Slovenijo bodo v danes popoldne z izjemo nižjih delov Primorske, kjer bo deževalo, zajele snežne padavine.

Kot je za STA povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo. V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu.

»Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov,« je dejal Šter in dodal, da bodo padavine od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo.

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek, medtem ko bodo v četrtek dopoldne padavine začele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. 

Kljub temu, da sneg ne bo dolgo zdržal, policija poziva k previdnosti

Sneg pa se vsaj po nižinah po besedah Štera ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur, konec tedna pa bo izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum je pomembno tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in ostalih delov vozila.

V času od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov.

Starejše novice