Slika je simbolična.
Mariborčani se bodo morali soočiti z novimi podražitvami. Potem ko so se že lani vrtci v Mariboru podražili za 18 odstotkov, se bodo po predlogu mariborske občine cene vrtce zvišale še marca in januarja prihodnje leto. Koliko vas bo torej udarilo po žepu?

Mestni svet Mestne občine Maribor se bo danes sestal na novi seji. Razprava bo verjetno znova pestra, saj imajo med drugim na dnevnem redu sprejemanje letošnjega proračuna občine kot tudi novo podražitev vrtcev.

V zadnjih mesecih skoraj ne mine dan, ko ne bi govorili o novih podražitvah. Vse višje cene izdelkov in storitev vplivajo na proračun družin ter njihovo vsakodnevno življenje, kar vodi do zmanjšanja razpoložljivega denarja za druge življenjske stroške.

Z novimi podražitvami se bodo čez mesec dni morali soočiti tudi občani Mestne občine Maribor, seveda, če bodo s tem soglašali mestni svetniki.

Danes bodo namreč mestni svetniki obravnavali spremembo sklepa o določitvi cen programov javnih vrtcev na območju občine, s katerim bi se cena vrtcev že marca povišala za okoli 14 odstotkov, z naslednjim letom pa še za osem odstotkov.

Prva podražitev marca, naslednja prihodnje leto

Mestna občina Maribor je ustanoviteljica osmih javnih vrtcev, s skupno 36 lokacijami. Trenutno veljavne cene vrtcev na območju Maribora je občina uveljavila junija prejšnje leto, ko so se cene v primerjavi s predhodnimi povišale za povprečno 38 odstotkov.

A je treba poudariti, da je bila takrat sprejeta odločitev o postopnem povečanju plačil staršev, in sicer sprva za 18 odstotkov. Tako bodo morali starši sedaj poplačati še preostanek. 

Tako, če bo sprememba odloka uveljavljena, bo s 1. marcem sledila za od 14,6- do 14,9-odstotna podražitev, s 1. januarjem 2025 pa še za 7,8- do 8,3-odstotna podražitev.

Novo uskladitev cen vrtcev na mariborski občini utemeljujejo z rastjo stroškov, ki so predmet in element cene programa vrtca. To so materialni stroški, stroški živil za otroke in stroški dela.

Položnice ob prvi podražitvi višje za od šest pa vse do 57 evrov

Predlagane podražitve pomenijo, da bodo morali starši na območju Maribora za vrtec plačati veliko več. Tako lahko tisti starši, ki se nahajajo v drugem dohodkovnem razredu in plačujejo vrtec za otroka v prvem starostnem obdobju, z marcem pričakujejo dodatnih 6,72 evra na svoji položnici. Njihovo plačilo za vrtec bo s tem znašalo 51,75 evra. Za otroka v drugem starostnem obdobju bo podražitev znašala 5,18 evra (skupno 40,39 evra).

Za starše v tretjem dohodkovnem razredu, ki plačujejo vrtec za otroka v prvem starostnem obdobju, se bo cena vrtca povišala za 13,44 evra, kar pomeni, da bo znesek na položnici znašal 103,49 evra, za starše v najvišjem, devetem dohodkovnem razredu, pa se bodo vrtci podražili za kar 56,92 evra. Njihovo plačilo za vrtec bo s tem znašalo 445 evrov. 

Podražitve za starše, ki plačujejo položnice za otroka v drugem starostnem obdobju, pa bodo znašale od 5,18 evra za drugi dohodkovni razred, pa vse do 44,55 za deveti dohodkovni razred.

Kakšne pa bodo cene od 1. januarja 2025?

A tu se rast cene vrtcev ne ustavijo. Kot že omenjeno, bo nato 1. januarja 2025 sledila še okoli osemodstotna podražitev. To za starše v drugem dohodkovnem razredu pomeni še dodatne štiri evre za otroka v prvem starostnem obdobju (položnica 55,78 evra), starše v tretjem dohodkovnem razredu dodatnih osem evrov (položnica 111,55 evra), starši v devetem dohodkovnem razredu pa bodo morali z naslednjim letom odšteti še 36,22 evra (položnica 481,22 evra).

Za starše, ki pa imajo otroka v drugem starostnem obdobju, pa bodo podražitve segale od 3,37 evra pa do 29,04 evra.

Komentarji (7)

Cafurji (ni preverjeno)

To je začaran krog. Dvig plač, hrane, položnice, vrtec, šola, zdravstvo, gorivo, ....... . Nazadnje ne bo € nič več vreden. To se politiki in vodilne megafirme zavedajo, zato še denar printajo da se kar kadi-do prihoda digitalnega denarja. Takrat bomo pa pod popolno kontrolo kot na Kitajskem.
Denar bi še moral biti vedno vezan na zlato-zato smo pa sedaj tu kot smo.

Auersberg (ni preverjeno)

Vsakič ko dvigneš minimalno plačo, podražaš vse stroritve, ki jih opravljajo zaposleni z minimalno plačo: komunala, vzgojitelji itd. Dvigovanje minimalnih plač zato z ekonomskega vidika nima nobene funkcije, saj se samo podražajo vse storitve, posledično v resnici niti tisti, ki so se jim dvignile minimalne plače, ne dobijo nič več, saj tudi njih čakajo višje položnice. Ob tem ne gre pozabit, da vlada podraža še cigarete, trošarine itd., kar pomeni, da gre za igro ničelne vsote: si pa posledično povsod manj konkurenčen v primerjavi z državami, ki razumejo, da plač ne moreš adiministrativno dvigovati, ampak morajo biti posledica rasti produktivnosti. Če ne zaslužiš več, si ne moreš več izplačati.

flip (ni preverjeno)

Dvigovanje minimalnih plač zato z ekonomskega vidika nima nobene funkcije...vprašaj onega z minimalno plačo...vsak ki ima s.p.je že za 30 in več odstotkov podražil svoje storitve, vsaka trgovina, vsak dimnikar, vsak malar itd ( pa za dvig cen energentov, materialov in storitev že zdavnaj ni več prav nobenega razloga )...delavec na minimalni pa si naj na sredi meseca na kruh namaže blato, ker vsi naokoli bogatijo .

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

Slo33 (ni preverjeno)

Sramota tisti ki delamo smo kaznovani z oderuskimi cenami vrtcov, socialkari pa zastojn, pa se prednost imajo, jaz pa naj otroka vozim na drugi konec maribora pa zamujam na siht….

pohorskisvizec

Vse je kriv pernati in njegova konkubin.Aja še nesposobni ministri in ministrice..Sem komu to zdi znano?

True Lies (ni preverjeno)

Nihče naj ne gre delat za manj kot 1500 evričev neto, pa bodo cene hitro tam kjer morajo biti.

ortar (ni preverjeno)

Mariborčane čakajo nove podražitve vrtcev: Starši zavedajte se, da so otroci luksuz !

Starejše novice