Manjše bencinske črpalke so se zaradi regulacije cen energentov znašle v krizi. Nekaterim primanjkuje goriva in so zaprla vrata, druge prodajajo le še iz preostalih rezerv.

Poslovanje z izgubo

Mariborska bencinska črpalka Discont Oil od prejšnjega tedna posluje z izgubo, saj jim zaslužek onemogoča regulacija cen goriv.

»Poslovanje je z novimi odredbami nemogoče, saj poslujemo z izgubo. Dobava goriva je na žalost nemogoča, nabavna cena pa ni sprejemljiva in prav zaradi tega poslujemo z izgubo,« pojasni Nikki Osim, predstavnik Discont Oil.

Panvita je bila v dveh svojih kmetijskih centrih že takoj po sprejetju uredbe, prisiljena zapreti svoje bencinske črpalke.

»Tako da smo mi sedaj ostali brez zalog. Dobavitelji nam po teh cenah, da bi jih mi lahko po kontroliranih cenah naprej prodajali, več ne dobavljajo goriva.

Da pa bi zavestno delali minus pri prodaji goriv, pa si ne upamo oziroma si nobeden ne more to privoščiti,« pravi Branko Virag, član uprave ter direktor kmetijstva in poljedelstva skupine Panvita.

Prazne pa so tudi bencinske črpalke Maxen. Iz Mercatorja, ki je lastnik slednjih, so nam sporočili, da je točenje goriva pri njih trenutno moteno. 

»Vlada je omejila maloprodajne cene, ne pa tudi nabavnih cen goriva. Dobave so normalne.

Za preverjanje količin dizelskega goriva trenutno poteka inventura in računamo, da bomo naslednji teden ponovno lahko točili gorivo,« sporočajo iz Mercatorja. 

Kje so blagovne rezerve?

Kljub temu da država ima blagovne rezerve, za katere so plačevali tudi manjši ponudniki pogonskih goriv, tega ti ne občutijo.

»Pričakovali smo, da bomo gorivo lahko dobili iz teh rezerv, da ga bomo lahko prodajali in nemoteno poslovali. Da se stranke ne bodo obračale in iskale alternativnih ponudnikov goriva,« še doda Osim. 

Država pa je očitno pri določitvi najvišje možne cene pogonskih goriv pozabila na lastnike malih črpalk.

»Država bi morala pač upoštevati to, da bi se, če že se regulira, da potem vsi deležniki, ki smo v maloprodaji, da se potem enako tretiramo,« še izpostavlja Virag. 

Pogodbe med dobavitelji in trgovci

Minister za gospodarski razvoj je tako danes izpostavil, da je vlada z začasnimi ukrepi že delno naredila svoje. V kolikor se razmere v 30 dneh ne bodo umirile, bodo pomagali tudi trgovcem.

»Razlog za težave, ki jih imajo nekateri manjši trgovci ni v pomanjkanju naftnih derivatov na trgu pač pa je to predmet poslovnega odnosa med večjimi dobavitelji in pa manjšimi trgovci. Dobavne vire si vsak trgovec zagotavlja sam,« nam je odgovoril Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot še izpostavlja Počivalšek, so pogoji, način plačila in cene zapisani v pogodbah med dobavitelji in trgovci, zato ministrstvo ni pristojno za poseganje v te odnose.

»Za nastalo škodo država zaenkrat ni dala nobenih odgovorov, kaj in kdo bo to poravnal. Tako da ne vem, res ne vem, kako se bo ta situacija odvila in kako bomo to nadaljevali,« zaključi predstavnik Discont Oil.

Lastniki malih bencinskih črpalk, ki še vztrajajo, z vsakim prodanim litrom goriva pridelajo izgubo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
pohorskisvizec

hahah.....2 lastnika črpalk(1 je butični, na Discont oil je bolj po domače)...Pa Panvita se ukvarja z gorivom....pa saj niste resni....

Viznik (ni preverjeno)

Ne razumem ka poslujete z izgubo ni možno ,gre se vam samo čim dražje in več za vaš žep Lipovška banda

igiigi72 (ni preverjeno)

a so se hvalili ko so na polno sluzili??

Starejše novice