Kako pobudo za ustanovitev samostojne občine Malečnik komentira mariborska občina? Kot pravijo, imajo s Krajevno skupnostjo Malečnik - Ruperče dobre odnose.

V Krajevni skupnosti Malečnik – Ruperče se je pojavila pobuda o odcepitvi krajevne skupnosti od Mestne občine Maribor in ustanovitvi samostojne občine. V ta namen se je oblikoval iniciativni odbor.

Svet krajevne skupnosti je nato sprejel sklep, da podpira idejo iniciativnega odbora, da se prične postopek ustanovitve samostojne občine. Iniciativni odbor zdaj vodi prizadevanja, da državni zbor razpiše referendum o ustanovitvi občine.

Za odziv glede pobude o odcepitvi dela občine smo povprašali Mestno občino Maribor, kjer pravijo, da imajo s Krajevno skupnostjo Malečnik – Ruperče dobre odnose.

»Ustanovitev občine je stvar zakonodaje in demokratično izražene volje občanov«

»Na Mestni občini Maribor ocenjujemo, da imamo s Krajevno skupnostjo Malečnik - Ruperče dobre odnose in konstruktivno sodelujemo, in nam tudi ni znano, da bi med krajani vladalo posebno nezadovoljstvo v zvezi s položajem tega dela občine znotraj Mestne občine Maribor,« so za Mariborinfo povedali na mariborski občini. 

Dodajajo, da zamisel o samostojni občini Malečnik ni nova, da so določene pobude bile že v preteklosti. 

»Seveda pa sta tako ustanovitev nove občine kot morebitna priključitev posameznih delov občine drugi občini stvar zakonodaje in demokratično izražene volje občanov,« še dodajajo na Mestni občini Maribor. 

Zakaj si nekateri v Malečniku prizadevajo, da bi šli 'na svoje'?

Kot je pred časom za Mariborinfo povedal vodja iniciativnega odbora za ustanovitev samostojne občine Malečnik Teodor Zorko, so argumenti za samostojno občino številni.

»Vse sosednje občine so se dobro razvile, odkar so samostojne. Zakaj? Tudi mi si želimo razvoja in napredka. Sedaj smo v mestni občini, ki je seveda (razen obronkov, v katerega prištevajo tudi Malečnik - Ruperče) gosto naseljena in ima svoje specifične potrebe. Mi smo razpršeno, redko naselje, z veliko obdelovalne zemlje, brez tovarn, ki pa ima drugačne potrebe,« je povedal.

Ozadje želje po ustanovitvi samostojne občine Malečnik je zagotovo tudi denar. »Seveda, tudi finančna slika pokaže, da bomo imeli zase veliko več denarja, kot ga sedaj dobi Krajevna skupnost Malečnik – Ruperče,« je povedal Zorko. 

V kakšnem primeru je ustanovitev nove, samostojne občine sploh mogoča?

Krajevna skupnost Malečnik - Ruperče je po površini tretja največja v Mestni občini Maribor, a se z 2704 prebivalci po številu prebivalcev uvršča med najmanjše v občini. 

Zakon o lokalni samoupravi določa, da mora biti občina sposobna zadovoljevati potrebe in interese svojih prebivalcev in izpolnjevati druge naloge v skladu z zakonom ter da mora imeti najmanj pet tisoč prebivalcev

Čeprav zakon določa, da mora imeti občina najmanj 5000 prebivalcev, je po statističnih podatkih kar 110 takšnih, ki te številke ne dosegajo. Sedem slovenskih občin nima niti tisoč prebivalcev.

Občini z najmanj prebivalci sta Hodoš, ki je imel sredi leta 2019 približno 360 prebivalcev, in Osilnica z okoli 370 prebivalci. 

Nova občina se ustanovi z zakonom po opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev v občini. Z ustanovitvijo samostojne občine Malečnik bi nastala že 213. občina v Sloveniji. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tabor (nepreverjen)

Tudi desni breg Drave se bo odcepil ker župan ne vidi čez Dravo . Arsenovič je pozabil obljube ,ki jih je dal Mariborčanom.
MČ Tabor , Nova vas, Studenci , Limbuš...kot ,da smo BRONX .

Zikollino (nepreverjen)

Saj ste ... in to oni samoproglašeni, s pravim Bronxom nimate kaj dosti skupnega ...

In reply to by Tabor (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

ZIKOLINO MAMA SE TI DOBRO JEBE

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

Torej lahko pričakujemo tudi nove občine Nova Vas, Tabor, Tezno, Pobrežje...
Ker če je lahko Malečnik občina so lahko naštete mestne občine :-)

amiminitis

Zdaj bi že vsak zaselek rad bil občina. Nekomu se je zahotelo pisarne z fikusom in tajnico.

Zikollino (nepreverjen)

In par sto tisoč evrov za razdelitet med zete, ljubice, hčerkice, lovske pajdaše itd.

In reply to by amiminitis

pohorskisvizec

Hahah..kako se bodo financirali. Ni Hodoš najbolj zadolžena občina v RS?

Starejše novice