Dvorišče v Splavarskem prehodu (Foto: Živa Dvorišča)
Živa dvorišča so v sklopu Podnebnega programa Mreže za prostor izvedla natečaj za Naj dvorišča Maribora. In katero dvorišče se je okronalo z laskavim nazivom?

V starem mestnem jedru, znotraj nekdanjega mestnega obzidja, je kar 156 dvorišč, mirnih, dostikrat zelenih oaz, ki prebivalcem nudijo prostor za druženje, nemalokrat pa so zgolj parkirišča.

Društvo Hiša! je v okviru projekta Podnebnega programa Mreže za prostor razpisalo natečaj za Naj dvorišča Maribora

Na razpis se je prijavilo šest dvorišč in sedaj je društvo razglasilo tri zmagovalna dvorišča, ki se nahajajo znotraj starega mestnega jedra. Naj dvorišče Maribora je postalo dvorišče v Splavarskem prehodu. Drugo in tretje mesto pa sta si razdelili dvorišči na Vojašniškem trgu 6 in v Gosposki ulici 28. Vsa nagrajena dvorišča prejmejo tablo, z nazivom Naj dvorišče 2020 in nagrado v obliki ozelenitve

»Z natečajem želimo spodbuditi prebivalce, da tudi oni uredijo in ozelenijo svoje dvorišče, zato načrtujemo, da bomo natečaj razpisali tudi v prihodnje. Želeli bi si namreč več lastnikov, da tako kot lastnik hiše s pripadajočim dvoriščem na Vojašniškem trgu 6 Hans Jörg Brunner načrtno uredijo dvorišča, ki lahko znova postanejo prostori srečevanja, tako za stanovalce, kot obiskovalce,« pravijo v Društvo Hiša!

Ob tem pa dodajajo: »Natečaj Naj dvorišča Maribora pa bi lahko postala tradicija mesta, ki daje tem edinstvenim prostorom pozornost, ki si jo zaslužijo.« 

Starejše novice