Mestna občina Maribor se je letos že dvajsetič vpisala na zemljevid slovenskih občin, ki se pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti. Največja sprememba, ki se ob tem obeta občanom, je poskusno zaprtje Glavnega mostu za ves promet.

V duhu letošnjega slogana »Živi zdravo. Potuj trajnostno« mariborska občina skupaj s partnerskimi organizacijami organizira med 16. in 22. septembrom pester nabor akivnosti, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in zdrav življenjski slog za vse generacije.

Evropski teden mobilnosti že od leta 2002 vpliva na vprašanja mobilnosti in mestnega urbanega prevoza, kakor tudi na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja v mestih.

Kampanja prebivalcem daje možnosti, da sami raziščejo, kakšna je dejanska vloga mestnih ulic, in da najdejo konkretne rešitve, s katerimi bo možno odpraviti oziroma omejiti glavne mestne težave, kot so onesnaženost zraka in podobno.

Mariboru se obeta projekt brezplačne uporabe koles

Cilj kampanje Evropskega tedna mobilnosti je spodbujanje evropskih mestnih administracij, da začnejo z izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti ter da spodbudijo prebivalce, da začnejo razmišljati o novih možnostih potovanj, ki predstavljajo alternativo vožnjam z osebnim vozilom.

»Če hočemo, da je kvaliteta življenja tukaj visoka, potem moramo določene stvari spremeniti in ta urbani del čim bolj ozeleniti in razmišljati trajnostno. En del tega je spreminjanje potovalnih navad in mobilnosti,« je v nagovoru dejal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

»Zelo blizu smo realizaciji projekta, o katerem smo dolgo sanjali, to je brezplačna uporaba koles; gre za 17 postaj, 170 koles,« je še izpostavil Arsenovič. Do konca mandata pa upajo na realizacijo sklenjenih kolesarskih poti. 

Med 16. in 27. septembrom se za promet zapira Glavni most

Največja novost bo nov občinski prometni eksperiment, ki bo med 16. in 27. septembrom za ves motorizirani promet zaprl Glavni most, izjema bo veljala le za avtobuse, taksije, dostavo in invalide.

»Gre za zelo smelo potezo, s katero načrtujemo nadaljnje smele ukrepe, med drugim projekt preureditve Trga Revolucije in spremembe linij avtobusnega prometa. Mobilnost na Trg revolucije, kjer se križa veliko število avtobusnih linij, bo v prihodnje potekala drugače, zato bi radi ta novi prometni režim preizkusili tudi v praksi. Upam, da bodo to občani in tamkajšnji stanovalci strpno sprejeli. Verjamemo namreč, da bodo kolesarji skupaj z avtobusi in taksiji na ta način hitreje prišli v mesto,« je ob današnji napovedi dogodka na Mali tržnici povedal podžupan Samo Peter Medved.

Podrobnosti programa in ovir pri izvedbi je izpostavil vodja programa Evropskega tedna mobilnosti, Andraž Mlaker.

Evropski teden mobilnosti pa namenja tudi pozornost invalidskim organizacijam, kjer se izpostavlja s  kakšnimi tegobami se srečujejo invalidi.

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru tudi letos sodeluje v okviru projekta Evropskega tedna mobilnosti. Program je na novinarski konferenci predstavil doc. dr. Tomislav Letnik, univ. dipl. inž. prom.

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo pod okriljem Mihe Lovše je predstavila projekt PešBus, ki je namenjen učencem osnovnih šol in jih spoduja h gibanju, druženju ter uči pravilnega obnašanja v prometu. Z vodenimi skupnimi pešpotmi zmanjšujejo avtomobilski promet na šolskih poteh in krepimo medgeneracijske odnose. Udeležene šole bodo prejele nagrade na temo varnosti v prometu.

Evropskemu tednu mobilnosti se pridružuje letos tudi Bodifit, ki se zavzema za vadbe tudi na prostem.

V sklopu predstavitve letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so v Centru mobilnosti brezplačno popravili odslužena kolesa, ki gredo v uporabo pomoči potrebnim. Sledila je predaja šestih obnovljenih koles zavetiščema za brezdomce.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Toti župan je dobesedno fukjen!

Surfeiter (nepreverjen)

Na katerih drogah pa ste vi? Z zaprtjem Koroške ste znižali življenski standard celotnemu severnemu dela mesta ... s cvetličnimi koriti ste onemogočili parkirati na na NOVO urejenih parkirnih mestih, ki bi morala prinašati dobiček (le zakaj so potem nastala) ... veliki del prometa ste speljali na Lent, kjer bi morala biti elitna soseska z najdražjimi stanovanji nad Dravo (ekipa Sović je dala tam zgraditi študentske domove in socialna/neprofitna stanovanja) ... stanovalcem SZ dela mesta ste bolnico oz. prvo pomoč (rešilec) oddaljili za vsaj 10 min. nujno potrebnega časa v slučaju infarkta, saj je le ta sedaj dostopna le preko Studenc (Valvasorjeva) ... sedaj ste ... prešli mejo dobrega okusa, nimajo namreč vsi služb v katere se hodi v belih srajcah in v katerih se bogu krade in čas in denar ... in ja ... katere droge?

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Svetovni prvaki v bedarijah. Kdo ima v tej občinski vladi take butaste ideje, potem pa jih še vsi podprejo. Že itak oso zaprli cel kup cest, zdaj pa še to. Kaj bi ti neumneži radi da vsi peš hodimo ali kaj? Kot da uživajo, ko delajo zastoje. In to naj prinese boljši zrak. Bedaki. Ti bedaki samo zapirajo, o alternativah pa nihče ne razmišlja, ker za to rabiš pamet. Za zapret pa je ne rabiš ravno veliko.
Seveda je županu vseeno, ko lahko peš pride do svojih lokalov, pozabi pa da je marsikdo odvisen od lastnega prevoza.

Obupan meščan (nepreverjen)

Verjamemo namreč, da bodo kolesarji skupaj z avtobusi in taksiji na ta način hitreje prišli v mesto

Pa dobro, dovolj imamo tega terorja biciklistov. Najbolje za njih bi bilo, da naredimo okrog mesta ograjo in nas bodo lahko svobodno terorizirali z divjanjem med pešci in vožnjo mimo kolesarskih stez, pa pri rdeči. Ostaki pa si naj plačajo taksi ali bus če hočejo v službo ali mesto. Bravo pametnjakoviči.

Ena_S_Centra (nepreverjen)

Pa ta zupan je res en uber trotl..kdo je tega trotla volil,upam,da drugic premisli
Ti biciklisti pa se itak neznajo normalno vozit,potem pa so se nasramni povrhu,ce komu reces,da ni na pravi spuri...kriza

TABORČAN (nepreverjen)

VOLILO GA JE 60 PROCENTOV FUKJENIH PREBIVALCEV MB ZDAJ PA CVILIJO KAKO MAMO VSE USRANO ZARAŠČENO CESTE V KURCU KOŠI NAPOL RAZPADLI ITD

In reply to by Ena_S_Centra (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

KATASTROFA. Župan ima 'strašne' svetovalce. Tudi Kangler je imel svetovalce-butalce pa je odletel za vedno. Zgledujejo se nekaj po velemestih a Maribor še to ni. Mariborske obvoznice niso zmožni naredit...

Starejše novice