Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sta danes v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.

V Policijski akademiji v Tacnu so 40 prejemnikom, ki so se v 18 različnih nevarnih, nepredvidljivih in napetih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ki so pomagali in reševali dragocena človeška življenja, podelili medalje za hrabrost in požrtvovalnost.

Medalje policije za hrabrost se podeljujejo policistom, drugim delavcem policije in drugim fizičnim osebam za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila nevarnosti izpostavljena njihova življenja.

Ti posamezniki so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub dejstvu, da so se ob tem v mnogih primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti, in ne glede na to, ali so izšolani policisti ali pa ‘navadni’ posamezniki. Pravočasno so prepoznali okoliščine, ki so narekovale takojšnje ukrepanje, ter se brez vsakršnega pomišljanja odzvali nanje.

Medaljo je med drugimi dobil tudi policist Policijske uprave Maribor Mitja Božnik.

To je pogumno in nesebično dejanje Mitje Božnika, ki mu je prineslo medaljo ...

Zvečer 8. aprila letos je bila policija obveščena, da se kadi iz stanovanja v Mariboru, kjer sama živi starejša gospa. Policist Policijske uprave Maribor Mitja Božnik je s postaje nemudoma stekel do bloka, kolega v patrulji pa se je na kraj odpeljal z intervencijskim vozilom. Ker se je izpod vhodnih vrat stanovanja na hodnik že močno kadilo, gasilci pa še niso prispeli, je policist večkrat brcnil vanje in vdrl v stanovanje.

Gospo, ki je komaj še pri zavesti ležala na tleh, je hitro zvlekel iz kuhinje ven, na hodnik. Nato je ugasnil štedilnik in odstavil posodo, iz katere se je močno kadilo. Na pomoč mu je takrat priskočil tudi drugi policist. Skupaj sta prezračila stanovanje, kasneje, ko so prispeli še gasilci, so stanovanje dodatno prezračili, reševalci pa so občanko odpeljali v mariborski klinični center, kjer je ostala na zdravljenju.

Kot so še ugotovili policisti, si je občanka popoldne pripravljala kosilo. Med kuhanjem je padla, a potem ni zmogla vstati, da bi ugasnila štedilnik. Tako je dlje časa ležala na tleh, medtem pa se je hrana v posodi začela žgati. Policist Mitja Božnik je s svojim hrabrim dejanjem obvaroval življenje starejše občanke in obenem preprečil nastanek še večje premoženjske škode, pri tem pa nevarnosti izpostavil tudi sebe. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Vrag pa medalja,raje mu dajte financno injekcijo.Z medaljo si nima kaj zaceti.

Starejše novice