skupaj se ukvarjava z nabavo produktov, komunikacijo s strankami in trgovinami, finančnimi izračuni. Ustvarjava vizualno podobo in zgodbe za Fehto,« razlagata Mateja in Igor. A kaj sploh je Fehta in kako je nastala?

»Fehta je nastala iz potrebe po izražanju, tako kreativnem kot tudi podjetniškem. Želela sva stik s skupnostjo, predvsem v času 'korone'. Po nekaterih življenjskih neuspehih sva tako hotela ustvariti nekaj svojega, iskrenega, nekaj v povezavi s prehrano ali gostinstvom. Tako je Fehta zaokrožila najino željo po združevanju hrane in kreative, kjer hkrati lahko ponujava kvalitetne in regionalne rastlinske izdelke,« dodajata Mateja in Igor.

Njuna ideja o Fehti se je kot ideja kuhala že nekoliko prej, udejanjila pa sta jo na novoletni večer, ko sta se dokončno odločila zagnati znamko in podati na lastno podjetniško pot. »V roke sva vzela kredne svinčnike in spisala načrt kar na steklo od okna. Tako načrtujeva še danes,« povesta v smehu.

Vpisala sta se na podjetniško šolo, postopoma začela razvijati vizualno podobo ter pletla ideje, kako povezati njima isto misleče ljudi preko hrane. »Družinsko podjetje, ki za naju izdeluje Fehta produkte, sva poznala že od prej, zato sva se želela povezati in splesti sodelovanje v smeri dobave njihovih produktov v Slovenijo,« razlagata Mateja in Igor.

Glavna podoba Fehte je psička Sofa

Fehta je kot karakter, tako fizično kot tudi osebnostno, mišljena kot mešanica vseh treh glavnih akterjev, predvsem nujne psičke Sofe. Kot pravita Mateja in Igor, je glavna podoba Fehte hudomušna Sofa, oblečena v Matejin stil, na vizualnih podobah pa se ukvarja z aktivnostmi, ki jih radi počnejo vsi skupaj. 

»Skejtamo, štrikamo, pihamo lučke, rišemo po stenah in oknih, jahamo jelene in … fehtarimo. Fehta ima kot znamka tudi širši pomen. Združuje željo, da ljudje 'fehtajo' po kvalitetni in regionalni hrani ter zavestno kupujejo dobrine v trgovinah. Sporočati želiva, da bodimo željni informacij, od kod prihaja tako hrana kot tudi ostale dobrine v tem kapitalistično naravnanem svetu,« poudarjata Mateja in Igor.

Od klasičnega, pa do dimljenega tofuja z baziliko

V Fehtini ponudbi se trenutno nahajajo tofu klasik, dimljen tofu ter dimljen tofu z baziliko, pa tudi tempeh klasik ter dimljen tempeh

Kot razlagata Mateja in Igor sta soja ter tofu sta eden najpomembnejših virov beljakovin rastlinskega izvora, ker vsebujeta vse bistvene aminokisline, ki so potrebne za normalno delovanje človeškega telesa. Tofu je tako enostavno prebavljiv, saj se v proizvodnem procesu odstranijo vlaknine in v vodi topni ogljikovi hidrati. Zato ga lahko uživajo majhni otroci, starejši in ljudje s prebavnimi težavami.

»Tofu klasik dojemava kot prefinjenega gospoda čvrste konstitucije iz ekoloških sojinih zrn, vzgojenih na hrvaških naravnih poljih. Blag in delikaten okus s karakterjem, a hkrati dovzeten za vpoj drugih okusov v obliki marinad in začimb iz vseh vetrov sveta. Z njim lahko potujemo po poteh currija, omak ali ga uporabimo za sladico,« opišeta svoj produkt Mateja in Igor.

Za dimljen tofu pravita, da je močan 'golcar' iz hoste, dimljen z naravnim bukovim dimom. »Srečen je na žaru, v sendviču med solato in 'paradajzom' ali na večerni sirni dilici ob pivu s prijatelji. Dimljen tofu z baziliko pa daje občutek veselja predvsem sendvičnim gurmanom ali poletnim solatarjem, redno pa se spogleduje tudi z večernimi narezki in vinom,« dodajata kreativna podjetnika.

