Mariborski svetniki so teden dni po nedokončani redni seji včeraj na izredni seji potrdili nov, že sedmi rebalans v letu 2022, s katerim so mestni občini omogočili dodatno zadolžitev v višini 2,8 milijona evrov.

Mestna občina Maribor je v dodatno zadolževanje prisiljena potem, ko ji zaradi umika potencialnega investitorja ni uspelo prodati zemljišča na Teznu, s tem pa bi proračun ostal brez načrtovanih dobrih dveh milijonov evrov.

Da bodo lahko poskrbeli za pol milijona evrov vredno prenovo pred časom pogorelega vrtca v Brezju, 150.000 vredno investicijsko vzdrževanje sanitarij v Osnovni šoli Borcev za severno mejo ter na kar 2,1 milijona evrov ocenjeno ureditev Medvedove in Koseskega ulice, bodo morali najeti 2,8 milijona evrov kredita, s tem pa se bo mariborska občina letos skupaj zadolžila za 25,5 milijona evrov .

Novemu večmilijonskemu zadolževanju so nasprotovali v koalicijski SD, ki je vložila rebalans, s katerim je predlagala, da bi se občina dodatno zadolžila le za potrebe vrtca in šole, medtem ko je po njihove zadolževanje za ureditev cest v trenutnih razmerah neodgovorno.

Njihovega predloga niso podprli niti ostali koalicijski partnerji niti večji del opozicije, ki se je čudila amandmaju ene od koalicijskih strank.

Z urejanjem ulic naj bi začeli še letos

Mariborska občina bo tako do konca leta zadolžena že za 77 milijonov evrov, kar je 36 milijonov evrov več kot pred začetkom prvega mandata župana Saše Arsenoviča pred štirimi leti. Slednji je na seji na očitke o tem odgovoril, da so po zaslugi omenjenega zadolževanja prejeli 65 milijonov evrov nepovratnih evropskih in državnih sredstev.

V zvezi z urejanjem obeh omenjenih ulic je podžupan Samo Peter Medved pojasnil, da so tik pred podpisom pogodbe z Nigradom, ki naj bi z deli začel še letos in jih dokončal v naslednjem letu.

Potrdili načrt za železniški trikotnik

Še pred izredno so svetniki v četrtek dokončali prejšnji teden prekinjeno redno sejo in med drugim potrdili občinski podrobni prostorski načrt za 130.000 kvadratnih metrov veliko območje železniškega trikotnika, kjer direkcija za infrastrukturo načrtuje gradnjo več železniških postajališč, občina pa mobilnostno vozlišče s parkirišči za avtomobile in turistične avtobuse, avtobusnimi postajališči, izposojevalnico koles, polnilnico za e-vozila, postajališčem za avtodome in sončno elektrarno.

Ob tem so potrdili tudi dokumentacijo za vzpostavitev začasnega Snaginega zbirnega centra odpadkov, saj obstoječa v Plinarniški in Lahovi ulici ne zadostujeta potrebam. Zbirni center bo ob sortirnici največ sedem let, dokler občina ne uredi novega trajnega, ki je predviden v industrijski coni Marles.

Komentarji (11)

Hejh (ni preverjeno)

Včasih smo se zadolževali za poplačilo kazni za radarje, danes se za resne projekte. Občina napreduje.

666 (ni preverjeno)

POVEJ VSAJ EN RESEN PROJEKT KI GA JE TA SMRAD NAREDIL

In reply to by Hejh (ni preverjeno)

Sirotka (ni preverjeno)

Obnova ljudskega vrta zahodna tribuna, začetek obnove Lenta, izgradnja dvorane za tenis na Braniku, obnova dvorane Tabor, obnova Glavnega trga in Koroške ceste, Gregorčičeve, obnove vrtcev, šol, začetek izgradnje zdravstvene postaje Magdalena, obnova celotne promenade v Parku, projekt izposoje koles, obnova Vojašniškega trga in vseh ulic na Lent, začetek obnove Mariborskega otoka, začetek izgradnje obvoznice v cono Pobrežje, urejanje cone Tam, izdelava in priprava projekta izgradnje zdravstvene postaje Tezno z kulturnim domom in do jutri ti lahko naštevam. Zelo veliko je bilo narejenega.

In reply to by 666 (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

pozabil si pristan pa brv

In reply to by Sirotka (ni preverjeno)

Janes Skladovnik (ni preverjeno)

a si ti vedno tak fuknjei stvor nepismeni

In reply to by Sirotka (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

stvor te je povrgo hrabri janez

In reply to by Janes Skladovnik (ni preverjeno)

amiminiti

Bedarija. Sredi mesta bomo gledali avtodome in podobno navlako. Zadnji čas, da pridejo volitve in da odleti samopašni župan z njegovo ekipo nesposobnih projektantov in snovalcev mestne politike.

Snezic (ni preverjeno)

Zadolževanje ni slabo,če se za to nekaj naredi in občina zaradi tega napreduje. Ampak to mb zadolževanje pa smrdi daleč naokoli

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

smrdi smrdi smrdi
pokazat pa kaj ni

In reply to by Snezic (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

KOLIKO JE STALA POSTAVITEV VALDORSKEGA VRTCA Z NASIM DENARJEM

Janes Skladovnik (ni preverjeno)

115.361.98 €

In reply to by 666 (ni preverjeno)

Starejše novice