Mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Podobni shodi dijakov v začetku februarja, na katerih so mladi protestirali za čimprejšnje odprtje šol, so potekali po več mestih v Sloveniji, v iniciativi Zahtevajmo šolo, ki je spodbudila k protestom, pa imajo informacije o pozivih na sodišče le iz Maribora.

»Zaenkrat vemo, da je vabilo na sodišče dobilo vsaj šest mariborskih dijakov, pričakujemo pa, da se bo ta številka v prihodnjih dneh še povečala,« je za uredništvo povedal Lars Podkrajšek iz iniciative Zahtevamo šolo.

V pismu piše, da so dijaki kršili 14. točko prvega odstavka 57. člena zakona o nalezljivih boleznih in je bil zato zoper njih bil podan obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Mariboru.

»Z zbiranjem naj bi huje ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so nosili zaščitne maske in držali razdaljo,« pravi Podkrajšek.

Pri tem dodaja, da gre očitno za targetiranje tistih, ki se zoperstavljajo trenutni vladi in pristojnemu ministrstvu in se ne strinjajo z njihovim načinom dela. Podkrajšek meni, da gre za obliko političnega ustrahovanja tistih, ki si upajo izraziti nezadovoljstvo s trenutnim potekom šolanja.

Iniciativa Zahtevamo šolo napoveduje nove akcije

Kot vemo, so se šole pri nas zaprle že pred petimi meseci. Kljub temu da so se ta teden v šolske klopi vrnili vsi osnovnošolci ter dijaki zadnjih letnikov, pa doma še vedno ostaja velika večina dijakov.

»Upamo, da se bomo čim prej vrnili nazaj v šole, ampak to, kar se je v petek obljubljalo na novinarski konferenci, menimo, da so samo politične igrice, s katero skuša vlada nazaj dobiti podporo, ki jo je izgubila, in dokler ne bomo videli dejanskih dejanj oziroma korakov k temu, da bi se šole odprle, bomo tudi mi nadaljevali z dodatnimi ukrepi ter dodatnimi pritiski na ministrstvo,« dodaja Podkrajšek.

Iniciativa Zahtevamo šolo že ima v načrtu določene akcije ter vzvode, ki jih bodo potegnili, če se šole ne bodo kmalu odprle.

Pri tem Lars Podkrajšek poudarja, da bodo počakali na sejo vlade, ki bo po napovedih v sredo in bodo šele nato sprejeli nadaljnje korake. 

»Šlo bo za protestne akcije po celi Sloveniji, ki jih bomo sprožili, če bo to potrebno. Več ne želimo razkriti, da bo res pravi element presenečenja,« dodaja Podkrajšek.

Za konec v iniciativi poudarjajo, da zaradi že tako dolgega zaprtja šol dijaki oziroma šolarji nimajo stika s profesorji, zaradi česar je izguba znanja šolarjev zelo velika, kar se bo pokazalo z zamikom, predvsem na maturi in na fakultetah. Poleg tega izpostavljajo slabše mentalno zdravje mladih in veliko otopelost ter pasivnost zaradi rutine, ki se mladim vsak dan pojavlja.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

FAŠIZEM, TOTALEN NADZOR NAD LJUDMI IN OMEJEVANJE SVOBODE POD PREVTEZO TEGA VIRUSA Z MANJ KOT 1% SMRTNOSTJO, JOJ KAKO BO VESELO KO BOJO ENKRAT ŠLI ČEZ MEJO IN BO PRIŠLO DO KRVAVIH DRŽAVLJANSKIH VOJN PO CELI EVROPI, IN TO JE BLIŽJE KOT SI MISLITE

SLO (nepreverjen)

Revež skrij se nekam. Ti boš delal revolucijo z miško ja.

In reply to by dd (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Ni kaj lepšega kot da gledaš iz pozadine
kao policaji tučejo protestnike

In reply to by SLO (nepreverjen)

SDS v srcu (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Je treba popisati mlade komuniste in tifusarje.

Mariborcan1970 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Popisujejo pa bivši komunisti!

In reply to by SDS v srcu (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Kaj bodo usivci protestirali nahujskani od rdecih

Starejše novice