Dimljen tempeh je 'malo jaći' karakter

V njuni ponudbi se nahaja tudi tempeh, a kaj tempeh sploh je? Kot pravita Mateja in Igor je tempeh kar konkretno drugačen od tofuja. Izdelan je iz kuhane soje, ki je v procesu fermentacije povezana z belkasto, bombažno plemenito plesnijo. Bogat je z naravnimi vlakni, ki spodbujajo in uravnavajo prebavo. V svežem tempehu je odstotek beljakovin večji od dvajset odstotkov, kot ga najdemo v mesu. 

»Tempeh klasik je potrebno malce bolje spoznati, da veš, v katerem grmu tiči okus. Ko z njim preživimo obrok ali dva, postane nepogrešljiv spremljevalec solat, rižot ali riževih rezancev, kot zvezda pa se izkaže v spremljavi z zelenjavo in sojino omako,« poudarjata Mateja in Igor.

Pri tem dodajata, da je dimljen tempeh, njun najljubši. »Je 'malo jaći' karakter, ki zaradi naravnega bukovega dima, razvaja in masira brbončice ter odpira svet okusov, zaradi katerih je marsikdo že zajokal od sreče. Aplaudirava mu predvsem na svežem kruhku, ob njem sva tudi že jokala v takosih, drzneva pa si ga vreči tudi na sočno pico,« razlagata Mariborčana.

Fehtine izdelke lahko kupite tudi v Mariboru

Fehtini izdelki so trenutno na voljo v Mariboru v trgovini Ajda ter v Biotopic Europark. Produkte lahko najdete tudi v Biotopicu Celje ter v Ljubljani, pa tudi v trgovini Bajka v Gornji Radgoni. Na drugi strani Slovenije so Fehtini izdelki dosegljivi v trgovinici Gušt v Domžalah, Zlati ptički v Kamniku, v ljubljanskih koncih pa v Zrno do zrna v centru Ljubljane ter trgovini Vegansko.si in v njihovi spletni trgovini. 

Fehtini izdelki so zajadrali tudi do Lesc, kjer so produkti dosegljivi v trgovini Dobra misel. »Produkte bo v kratkem možno naročiti tudi v naši spletni trgovini. Povezati se želiva tudi z restavracijami in bistroji, ker povpraševanje po rastlinskih jedeh narašča tudi v naših krajih,« še dodajata Mateja in Igor, pri čemer poudarjata, da se vsi produkti dobro prodajajo, a je nekoliko bolj priljubljen tempeh, saj na slovenskem tržišču še ni toliko prisoten v ponudbi.

Recept: Tofu v marinadi iz limone ter zelišč

Pripravi:

  • 3 žlice sojine omake ali tamarija
  • 1 žličko limoninega soka
  • 2 žlički oljčnega olja
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke žajblja
  • ¼ žličke črnega popra
  • 1 paket tempeha ali tofuja

Naredi:

Tempeh ali tofu nareži na kocke, trikotnike ali plošče in jih položi v skledo.

V majhni skledi zmešaj marinado in jo prelij čez tempeh oziroma tofu. Pusti, da se marinira 30 min pri sobni temperaturi, po 15 minutah premešaj.

Koščke speči na ponvici z malo vode ali olja, dokler niso zlato pečeni, približno dve do tri minute na vsaki strani.

»Za tiste bolj preproste kuharje: nareži tofu ali tempeh na rezine, na ponvici segrej malce olja, dodaj narezane kose Fehta dobrot, popeci do rahlo rjavega in nato zalij z žlico ali dvema sojine omake ter žlico javorjevega sirupa. Postrezi z rižem ali vrzi na solatko. Voila,« še za konec priporočata Mateja in Igor.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LornaL (nepreverjen)

Preizkuseno odlicni! Meni sta najboljsa Dimljen tofu z baziliko & Dimljen tempeh. Zelo fino za kaksno azijsko jed. Bravo Igor in Mateja 👏

Starejše novice