Razmere v Ukrajini močno vplivajo na cene energentov. Zaradi rekordnih nakupnih cen na energetskih trgih bodo v mariborski Energiji plus z aprilom znova zvišali svoje položnice. Preverite, koliko boste morali odslej odšteti za plačilo energije.

Med tem, ko je večina posameznikov do konca aprila oproščena plačila omrežnine elektrooperaterjev za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine, kar pomeni veliko nižje položnice električne energije, pa tega ukrepa niso deležna vsa gospodinjstva.

Novo leto je namreč prineslo višje položnice za električno energijo, saj je agencija za energijo z januarjem zvišala omrežnino za distribucijo elektrike, a pri tem dobavitelji večinoma niso podražili energentov. To so z novim letom storili le v mariborski Energiji plus tako za elektriko kot plin.

A podražitvam Energije plus ni videti konca. Novo podažitev napovedujejo že prihodnji mesec.

Podražitev zaradi vojne v Ukrajini

Mariborska Energija plus, ki z elektriko oskrbuje več kot 120.000 kupcev, je s 1. januarjem namreč prilagodila cene elektrike gospodinjskim odjemalcem na osnovnih cenikih. 

Za povprečnega odjemalca se je položnica ob upoštevanju višje omrežnine zvišala za okoli osem evrov oziroma za 15 odstotkov, so za Mariborinfo povedali v Energiji plus.

Za odjemalce, ki so lani pristopili h kakršnikoli posebni ponudbi in si zagotovili nespremenjene cene za določeno časovno obdobje, so cene ostale nespremenjene.

Sedaj pa v Energiji plus z aprilom načrtujejo novo podražitev, ki bo po njihovih navedbah v enakem obsegu kot meseca januarja. 

»Cene energentov se trenutno oblikujejo na podlagi razmer na globalnih energetskih trgih. Ti so pod vplivom konflikta med Ukrajino in Rusijo. Glede na makroekonomsko situacijo, ki je posledica trenutnih izrednih razmer, smo v taki situaciji, da smo v mesecu aprilu primorani izvesti korekcije cen na osnovnih cenikih,« so za naš portal potrdili v Energiji plus.

Nove položnice višje za okoli deset evrov

V Energiji plus so razložili, da za gospodinjskega kupca električne energije s povprečno letno porabo, predviden dvig cen pomeni, da bo njegova položnica za električno energijo višja za manj kot deset evrov na mesec oziroma za okoli deset odstotkov. 

»Ob tem se je potrebno zavedati, da so se nakupne cene na globalnih energetskih trgih v zadnjem letu podražile tudi za nekaj 100 odstotkov,« so poudarili. 

Pri tem dodajajo, da je cena električne energije, ki se oblikuje na borzah, odvisna od ponudbe in povpraševanja, na cene energije, kot že rečeno, pa sedaj v največji meri vpliva dogajanje v Ukrajini. 

»Negotovost je velika in kakršne koli napovedi o nivojih cen v prihodnje so nehvaležne in jih je nemogoče napovedati. Je pa dejstvo, da bodo najbrž cene vsaj še dve leti višje kot smo jih bili vajeni v zadnjih letih,« zaključujejo v Energiji plus.

Komentarji (8)

pohorskisvizec

Banda špekulantska!

4. reanimacijs… (ni preverjeno)

Omreznina je cisti rop bedakov. Elektrika je res draga, so pa svece poceni.

Danvid (ni preverjeno)

Požeruhi smrdljivi'nič boljši niste od okupatorja.

Surfeiter (ni preverjeno)

Banda nesposobna!, daste jim monopol v roke, pa še takrat ne znajo ... Mariborčani smo, kakor plinsko omrežje, tako deloma električno, da o kabelskem omrežju in bolnici sploh ne govorimo, zgradili oz. financirali z samoprispevki in solidarnostnimi delovnimi sobotami ... predlog: vsi na Gen-i ...

Neko (ni preverjeno)

Sem že nekaj let pri Gen-i in zelo zadovoljen. Ne samo, da je dosti ceneješi, probleme z Elektro Maribor sem imel tudi, ko sem gradil. Nič se ni dalo zmeniti z njimi, za svoje storitve so kasirali neverjetno visoke zneske, z ljudmi ko sem se pa menil na njihovi upravi, pa so že zjutraj ob 9h bili pijani (zaudarjali po alkoholu) in to po večkratnih obiskih.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Enaka izkušnja.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Da da Dr surf...odletela sta oba dir iz Mb in golobček...ker nista znala ravnati, kot se spodobi za dobrega gospodarja....samo uporabnike molzti so znali....

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Franc s Piramide

Kako pa na Dravske elektrarne vpliva vojna, razložite mi prosim, banda pokvarjena!

Starejše novice