Prejšnji teden je Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, skupaj z okoliškimi župani, sestankoval z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem. Preverili smo, o čem je tekla beseda.

Na ministrstvu za infrastrukturo so junija skupaj z državno družbo DRI, ki je upravljalec Letališča Edvarda Rusjana Maribor, začeli z idejno zasnovo za tako imenovani Smart hub Maribor. Šlo bi naj za moderni logistični projekt s kombinirano logistično dejavnostjo. 

»Na ministrstvu za infrastrukturo se zavedamo potenciala, ki ga ima Letališče Maribor, zlasti za razvoj logistične dejavnosti. Maribor in okolica imata izjemno lego, da se logistika lahko razvija. Na ministrstvu imamo torej cilj, da mariborsko letališče razvijemo v moderni logistični projekt s kombinirano logistično dejavnostjo,« so za Mariborinfo potrdili na ministrstvu za infrastrukturo.

Prve osnutke idejne zasnove so na ministrstvu sprva predstavili individualno, in sicer županu Mestne občine Maribor Saši Arsenoviču, v sredo, 25. novembra, pa tudi na sestanku v skupini županov okoliških občin. Na sestanku so tako bili prisotni še župani občin Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram in Hoče - Slivnica

Govora je bilo tudi o predoru pod mestom in projektih na Pohorju

Na sestanku je bilo prav tako govora o predoru pod mestom med Gosposvetsko cesto in Mlinsko ulico, o infrastrukturnih projektih na Pohorju, o projektih sosednjih občin in tekočih odprtih zadevah z ministrstvom, so nam pojasnili na Mestni občini Maribor.

»V vodstvu Mestne občine Maribor pozdravljamo ministrov zelo ambiciozno zastavljeni projekt za razvoj letališča in ocenjujemo, da ima lahko, posebej ob upoštevanju njegove strateške geografske lege, za Maribor in širšo regijo samo pozitivne učinke. Upamo, da bo lahko s tako zastavljenimi državnimi projekti letališče pridobilo tudi strateškega partnerja, ki bo nadalje prispeval k razvoju dejavnosti na tej infrastrukturi,« pravijo na mariborski občini.

Na ministrstvu za infrastrukturo poudarjajo, da za razvoj Smart huba sledijo nadaljnji postopki, predvsem iskanje potencialnih investitorjev in sprejem državnega prostorskega načrta. Prav zato na mariborski občini dodajajo, da so zadovoljni s prizadevanji za nadaljevanje postopka priprave državnega prostorskega načrta. 

»Pri tem je posebej pozitivno, da so pripravljavci upoštevali tudi vse pripombe in predloge mariborske občine. Med drugim za priključitev letališča na železniško infrastrukturo pa tudi za podaljšanje vzletno-pristajalne pristajalne steze,« zaključujejo na Mestni občini Maribor.

Kaj to pomeni za sanje o logističnem center v okolici Beltincev?

Ideja o vzpostaviti mednarodnega logističnega in distribucijskega centra na območju Prekmurja se v lokalni politiki preigrava že nekaj časa.

O sami nameri izgradnje logističnega centra ob avtocestnem izvozu v bližini Beltincev, ki bi deloval v navezavi z Luko Koper, je aprila za televizijo TV Idea spregovoril tudi sam minister Vrtovec. 

»Mi smo transportna država in čez naše ozemlje poteka močan logistični koridor. Okoli Beltincev je zagotovo potencial za razvoj logistične dejavnosti. To bi lahko naredili kot pomemben projekt logistike za zaledne države v tem delu Evrope,« je takrat dejal minister za infrastrukturo.

V luči zadnjih dogodkov in nameri, da bi ministrstvo za infrastrukturo mariborsko letališče spremenilo v že omenjeni Smart hub Maribor oziroma moderni logistični projekt s kombinirano logistično dejavnostjo, pa se že pojavljajo ugibanja, kaj bi slednje pomenilo za obujanje ideje o regijskem distribucijskem centru v Beltincih. Sploh če bi se vlada odločila z Luko Koper povezati Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Komentarji (2)

Zikollino (ni preverjeno)

Ko samo vidim vaše face (g. Arsenović je izjema), mi je jasno, da blage veze nimate, kaj bi sedaj bilo potrebno narediti ... sicer naj vodenje projekta prevzame MOMB z g. Arsenovićem na čelu, vam ostalim minimalni procenti ...

atak (ni preverjeno)

dokler ne pride prva mehanizacija na zemljišče nič ne verjamem

Starejše novice